– Trist at vi har denne utvekslingen

1 month ago 12


Kortversjonen

  • Birgit Skarsteins anklager mot Norges Roforbund kjenner ikke forbundet seg igjen i.
  • Skarstein hevder hun sto uten trener tre måneder for OL. Roforbundet mener på sin side at de har jobbet frem et sportslig opplegg som sto i stil med Skarsteins ambisjoner om medalje i Paris.
  • Hun måtte finansiere trener Olaf Tuftes deltagelse selv. Det ser roforbundet på som uproblematisk.
  • Roforbundet avviser anklagene og ønsker diskusjoner internt.
  • Skarstein mener debatten handler om likebehandling av parautøvere i samfunnet.

Tirsdag sa Skarstein i et VG-intervju at hun fikk ansvaret for å finansiere Olaf Tuftes deltagelse i Paralympics fra egen lomme.

Det skjer etter at 35-åringen rettet kraftig skyts mot Norges parasatsing i roing etter sølvmedaljen i Paralympics, med bakgrunn i at hun skal ha stått uten ansvarlig trener tre måneder før Paralympics-syklusens viktigste høydepunkt.

Det kjenner ikke Norges Roforbund seg igjen i.

– Først og fremst ønsker vi at slike diskusjoner foregår internt, også siden Norges Roforbund ikke deler denne virkelighetsbeskrivelsen, sier Morten Bergesen til VG.

Han uttaler seg på vegne av roforbundet og elitelandslagets ledelse fra Sveits – hvor han til daglig bor og jobber gratis for rolandslaget.

Bilde av Morten BergesenMorten Bergesen

Visepresident og leder av toppidrettsutvalget (TIU) i Norges Roforbund.

Bergesen påpeker at «Norges Roforbund har i over 10 år jobbet ustoppelig for å bidra til Skarstein sine resultater, som har resultert i Paralympics-medaljer og enormt mange flotte opplevelser for sportsinteresserte i Norge».

– At det har vært en krevende situasjon for Birgit i år har nok flere årsaker, men mye skyldes at hennes langvarige samarbeid med sin trener ble avsluttet tidlig i sommer. Forbundet har siden jobbet frem et sportslig opplegg som vi og Olympiatoppen mener var godt og i stil med Birgit sine ambisjoner om medalje i Paris, sier han.

 Erik Flaaris Johansen / NTBSØLV: Birgit Skarstein med medaljen i munnen i hennes siste konkurranse i Paralympics. Israelske Moran Samuel tok gullet. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Visepresidenten sitter ikke igjen med samme opplevelse som Skarstein beskriver.

– Det stemmer ikke at hun sto uten trener, eller at hun har finansiert sine egne trenere. Hun har finansiert Olaf Tufte sin deltagelse under Paralympics. Det har vært tre trenerressurser, inkludert Olaf Tufte, som var engasjert av Norges Roforbund før og under precampen i Italia som varte over fire uker.

– I motsetning til inntrykket som er gitt i media, var det planlagt at hun skulle trene noen få dager med det australske laget, for øvrig tilrettelagt av Norges Roforbund i god tid i forkant, sier Bergesen.

VG omtalte Australia-samarbeidet i denne saken. Skarstein kommenterer roforbundets uttalelser slik:

– Jeg registrerer at her var det mye som var direkte usant. Det er et faktum at jeg 30. mai ble kalt inn på kontoret med beskjed om at ressursene hadde blitt omprioritert fra Paralympics til OL og at jeg derfor ble stående uten trener.

– Arbeidet med daværende ansvarlig trener ble åpenbart krevende da han kuttet i det paralympiske arbeidet. Det ble ikke utearbeidet et sportslig opplegg som holdt mål etter at roforbundet gjorde den famøse omprioriteringen, sier Skarstein til VG.

Om trening med Australia kommenterer hun at i utgangspunktet kom som et resultat av at hun kjenner utøvere på laget privat.

– Det var definitivt ikke planlagt at det australske landslaget skulle ta ansvar for treneroppfølging før lekene. At de likevel gjorde det var veldig solidarisk, og dekket ett av flere hull i trenerkabalen, sier Skarstein.

 Privat / PrivatBirgit Skarstein (til venstre) med Curtis McGrath (til høyre), en av utøverne fra den australske troppen som hjalp Skarstein på precamp i Varese. Foto: Privat / Privat

– Forbundet valgte å sende alle trenerne til OL, og kunne så melde at det var risiko for at ingen ville bli klar til Paralympics, uten at de hadde budsjett til å leie inn vikar.

– Jeg måtte derfor selv finansiere ansvarlig trener i Paralympics for å sikre faglighet. Dette var ikke planlagt, og har på ingen måte gjort det lett for meg å gjøre den jobben jeg skal gjøre, som er å ta medaljer for Norge, sier Skarstein til VG.

 Erik Flaaris Johansen / NTBSØLV, TROSS DRAMA: Birgit Skarstein og reservetrener Olaf Tufte med sølvmedaljen på Vaires-sur-Marne i utkanten av Paris. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

VG har spurt roforbundet om de mener Skarstein lyver. Det vil ikke Bergesen kommentere.

I Paralympics skal roforbundet opprinnelig ha lagt opp til at Skarstein skulle ha to personer for å følge henne gjennom Paralympics, i tillegg til en ressurs fra Olympiatoppen.

– Birgit tok på eget initiativ opp forslaget å bringe Olaf Tufte inn i trenerteamet under Paralympics, etter god erfaring med han som trener i løpet av sommeren. Det at vi fikk tilrettelagt for at Olaf kunne delta i Paralympics, mener vi var et uttrykk for fleksibilitet fra vår og Olympiatoppen sin side, da vi allerede hadde en enighet om rammene under Paralympics, sier han.

 Erik Flaaris Johansen / NTBSTØTTE: Olaf Tufte sammen med Birgit Skarstein i Paris. Han måtte kjøpes ut fra en rekke oppdrag. Den finansieringen måtte Skarstein ta ansvar for selv. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

På spørsmål om selve finansieringen av Tufte, mener roforbundet at Skarstein tok den risikoen på eget ansvar. Beløpet var av sekssifret størrelse.

– Norges Roforbund har begrensede ressurser og må som alle forholde seg til de økonomiske rammene vi har, og dette hadde vi ikke penger, eller behov for, etter vår sportslige vurdering for å nå målsettingen om medalje i Paralympics. At Birgit var av et annet syn tok hun konsekvensene av og engasjerte Olaf, sier Bergesen.

Fikk du med deg denne?

I OL var det fire trenere fordelt på fire båter, totalt ti utøvere, pluss en reserve. Tre personer skal ha hatt ansvaret for å følge opp Skarstein, sier Bergesen.

Skarstein hevder på sin side at alle trenere og støtteapparat ble sendt til Paris under OL, uten at skal ha vært en klar plan for oppfølging av Paralympics.

Etter OL skal hun ha fått beskjed om at de måtte ha ferie og avspasering på oppløpet av Paralympics-oppkjøringen. Det har ikke vært noe utfordring, sier Bergesen.

– Alle trenerressursene i forbundet har jobbet hardt og tett sammen om både OL og Paralympics over lang tid, og det har resultert i en fantastisk 2024-sesong, selv om vi misset medaljen i OL.

– Når det er sagt har hele vårt støtteapparat jobbet døgnet rundt de siste seks månedene for at våre utøvere skal ha de aller beste forutsetninger for å prestere i OL og Paralympics.

– I det lyset er det trist, særlig for de som fortjener honnør for innsatsen, at vi har denne utvekslingen i media i etterkant.

Nå venter det en evaluering.

– Vi ønsker alltid å lære og ha progresjon, og vi skal nå gjennom evalueringsarbeid og erfaringsutveksling sammen med alle utøverne og støtteapparatet for å sette en kurs for det som skal skje fremover, sier Bergesen.

 Erik Flaaris Johansen / NTBTØFT FORSØKSHEAT: Skarstein måtte ro oppsamlingsheat i Paralympics i Paris, i motsetning til Paralympics i Tokyo. Denne gangen ble det sølv – sist gang gull. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Skarstein er ikke imponert over svarene fra eget forbund.

– Jeg ser at roforbundet hadde foretrukket at jeg ikke var ærlig om dette. Men, det er viktig at vi som samfunn har en debatt om likebehandling så både bevilgende myndigheter og publikum får et innblikk i hvordan det prioriteres.

– Dette handler om mer enn meg og mer enn Paralympics. Det handler om likeverd, hvordan vi ser på parautøvere og funksjonshemmedes rolle i samfunnet. Jeg setter pris på at roforbundet sier de ønsker å lære og ha progresjon – det er et godt utgangspunkt for veien videre.

Skarstein mener man må legge til rette for generasjonen som kommer etter henne.

– Med mitt siste Paralympics bak meg ønsker jeg å bidra til at neste generasjon unge utøvere skal få det lettere. Dette handler om hva slags samfunn vi vil ha, og hvordan vi sammen kan skape det, sier Skarstein.

Read Entire Article