Trenerpappa Jo Nesse: – Jeg døde tre ganger i april

2 months ago 28


 Erik Flaaris Johansen / NTBPÅ PLASS: Friidrettstrener Jo Nesse sammen med datteren Ida Yessica Nesse (32) i utøverlandsbyen. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Ida Yessica Nesse har møtt på motgang de siste årene. Det toppet seg da pappa og trener Jo Nesse fikk hjertestans.

Paris, Frankrike fredag 30. august kl. 18:17

Kortversjonen

  • Jo Nesse, far og trener til Ida Yessica Nesse, opplevde hjertestans i vår, men er likevel på plass i Paralympics i Paris for å følge datterens konkurranser.
  • Med det bakteppet var det stort å se Ida, som er adoptivbarn fra Colombia, bære Norges flagg under åpningsseremonien i sitt tredje Paralympics.
  • Til tross for mange utfordringer de siste årene, ser duoen fremover med optimisme og sterk vilje. Målet er diskosfinale søndag.

Det stopper likevel ikke den mangeårige treneren og friidrettsentusiasten fra å være ringside når datteren skal ut i ilden i sitt tredje Paralympics. Hun deltar i diskos og kulestøt.

Da VG spør Jo Nesse (71) om hvor lenge han har tenkt å holde på – han er jo tross alt litt opp i årene – deler han åpenhjertig om situasjonen som oppsto i vår.

– Nei, jeg tenker så lenge som jeg står på beina. Jeg døde tre ganger i april, sier han.

– Jeg har ikke så veldig god helse, men jeg er ivrig, vet du! Det er en fin ting å gjøre i pensjonisttilværelsen. Viljen er god, men helsen er skrøpelig.

I en mer alvorlig tone forklarer han at han fikk hjertestans i april da han lå på sofaen og så på fotballkamp. Det skjedde grunnet en genetisk sykdom han kaller «eksotisk», og som svært få i Norge har hørt om.

– Du må ikke prøve deg på å forklare den, utbryter han.

– Den går på hjerte og nyrer. Jeg er litt på B-laget i de to divisjonene, fortsetter han.

 Erik Flaaris Johansen / NTBDRAMATISK OPPLADNING: Tross hendelsen er Jo Nesse sammen med datteren i Paris. Hun har sommerfugler i magen, og drømmer om et diskoskast over 36 meter. Det kan gå, mener pappaen. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Sykdommen heter Fabrys. En sjelden, arvelig og kronisk sykdom som det er oppdaget rundt 100 tilfeller av i Norge, ifølge Store medisinske leksikon.

– Det stopper ikke deg fra å dra til Paris?

– Det gjelder å ikke la seg stoppe. Man må reise seg opp og gå videre. Legger du deg ned og griner, så kommer du ingen plass.

Med det bakteppet var det ekstra spesielt å se datteren Ida (32) få æren av å bære Norges flagg under åpningsseremonien.

– Det var ekstra stas. Rett og slett fantastisk. Hun kom som et adoptivbarn fra Colombia, og det var en tøff tid før hun kom til oss. Hun lå med skinner på begge beina, gikk gjennom operasjoner og tid i rullestol. Og nå gikk hun med flagget, sier han rørt.

– Det var en stor ære og en stor drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg svarte ja med én gang jeg ble spurt, sier hovedpersonen selv til VG.

Foto: Julien De Rosa / AP / NTB

Trenerpappaen mener det er en fantastisk historie for et adoptivbarn.

– De velger ikke fra øverste rolle. Og hun er forferdelig tøff og reiser seg opp. Jeg husker da hun var liten og hadde gips på begge beina, men skulle absolutt ake med de andre barna. Da dro hun seg opp bakken. Det er nok derfor hun er blitt så sterk, sier han og ler.

 Vidar Ruud / NTBTETT PÅ: Jo Nesse har også fungert som speaker i mange år. Her sammen med Karsten Warholm under innendørs-NM i Bærum i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nesse tok en 4. plass på diskos i Paralympics i Tokyo. Kanskje hadde det vært realistisk å tenke at hun nå er utfordrer til medalje, men det avfeier hun.

– Forberedelsene har ikke vært på topp. Jeg hadde mageproblemer for to år siden, og i fjor så klarte jeg å ryke menisken i håndleddet. Da var jeg borte hele året, forteller Ida Yessica Nesse.

Det har vært mye motgang de siste to sesongene, som toppet seg med farens hjertestans.

– Det var ganske trist. Jeg fikk sjokk da mamma sa det. Det har tatt på for hele familien. Han er sterk. Men han er sliten, og det ser jeg, sier hun.

Heldigvis går det oppover nå.

– Ida er verdensmester i å reise seg etter motstand, sier pappaen.

Fredag kastet hun 37,5 meter på trening – og det gir optimisme for finaleplass.

– Det har vært en eventyrlig nivåheving de siste årene. De som fikk medalje i Rio (2016), holder ikke til finaleplass nå. Medaljenivået har gått opp med åtte meter. Det er ganske ekstremt, sier Jo Nesse.

Statistikk har han kontroll på. Han har tross alt ført statistikk for norsk friidrett i over 40 år. Vært trener i 54 år.

– Han har vært treneren min siden jeg begynte. Det er oppturer og nedturer, men vi har et veldig bra bånd og jeg er veldig fornøyd med det, sier Nesse og smiler.

Søndag skal hun i ilden i diskos, før kulestøt venter senere i lekene.

Read Entire Article