Kortversjonen
- Tonje Frøystad Garvik deltar i prideparaden med samboeren sin, men barna blir hjemme.
- Garvik frykter for barns sikkerhet grunnet hatkriminalitet.
- Politiet forsikrer om økt sikkerhet under årets parade.
Natt til 25. juni 2022 mistet to mennesker livet, 24 ble skadet, og det som skulle være en feiring av skeiv kjærlighet i Oslo, ble i stedet et mål for terror .
Tonje Frøystad Garvik hadde et stort pridebanner rundt kroppen. På samme tid var hun høygravid.
– «Tenk om du blir sparket i magen», sa Lene. Og leste tankene mine i hva jeg fryktet mest i hele verden, skriver hun i et innlegg på Instagram.
Den natten, med frykten for potensiell fare mot det forsvarsløse barnet i magen hennes, valgte de taxi – i stedet for trikk.
– Mens verden sov, våknet jeg til meldinger som spurte om jeg var i live, om jeg var trygg og om jeg hadde det bra. Facebook ba meg merke meg som «trygg etter terroren i Oslo».
For få dager siden ble det arrangert minnemarkering:
To år senere tør hun ikke ha med barna, som er ett og to år gamle, i prideparaden.
– Paraden i seg selv er noe jeg ville tatt med barna på, for å lære dem at det er greit å være den man er, og vise hvor mange som møter. Men med økt støtte kommer også økt hat, sier Garvik til VG, og viser til at anmeldt hatkriminalitet økte med 18 prosent i 2023.
Selv om hun vanligvis ikke er en person som bekymrer seg mye, blir hun skremt av økningen.
– Jeg tør ikke ta med barna fordi det er en redsel i meg. Det handler om barnas trygghet. På sikt håper vi på å ta dem med.
Få oversikt – dette betyr fargene:
Stabssjef
Harald Nilssen i Oslo politidistrikt sier gjennom kommunikasjonsavdelingen at de ikke har noe informasjon som tilsier at noe skal skje under paraden.Han håper så mange som mulig vil delta i paraden uten å være redde.
– Politiet er heller ikke kjent med at det har kommet noen alvorlige trusler rettet mot enkeltpersoner eller Pride, og det er registrert færre trusler enn på samme tid i fjor. Erfaringen fra i fjor gjør likevel at vi følger nøye med. Å fremsette trusler mot enkeltpersoner eller Pride er noe politiet tar på stort alvor, sier Nilssen.
Les hvordan det gikk med dem som ble skutt her.
Drar likevel
Garvik føler selv det er viktig å delta, og drar sammen med samboeren Lene Sleperud.
– Jeg har en lidenskap for å dra dette fremover, og det er noe av grunnen til at jeg ikke vil ta med barna, siden jeg har den noe offentlige rollen, forteller hun.
– Det er kjempefint at mennesker tar med barna sine og at de får se all kjærligheten og støtten i paraden. Men akkurat nå sier magefølelsen min at barna våre blir hjemme til de blir litt større. Vi gleder oss til den dagen de får oppleve det.
Trygghet i fellesskapet
Det er organisasjonen FRI
som arrangerer paraden i Oslo. De forstår at det kanskje ikke føles like trygt.– Det er alltid en følelsesladet opplevelse å gå i prideparaden i Oslo, og vi har stor forståelse for at noen er redde og vil skåne barna sine, sier arrangør Viljar Eidsvik.
Han opplever en økt bevissthet og innsats fra politiet og PST
.– Det er bra. Vi opplever at sikkerhetsmyndighetene mer og mer tar hatet på alvor, og at de gjør en solid innsats for å gjøre pride trygt.
Stabssjef Nilssen sier at politidistriktet samarbeider tett med Oslo Pride.
– Vi mener dette skal være er et så trygt og sikkert arrangement som mulig. Politiet har stor synlig tilstedeværelse på Pride paraden.
Eidsvik i FRI oppfordrer så mange som mulig til å bli med på paraden i Oslo førstkommende lørdag.
– Det føles kanskje ikke trygt for alle akkurat nå, men samtidig vet vi jo at når paradedagen kommer er det trygghet å finne i fellesskapet.