(Rosenborg - Lillestrøm 4-0) Spøkelseskampen smerter, men tomme tribuner er den minst dårlige måten å straffe fiskekake-sabotasjen på.
torsdag 22. august kl. 09:41Tomhetens teater er som et gufs fra fortiden. Minnene fra pandemien trenger seg på. De er neimen ikke akkurat lystige.
Rosenborg-Lillestrøm skal jo være en højdare.
I stedet fikk vi tribuner uten liv, uten leven, uten sjel. Riktignok hadde en gruppering fra Kjernen tatt oppstilling utenfor, og sørget for å blusse på seg oppmerksomet.
Men de tomme seteradene var overalt og preget totalen. På banen ble det en opptur for hjemmelanget etter Sverre Nypan-show, men det hjalp lite på rammen.
Les også: Nypan første 17-åring med hattrick siden Haaland – Rosenborg knuste Lillestrøm foran tomme tribuner
Alt oppstyret skyldes at en gruppe supportere valgte å ta seg til rette da kampen egentlig skulle spilles. Helt bevisst ødela fiskekake-kasterne for alle andre fordi de misliker videodømming. Det hjalp ikke med flere advarsler, til slutt ble kampen stoppet til jubel fra aksjonistene.
Hendelsen er absolutt ikke noe å juble for, den står igjen som et bekmørkt kapittel i fotballdemokratiets historie.
Å kaste ting inn på banen hører ikke noe sted hjemme, uansett hvor sterkt man måtte føle for en enkeltsak.
Det hele satte Norges Fotballforbund i en skvis. Hvordan skal man håndtere en så spesiell situasjon?
Det ble ikke lettere at hendelsen på Lerkendal ikke er den eneste gangen ulike ting er blitt kastet på banen som et virkemiddel i VAR-motstanden, selv om det gikk veldig langt denne gangen.
Forbrytelsen mot fotballens integritet er åpenbar, men hva vil være en fornuftig straff?
Det har det vært mange sterke meninger om etter «fiskekake-gate».
Som vanlig snakkes det med store bokstaver i sosiale medier. I stedet for å irritere seg over overtrampet, virker mange å være mest opptatt å sammenligne det med andre ugreie ting som har skjedd på tribunene.
Uansett hva fotballforbundet hadde landet på i denne saken, hadde de blitt møtt med krass kritikk. Det er ikke lett å manøvrere i fiskekakenes farvann.
Faktisk kunne det hele endt med en enda strengere reaksjon enn de tomme tribunene NFF landet på. Det finnes flere gode argumenter for at skruen burde vært strammet ytterligere, og det er dekning for det i regelverket.
0-0 og null poeng til begge lag hadde vært utgangspunktet når supportere oppfører seg på dette viset.
Likevel var det trolig klokt å ikke gå fullt langt. I en ekstremt betent situasjon kan det være lurt å anvende den pragmatismen «særlige forhold» åpner for.
Det hadde også vært mulig å lande det hele motsatt vei, slik Rosenborg argumenterte for i anken som ble avvist. Forbundet kunne latt kampen bli spilt om igjen med tilskuere, mens klubbene fant de ansvarlige, slik at ikke også helt uskyldige supportere ble rammet og billettinntektene fikk en alvorlig knekk.
Det er på den ene siden til å forstå at RBK reagerer på at akkurat denne kampen stoppes, mens andre aksjoner ikke har fått tilsvarende konsekvens. På den andre siden virker 1-2-3-regelen å være fulgt, supporterne hadde mange muligheter til å stoppe og en eller annen gang må det settes strek og statueres at nok er nok.
I pyro-saken nådde supportere til slutt frem ved å ty til selvtekt. Dersom NFF hadde sittet på hendene og latt fiskekake-sabotasje passere uten en reaksjon som monner, hadde hele styringsstrukturen i norsk fotball til slutt blitt undergravet. Derfor måtte det gjøres noe når provokasjonene bare tiltok i styrke. En grense var nådd.
Hva tenker du?Hva synes du om straffen?aFor strengbFor mildcPasseIngen løsning fremstår optimal i en fryktelig vanskelig situasjon for forbundsstyret.
Men denne gangen virker en ofte utskjelt organisasjon å ha landet på den mest fornuftige, eller minst suboptimale, reaksjonen på en håpløs hendelse.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.