– Jeg etterforskes for spionasje, menneskesmugling, hvitvasking av penger, drifting av kriminelle organisasjoner og nettverk og å skjule mennesker i Hellas.
Det sier tromsøværingen Tommy Olsen. Siden 2017 har han dokumentert hvordan flyktninger beveger seg til sjøs i Egeerhavet, og hvordan de blir møtt av den greske kystvakten.
Han har over flere år vært under etterforskning av greske myndigheter. Ifølge hans advokater har de forsøkt å få han pågrepet i Hellas.
Nå vil greske myndigheter få han internasjonalt etterlyst. Arrestordren er allerede utstedt på gresk, og Olsens advokater forventer at den blir gjort internasjonal i nær fremtid.
– Når den blir internasjonal, så kan jeg ikke reise ut av Norge. Jeg vil bli arrestert uansett hvor jeg reiser. Jeg blir etterlyst gjennom Interpol, sier Olsen til NRK.
Dermed må han nok en gang holde seg hjemme i Norge, mens familien drar på sydenferie.
Han vet fortsatt ikke når arrestordren blir gjort internasjonal, eller om norske myndigheter da vil pågripe han i Tromsø og utlevere han til Hellas.
Men selv om han må leve med i uvisshet, er han likevel overbevist om at han ikke har gjort noe galt.
Det var TV 2 som først omtalte den internasjonale etterlysningen.
– Blir sendt tilbake over grensen med tvang
Olsen mener han over flere år har dokumentert kriminell aktivitet fra greske myndigheter og den greske kystvakten.
Olsen har hentet inn dokumentasjon som han mener viser flere tilfeller der den greske kystvakten driver med såkalt «pushback».
– Båtflyktninger som forsøker å krysse grensen til Hellas blir stoppet, selv om de uttrykker ønske om å søke asyl. Så blir de med tvang sendt tilbake over grensen, sier han.
Videoene og bildene Olsen har samlet inn, har blitt mye publisert av internasjonal presse.
Greske myndigheter har hele tiden hevdet at de ikke driver med «pushback», men de har blitt dømt i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å ikke gjøre nok for å hjelpe flyktninger.
Tidligere i juni var en lignende sak mot oppe i menneskerettighetsdomstolen. Olsens dokumentasjon har vært en del av grunnlaget for å få den saken belyst.
Avviser at Hellas driver med «pushbacks»
Diplomat Constantine Danassis ved den greske ambassaden i Oslo sier til NRK at når det gjelder anklagene mot greske myndigheter for å drive med «pushbacks», så er ikke er veldokumentert, troverdig eller verifiserbar informasjon lagt fram.
– Anklagene er ikke begrunnet med bevis som tillater undersøkende myndigheter å gå dypere inn i sakene. Anklagene er basert på anonyme og ikke-troverdige informanter, som er ute etter å skape forutintatte anklager heller enn å fremme sannheten.
Danassis understreker at Hellas har reddet tusenvis av menneskeliv siden flyktningekrisen begynte i 2015.
– Hellas er fullt forpliktet til å overholde internasjonale reguleringer, som bestemt i Genèvekonvensjonene, SOLAS-konvensjonen og den internasjonal konvensjon om ettersøking og redning til sjøs. Hellas vektlegger spesielt respekt for menneskerettighetene, sier Danassis.
Danassis opplyser også at ambassaden ikke har noen myndighet til å uttale seg om prosessen med at Hellas jobber for å få Tommy Olsen internasjonalt etterlyst.
Frykter urettferdig rettsbehandling
Tromsøværingen er dermed ikke overrasket over at greske myndigheter vil ha han bak lås og slå.
– Gjør du noe kriminelt, så har du ikke lyst til at det skal bli fanget på video og publisert i pressen, sier Olsen.
– Så det fokuset jeg har vært med på å sette på greske myndigheters menneskerettighetsbrudd, er vel hovedårsaken til at de ønsker at en god kilde til informasjon blir borte.
Dersom han blir stilt for retten i Hellas, risikerer han en lang fengselsstraff. Hans greske advokat tror heller ikke han vil få en rettferdig rettssak der.
– Veldig gode argumenter på hånden
Brynjulf Risnes er Olsens norske advokat. Han tror og håper at det ikke blir rettssak i Hellas.
– Vi føler at vi har veldig gode argumenter på hånden for at han ikke skal sendes til Hellas, og håper i det lengste at den norske domstolen vil høre på våre argumenter, sier han.
Risnes trekker frem at Amnesty og to FN-rapportører også deler deres syn.
– De har gått ut med klar støtte til Tommy og sier at dette er helt urimelig fra greske myndigheter.
Olsens advokater har på eget initiativ varslet norske myndigheter om at arrestordren er på vei.
– Vi har sendt inn nokså mye dokumentasjon som viser hvor spesiell denne saken er. Så vi håper å unngå de mest dramatiske følger, i hvert fall, sier Risnes.
Advokaten trekker frem at norske myndigheter tidligere har avvist saker fra andre land, dersom det har vært store mangler i arrestordrene.
Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de er kjent med Olsens sak, men vil ikke si hvordan de forholder seg til at Hellas ønsker å få på plass en internasjonal arrestordre.
– I denne typen saker er vi underlagt streng taushetsplikt, så jeg kan ikke uttale meg om detaljer i den, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Ane Haavardsdatter Lunde.
– Vi yter konsulær bistand, som det heter, altså hjelp til nordmenn i utlandet, i tråd med de reglene som gjelder for denne typen hjelp.
Har tidligere fengslet humanitære arbeidere
– Vi mener at denne type anklager og rettsforfølgelse av det vi mener er menneskerettighetsforsvarere som Tommy Olsen, ikke hører hjemme noe sted i et rettssystem.
Det sier politisk rådgiver i Amnesty International, Beate Ekeløve-Slydal. Hun har lenge fulgt saken til Olsen.
– Tommy Olsen burde aldri ha fått noen siktelse mot seg for det viktige dokumentasjons- og informasjonsarbeidet han gjør.
Ekeløve-Slydal sier Amnesty vil komme med en klar oppfordring til norske myndigheter om å ikke utlevere han til Hellas.
– Vi mener dessverre at det er alvorlig grunnlag til å frykte at han ikke vil få en rettferdig rettssak i Hellas. Dette har blitt en ganske stor politisk sak i Hellas. Det går mye prestisje i saken, sier hun.
– For greske myndigheter handler det om å skremme vekk de som måtte jobbe på samme måte som Tommy Olsen.
Ekeløve-Slydal trekker frem en lignende sak, hvor to personer i 20-årene, Sean Binder og Sarah Mardini, ble anklaget for blant annet spionasje og menneskesmugling. De dro til den greske øyen Lesvos for å bistå med humanitært arbeid i 2017.
Året etter ble de fengslet av greske myndigheter.
Binder og Mardini satt over 100 dager i varetektsfengsel, før de ble løslatt mot kausjon. Rettssaken som ble ført mot dem ble etter hvert avsluttet, etter at den greske domstolen avviste anklagene.
- Sarah Mardini måtte selv flykte med båt fra Syria i 2015, og måtte svømme i flere timer for å komme trygt i land.
En del av hverdagen
Tommy Olsen kan når som helst få norsk politi på besøk, bli satt i arresten og sendt til Hellas.
Mens han venter på hva som skjer videre, fortsetter Olsen å gjøre det kan for å hjelpe flyktningene i Middelhavet.
Han har vært engasjert i saken i snart 10 år. I starten var det mest for at flyktningene skulle få mer informasjon om hva som skjedde i Middelhavet. Før 2020 var han også flere ganger i Hellas.
– Jeg tror nok at tiden i 2015 og 2016, når det stormet som verst, gjorde et veldig kraftig inntrykk på meg. Det satte ting i perspektiv, og jeg følte at jeg kunne bidra med noe som gagnet andre, sier Olsen.
– Det vokste på meg, og engasjementet ble større med tiden. Nå er det en del av hverdagen min.
Pandemien gjorde det etter hvert vanskeligere å reise nedover. Nå har han også blitt frarådet å forlate Norge, fordi han kan bli arrestert.
Men han fortsetter å gjøre det han kan, fra Tromsø.
– Mesteparten av informasjonen jeg får, kommer direkte fra flyktningene som kommer inn. Jeg driver en hotline for personer som trenger assistanse. Den er åpen 24 timer i døgnet og betjenes syv dager i uka, slutter Olsen.
Publisert 18.06.2024, kl. 15.43