Tom Richard Rambo dømt for drap: Nektes varetekt på sykehus

4 months ago 31


Kortversjonen

  • Drapsdømte Tom Richard Rambo (21) ble overført til AHUS grunnet diagnosen paranoid schizofreni
  • Innlandet politidistrikt mener at verken sikkerheten eller samfunnsvernet er ivaretatt
  • Beslutningen om overføring er omgjort, og Rambo sendes tilbake til fengsel
  • Advokat Klomsæt kritiserer håndteringen og kaller det et overgrep

Årsak: Innlandet politidistrikt mener blant annet at sikkerhetsnivået på AHUS er for lavt og at sikkerhetstiltakene ved sykehuset ikke er tilfredsstillende nok – til tross for døgnkontinuerlig politivakthold.

Men hvordan har den drapsdømte 21-åringen blitt en kasteball mellom sykehus og fengsel?

30. mars i fjor ble Tom Richard Rambo dømt til 15 års forvaring for drapet på trebarnsmoren Lisa Iren Karlsen (40). Romerike og Glåmdal tingrett slo fast at han var utvilsomt tilregnelig da han gjennomførte drapet.

Men.

Etter domsavsigelsen i tingretten oppsto det tvil om 21-åringens tilregnelighet.

I en ny psykiatrisk vurdering ble Rambo vurdert å ha diagnosen paranoid schizofreni – en diagnose som «i vesentlig grad har påvirket hans virkelighetsforståelse på handlingstidspunktet».

Les også: Drapsdømt overføres til helsevesenet: – Vi straffer ikke syke mennesker

Den nye rapporten førte til at Innlandet politidistrikt fikk overført Rambo fra Bergen fengsel til akuttpsykiatrisk avdeling på Akershus universitetssykehus (AHUS) – med domstolens samtykke.

– Politiet ga oss beskjed i april om at han ville bli begjært innlagt på institusjon. Jeg fikk også beskjed om at AHUS hadde samtykket til å ta ham imot, sier 21-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, til VG.

Politiinspektør Henning Klauseie forklarer omgjøringen med at politiet først hadde en forståelse av at sykehuset hadde et sikkerhetsregime som ivaretok samfunnsvernet.

– Men så fikk vi bekymringsfull informasjon om at avdelingen tiltalte var på ville slippe ham ut ved utagerende oppførsel, noe retten også hadde gitt adgang til, sier Klauseie til VG.

– Da gikk vi til retten for å behandle saken på nytt.

FORSVARER: Advokat Sigurd Klomsæt representerer drapsdømte Tom Richard Rambo (21). Denne uken starter ankesaken mot 21-åringen i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Foto: TORE KRISTIANSEN

– Et overgrep

2. mai i år ble Rambo fraktet med bil fra Bergen fengsel til AHUS. Seks dager senere fikk han kontrabeskjed.

Politiet hadde endret oppfatning:

  • Det er ingen «entydig sakkyndig utredning» i saken, siden det foreligger en erklæring som spriker rundt spørsmålet om Rambos strafferettslige skyldevne.
  • Overføringen til AHUS bygget på en forutsetning om en gjennomføring som sikrer hensynet til samfunnsvern og utelukker nye straffbare forhold.
  • Politiet har selv vurdert sikkerhetsnivået ved AHUS som betydelig lavere enn det som er påkrevet.
  • Påtalemyndigheten mener at det er behov for et strengere regime rundt domfelte på grunn av «hans betydelige voldskapasitet».

– Det er et overgrep mot Rambo. Og dette gjør politiet vel vitende om at han er syk. Det er uforsvarlig og belastende for ham, sier 21-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, til VG.

Politiinspektøren opplyser at politiet hadde dialog med helsevesenet om andre nivåer i psykiatrien, men at det ikke var plass.

– Det han hadde av behandling på AHUS var å ta medisiner. Det mente jeg og retten at kunne ivaretas i fengsel. Da han ble utskrevet fra sykehuset, så ble det også vurdert at det ikke var behov for at han var der, utenom medisiner, sier politiinspektøren.

Les også: Utførte risikovurdering før drapet på Lisa Iren: – Jeg blir forbannet

Innlandet politidistrikt tok saken på nytt inn i for domstolen.

I en kjennelse fra Romerike og Glåmdal tingrett påpeker retten at det ikke foreligger et vedtak om tvungen psykisk helsevern i straffesaken.

«Siktede vil ved utagering bli sluppet fri av personalet uten at de vil utøve noen form for makt mot ham eller kunne holde ham tilbake.», skriver tingretten.

Domstolen snudde, siden de nå forstår saken slik at «vilkårene for å idømme siktede til tvungent psykisk helsevern ikke er til stede» – og at det kun er deres egen beslutning som godkjenner at Rambo ble overført til sykehus.

«Retten finner å måtte legge påtalemyndighetens vurdering av sikkerhetsrisikoen til grunn og har kommet til at et fortsatt opphold på AHUS ikke i tilstrekkelig grad ivaretar samfunnets behov for vern i denne saken.», står det i kjennelsen.

FREM OG TILBAKE: Drapsdømte Tom Richard Rambo (21) er nå i Bergen fengsel. Foto: Foto: PAUL S. AMUNDSEN

Positiv til sykehus-oppholdet

Romerike og Glåmdal tingrett er tydelig på at påtalemyndigheten orienterer Kriminalomsorgen om tilregnelighetsspørsmålet i saken og sørger at Rambo får et tilpasset varetektsopphold i Bergen fengsel.

Dette betyr at 21-åringen kun fikk være på AHUS i én uke.

– Han opplevde det som positivt og jeg har ingen kunnskap om noe utagering. Dette er en konstruksjon som politiet har kommet opp med, siden de har satt to betjenter på utsiden 24 timer i døgnet – og det ble antakelig for dyrt for dem, sier Klomsæt.

– Jeg var sikker på at man ikke hadde syke mennesker i fengsel i Norge. Det er min oppfatning at Rambos menneskerettigheter nå krenkes, sier forsvareren.

Advokaten anket avgjørelsen, men vant ikke frem.

– Politiet vet, at med Rambo i Bergen, så vanskeliggjør det å forberede ankesaken med ham, sier Klomsæt.

Politiinspektøren avviser dette.

– Det var ikke viktig for oss at det ble Bergen. Vi skulle gjerne hatt et fengsel på Østlandet av praktiske årsaker, men det var ingen fengsler med godt nok tilbud som hadde plass, sier Klauseie.

Read Entire Article