Drømmer om en republikk

1 month ago 15


Foreningen «Norge som republikk» melder om økning i antall medlemmer. Men hvordan hadde en norsk republikk sett ut?

Det har vært en turbulent sommer av kongelige dimensjoner.

Et omdiskutert prinsessebryllup. En kronprinsessesønn på glattcelle. Og kongelige monogrammer på gin-flasker.

– Vi har hatt en dobling av nye medlemmer i løpet av sommeren, og har i dag mer enn 500 medlemmer, sier Craig Aaen-Stockdale.

Han leder foreningen «Norge som republikk», og jobber for å avskaffe monarkiet i Norge.

Craig Aaen-Stockdale

NRK møter Aaen-Stockdale utenfor landets fremste symbol på monarkiet, nemlig Slottet. Han mener at monarkiet ikke hører hjemme i 2024.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Aaen-Stockdale er opprinnelig fra Storbritannia, og fikk norsk statsborgerskap for kun to år siden.

Men republikaner har han alltid vært.

– Jeg jobbet også for en avskaffelse av monarkiet hjemme i Storbritannia. For meg handler det ikke om selve kongefamiliene, de er sikkert hyggelige de.

– For meg er dette en prinsippsak. Makt skal ikke gå i arv.

NRK har tatt kontakt med Kongehuset, som informerer i en e-post at de ikke ønsker å kommentere utspillene til foreningen «Norge som republikk».

  • Marius Borg Høiby i profil. I forgrunnen, ute av fokus, står Kronprins Haakon.

    Marius Borg Høiby, sønn av kronprinsesse Mette Marit, er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en voldshendelse på Frogner i Oslo natt til 4. august. Han innrømmer også bruk av vold i kokainrus.

  • Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett står ved siden av hverandre og holder opp to glass med rosa drinker på lanseringen av deres bryllupsgrin "Pink Gin"

    Helsedirektoratet konkluderte i august med at ginen som ble laget til prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup, brøt alkoholloven og forbudet mot alkoholreklame. – Paret har opptrådt problematisk, mente Helsedirektoratet da.

  • Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i Geiranger. Et provisorisk hvitt telt holdes opp utenfor bryllupsteltet på Vinjevollen i Geiranger.

    Mange kritiserte bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.Salg av tøy, promotering og avtaler i forbindelse med bryllupet skapte heftig debatt. Britiske Hello fikk også eksklusive rettigheter og fikk dekke vielsen.

Dalende oppslutning

En NRK-måling viser at nesten fire av ti har fått et mer negativt syn på kongehuset siden mai i år. De aller fleste av dem oppgir prinsesse Märtha Louise, Durek Verrett og saken knyttet til Marius Borg Høiby som årsaken til holdningsendringen.

I 2017 hadde monarkiet 81 prosent av det norske folk i ryggen.

I dag er det kun 62 prosent som sier at de støtter monarkiet.

– Mange er misfornøyde med både kongefamilien og monarkiet som en styreform, hevder Aaen-Stockdale som også peker på en økning i følgere på sosiale medier i løpet av sommeren.

Craig Aaen-Stockdale

Foreningen Norge som republikk mener at monarkiet hører hjemme i eventyrbøker og ikke i et fritt og moderne land som Norge. Derfor ønsker de en overgang til republikk.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Men monarken har bare symbolmakt i Norge. Hvorfor er det så viktig å fjerne personen fra makten?

Han har ikke symbolsk makt, han har politisk makt. De har særprivilegier i forhold til grunnloven. Også får vi veldig lite for de pengene vi bruker på kongefamilien, hevder Aaen-Stockdale.

I forslaget til statsbudsjettet, foreslår regjeringen å gi kongehuset 316,8 millioner kroner.

En enkelt familie skal ikke opphøyes til det guddommelige og leve et luksusliv på folkets regning, sier han.

Et omdiskutert prinsessebryllup. En kronprinsessesønn på glattcelle. Og kongelige monogrammer på gin-flasker. Lederen for "Norge som republikk" forteller at de har sett en økning i antall medlemmer og følgere.

Hva er fordelene med en republikk, da?

En fordel er at folket selv bestemmer hvem som skal lede landet. Med Haakon får vi han om vi vil eller ikke. Om han blir en bra eller dårlig konge vet vi ikke, sier han og legger til:

– Så det er litt som å kaste terning med landets fremtid.

Republikken Norge

Men hvordan hadde en norsk republikk sett ut?

I dag finnes det 150 republikker i verden. Blant disse er det både demokratier og diktaturer.

Forrige gang Stortinget debatterte om Norge skulle endre styreform til republikk var i 2022. Da stemte kun 35 av 169 representanter for, ifølge Stortinget selv.

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, forteller at en potensiell overgang til republikk hadde vært udramatisk i et land som Norge.

Dag Einar Thorsen

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

– Man bytter bare ut kongen med en person som velges direkte eller indirekte av folket for en begrenset periode, forklarer Thorsen.

Han viser til USA, Frankrike og Tyskland som mulige republikker for inspirasjon.

FILE - In this March 22, 2019 file photo, an American flag flies outside the Department of Justice in Washington. A federal appeals panel is voicing skepticism over the Justice Departments claim that it can defy Congress request for secret material from the Mueller report. Two of the three judges who heard arguments at a hearing Tuesday seemed prepared to order at least some of the material sought by the House for its impeachment inquiry to be turned over.  (AP Photo/Andrew Harnik)

Andrew Harnik / NTB

USA

USA er en republikk der en folkevalgt president er både statsoverhode og regjeringssjef.

I statsvitenskap kalles dette for et presidentsystem.

Det amerikanske systemet gir presidenten en del makt, blant annet ved at hen kan gi såkalte presidentordre. Disse ordrene er føderale etater forpliktet til å følge opp.

Ceremony to commemorate the 80th anniversary of the liberation of the village Bormes-les-Mimosas

Reuters

Frankrike

I flere europeiske republikker, som i Frankrike og Finland, har man et såkalt semipresidentsystem.

Her er makten fordelt mellom en statsministerledet regjering og en folkevalgt president som utnevner regjeringen, som hen selv ikke er medlem av.

Siden det er ulike avgjørelser som bestemmer hvem som blir president og statsminister kan dette føre til at ulike partier styrer landet samtidig.

GERMANY-POLITICS-PARLIAMENT-HISTORY-HOLOCAUST

AFP

Tyskland

En tredje type demokratisk republikk er det parlamentet som bestemmer hvem som skal være president.

Mange parlamentariske demokratier, som de heter, har en president som formelt er landets statsoverhode, men vedkommende har liten politisk makt utenom i krisetider.

Tyskland, Italia og Island er alle parlamentariske republikker.

Thorsen forklarer at en overgang til republikk krever omfattende endringer, i den forstand at et stort antall paragrafer enten må endres eller oppheves.

– I tillegg krever det et to-tredjetalls flertall i Stortinget siden det hadde vært en grunnlovsendring. Men for de fleste nordmenn, så hadde det vært minimale endringer i vår hverdag, sier han.

Dag Einar Thorsen holder boka "Demokrati" skrevet av han

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, forteller at en potensiell overgang til republikk hadde vært udramatisk i et land som Norge.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Han forteller at forslaget om å endre styreform til republikk, har blitt stemt over mange ganger siden uavhengigheten fra Sverige. Men det har aldri vært i nærheten av å få et flertall.

Det er 21 år gamle Ole Christoffer Tangerud fra Modum glad for.

 Ole Christoffer Tangerud

STOLT ROJALIST: – Som barn husker jeg at jeg trodde at kong Harald hadde et septer som kunne gi evig liv, forteller Ole Christoffer Tangerud fra Modum og ler.

Foto: Eli Bondlid

– Noe av det beste med Norge

Fargene. Klærne. Smykkene. Skandalene.

Det er mye med de europeiske kongefamiliene som fascinerer.

Tangerud, som også representerer Høyre i Modum kommune, mener kongefamilien er noe av det beste med Norge.

Det har han ment siden han var en liten gutt.

– Som barn husker jeg at jeg trodde at kong Harald hadde et septer som kunne gi evig liv, forteller Tangerud og ler.

Ole Christoffer Tangerud

Ole Christoffer Tangerud har fått brev fra flere europeiske kongehus.

Foto: Eli Bondlid

21-åringen, som har vokst opp i en stolt rojalist-familie, forteller at han aldri har møtt noen i den norske kongefamilien selv – men har sittet i samme kinosal som dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit.

Det var magisk, det føltes nesten som om jeg skulle besvime.

Brev med europeiske kongefamilier

Ole Christoffer Tangerud har fått brev fra flere europeiske kongehus.

Foto: Eli Bondlid

– Hvorfor er kongefamilien viktig for deg?

– De samler folket. Også er de utrolig fine representanter for hva vi står for. De jobber for folket og landet, der de gjør en bedre jobb enn politikere, spør du meg.

Tangerud viser til hvordan kongefamilien, spesielt i krisetider, har samlet folket.

– Hvem kan glemme kong Haralds følsomme og ekte tale etter 22. juli eller kongens inkluderende tale ved Slottsparken, spør 21-åringen.

Kongen ønsket velkommen til hagefest i Dronningparken ved å minne alle på at Norge ikke bare er fjell og dype fjorder, men fremfor alt mennesker. Tale fra 2016.

– Hva med alle hendelsene den siste tiden? Har det påvirket hva du tenker om kongefamilien?

– Det er selvsagt alvorlige saker, men ingen av skandalene gjelder kjernen i kongehuset, så jeg mener at det ikke skader dem.

Samtidig mener han at mange av argumentene til de som ønsker å avskaffe monarkiet, ikke holder vann.

Vi bevilger penger til langt mindre viktige ting enn monarkiet. Så sånn sett får vi veldig mye i forhold til det vi bruker penger på, hevder Tangerud.

Publisert 12.10.2024, kl. 21.44

Read Entire Article