Togrute-trøbbel: Her må toget stå stille i ni minutter

4 months ago 31


KLAR TIL AVGANG, ELLER? Her blir toget stående og vente på vei til Lillehammer. Foto: Øyvind Engan, VG

– Unødvendig, mener tidligere ruteplanlegger.

Rapporterer fra Hamarfredag 5. juli kl. 08:19

Kortversjonen

  • Regiontoget mot Lillehammer må vente i ni minutter på Hamar stasjon. Motsatt vei står toget stille i syv minutter.
  • Jernbanen mellom Oslo og Hamar er bygget ut med nytt dobbeltspor for mange milliarder kroner. Men tidligere ruteplanlegger Jon Hamre mener samfunnet kunne fått mye mer nytte igjen for investeringen ved å lage nye togruter.
  • Vy er enig i at ventetiden ikke er optimal.

Nesten hver time hele dagen må regiontoget mot Lillehammer vente i ni minutter på Hamar stasjon.

Motsatt vei, mot Oslo, venter toget i syv minutter.

Elleve milliarder kroner er brukt på dobbeltspor forbi Eidsvoll og langs Mjøsa. Og mellom Oslo og Hamar går toget nå raskere enn før.

Men nord for Hamar gjelder fremdeles de gamle togrutene fra før dobbelsporet kom. Derfor må toget pent vente på Hamar.

Til sammenligning: Ni minutter er det Flytoget bruker på å kjøre de drøyt to milene fra Oslo S til Lillestrøm.

JA, DET ER MENINGEN: Skjermen i togvognen viser ankomsttid Hamar 10.43, avgangstid 10.52. Foto: Øyvind Engan, VG

– Unødvendig

– Det er egentlig helt unødvendig at toget skal stå og vente så lenge, sier Jon Hamre.

Han er tidligere ruteplanlegger i NSB, nå uavhengig rådgiver.

Bilde av Jon HamreJon Hamre

Tidligere ruteplanlegger

Han vet dermed bedre enn de fleste at det er et vrient puslespill å legge togruter, og at toget noen steder må gjøre kjedelige ventepauser for å vente på møtende tog.

– Men det er fullt mulig å gjøre det bedre enn i dag. Ved å stokke litt om på togene gjennom Oslo kan regiontogene til Lillehammer spare omtrent et kvarter hver vei, sier Hamre.

Slik er Jon Hamres plan

  • Problemet i dag er at rutetidene gjennom Oslotunnelen ikke passer så godt for togene mot Lillehammer.
  • Hamres hovedgrep er derfor å forkorte det som i dag er linje RE10 mellom Drammen og Lillehammer, til å bare gå fra Oslo S. Da kan avgangstiden endres så den passer til å utnytte det nye dobbeltsporet.
  • Til gjengjeld foreslår han flere avganger på linje R14 mellom Asker og Lillestrøm, slik at tilbudet mellom Asker og Oslo blir som før.

Milliard-investering

Også for fem år siden skrev VG om regiontogene mellom Oslo og Hamar. Da var dobbeltsporet langs Mjøsa til fem milliarder nettopp åpnet. Men togrutene var fremdeles tilpasset det gamle enkeltsporet, så pendlertogene brukte ikke det nye dobbeltsporet til å møte hverandre.

Nå er dobbeltsporet forlenget gjennom Eidsvoll – til en pris på seks milliarder kroner. Nå møtes omsider togene på dobbeltsporet, så til Hamar går det fortere enn før. Men for passasjerene nord for Hamar blir besparelsen spist opp av lengre ventetid.

– Fremdeles tar vi ikke ut full effekt av det nye dobbeltsporet. Vi bruker enorme ressurser på infrastrukturen, men nesten ingenting på å optimalisere bruken av den, sier Hamre.

– Ikke optimalt

Det er Vy som kjører regiontogene som må stå på Hamar og vente.

– Fra Vys side ser vi ikke dette som en optimal løsning, sier Siv Egger Westin, kommunikasjonssjef for persontog i Vy.

Bilde av Siv Egger WestinSiv Egger Westin

Vy

Hun forteller at Vy egentlig ønsket seg et vanlig, kort stasjonsopphold på Hamar. Det ville ha passet med at togene nord for Hamar møtte hverandre på Brumunddal stasjon, der de uansett skal stanse.

Men der er ikke plattformene bygget for to lange persontog samtidig.

– Da vi bestilte ruter, ba vi om at Bane Nor skulle sikre forsvarlige av- og påstigningsforhold på Brumunddal, slik at togene kunne møtes der og reisetidsgevinsten kunne tas ut het fram til Lillehammer, sier Westin.

For øvrig er Vy fornøyd med ruteplanen på denne linjen, understreker hun.

– Ikke mandat

Carl Christian Hallingby, fungerende direktør for ruteplan i Bane Nor, forklarer at Bane Nor ikke har mandat til å stokke om på hvilke toglinjer som henger sammen, slik Hamre foreslår. Det er Jernbanedirektoratet som inngår avtaler med togselskapene om hvilke linjer de skal kjøre.

Bane Nors jobb er å ta imot disse ønskene, og så lage så gode togruter som mulig.

– Togselskapene er løsningsorienterte, og i de aller fleste tilfeller kommer vi til enighet om gode løsninger for trafikken. Det betyr at i noen tilfeller får tog opphold som oppleves ulogiske for reisende, sier Hallingby.

Tidligst 2028

I Jernbanedirektoratet svarer rådgiver Kristian B. Helgeland at de i samarbeid med Vy jobber med nye rutemodeller for Østlandet, med kortere reisetid til Lillehammer.

Men de vil først gjelde fra 2028, når dobbeltsporet skal være ferdig helt til Hamar.

Står stille

TÅLMODIG: Togpassasjer Hans Edvard Torp. Foto: Øyvind Engan, VG

Om bord på det stillestående toget på Hamar stasjon benytter passasjer Hans Edvard Torp tiden til å forberede seg til et møte.

– Jeg har innstilt meg på at toget tar den tiden det tar. For meg ville det vært et større problem om det var overfylt, slik jeg er vant med fra Vestfoldbanen, sier han.

Read Entire Article