Tøffe tider i byggebransjen: – Jeg har ikke noen tiltak til dem

5 months ago 50


Men Cecilie Myrseth (Ap) håper milliardene som skal pumpes inn i forsvar og helse kan bidra til å redde næringen.

 Byggenæringen ønsker seg hjelp i en tøff tid. Den nye næringsministeren kan ikke love umiddelbare tiltak. Foto: Mathias Ogre / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Den ferske næringsministeren besøkte byggeplassen på Vollan skole i Lillestrøm.

Skolen renoveres for 165 millioner kroner av Ø.M. Fjeld. Byggentreprenøren og eiendomsutvikleren har, som resten av byggebransjen, blitt rammet av den utfordrende markedssituasjonen for byggenæringen.

Flere både store og små selskaper har gått konkurs det siste året. Ø.M. Fjeld er trygge på at de vil overleve, men har måttet permittere flere av sine ansatte.

Les på E24+

Boligmarkedet: Her stiger prisene mest

På horisonten ser de få oppdrag. Nå er de redde for at kompetansen i bransjen skal forsvinne før markedet igjen tar seg opp.

Myrseth har ingen quick fix til bransjen, men tror milliardene som nå spyttes inn i forsvar og helse vil kunne la det dryppe litt også på tømreren.

Trickle down

– Det er jo en næring som har hatt det vanskelig over tid. Så det skjønner jeg jo at både har vært krevende og er krevende, sier Myrseth til E24.

Hun tar over tøylene som næringsminister i en tid der nyboligsalget lenge har blitt beskrevet som kritisk lavt, og er den viktigste årsaken til den krevende markedssituasjonen.

Boligprodusentenes landsforening har beregnet at den lave aktiviteten de siste årene vil føre til 40.000 færre ferdigstilte boliger de neste årene.

Næringsminister Cecilie Myrseth, her i samtale med daglig leder i Ø.M. Fjeld Ole Johan Krog (til høyre) og tømrerlærling Petter Nabben. Foto: Mathias Ogre/E24

Hun sier nå til E24 at regjeringen i første omgang setter sin lit til at grepene som er tatt i statsbudsjettet vil gi mer fart og aktivitet i byggebransjen.

– Mye penger skal brukes på alt fra samferdsel til helsevesenet, og ikke minst så mye penger vi skal bruke på Forsvaret fremover. Det vil bli større behov for fagfolk.

– Så du tenker at de pengene kommer til å gå inn i byggeindustrien?

– Hehe, nå skal jeg være veldig forsiktig. Pengene til Forsvaret skal brukes for å styrke Forsvaret. Men for å gjøre det trenger man jo flere bygg og anlegg. Det er jo helt åpenbart at det vil bidra til aktivitet, sier hun.

Videre viser hun til tre andre grep regjeringen har tatt, som hun tror vil gagne byggenæringen:

  • Regjeringen har økt lånerammen hos Husbanken til 29 milliarder kroner. Det er en økning på 50 prosent siden regjeringsskiftet i 2021.
  • Nylig la de ut en ny boligmelding, der de foreslår å styrke tilbudet for ulike eieformer, for å gi flere bedre forutsetninger for å komme inn på boligmarkedet. Meldingen fikk for øvrig en kjølig mottagelse i byggebransjen.
  • I fjor la regjeringen frem «Bo trygt hjemme»-reformen, der de lover å bygge flere trygghetsboliger og andre aldersvennlige boliger.

– Alt det vil jo også generere prosjekter, sier næringsministeren.

Ingen løfter

Konkursbølgen som skylte over byggebransjen i 2023 kan i verste fall føre til at kompetansen er vekk når markedet tar seg opp igjen, frykter utbyggerne.

Myrseth har ingen løfter til de fremmøtte i første omgang, men tillater seg å antyde at det kan komme noe i fremtiden.

– Det blir viktig for meg å holde dialogen med bransjen, for å se hvilke tiltak vi kan ha. Jeg har ikke noen tiltak til dem i dag, men jeg håper og tror at man setter i gang veldig mye bygging i ulike bransjer nå. Da sier det seg selv at det også vil bidra til å bidra til å få opp markedet.

Read Entire Article