Kortversjonen
- Fysioterapeut Mathilde Okkenhaug Pilskog bryter tabuene rundt hemoroider etter fødsel for å hjelpe andre kvinner.
- Operasjonen ble en smertefull erfaring. Hun mener kvinner ofte får mindre smertestillende enn menn.
- Gynekolog Madeleine Engen sier at hemoroider er svært vanlig hos kvinner i forbindelse med svangerskapet, og legger til at det fortsatt er tabubelagt.
Mathilde Okkenhaug Pilskog er tobarnsmor, og er for tiden i permisjon med Scott på straks fem måneder.
Mammapermisjonen har på ingen måte vært lett, da Mathilde har slitt med en fødselsplage som for mange er svært tabubelagt å snakke om.
Hun har vært svært i tvil om hun vil dele hva hun står i, men vet at det gjelder flere enn henne selv. Hun håper åpenheten hennes kan hjelpe andre.
– Kvinner lider i stillhet av hemoroider
i forbindelse med graviditet og fødsel, og tør ikke å snakke med kjæresten sin, eller til og med fastlegen sin om det. Det er så tabu, sier Mathilde som er Kvinnehelsefysioterapeut og forfatter bak «Syklusboka».Hun valgte å være åpen om plagene på Instagram-profilen sin, og har opplevd massive tilbakemeldinger, forteller hun.
– I kommentarfeltet skriver folk heiarop og hjerter, men det er i innboksen min alle historiene ligger. Flere skriver at de nå skal få hjelp. Det sier noe om hvor mange vi faktisk er.
– Men jeg har ikke noe liv
Det begynte med forstoppelse i hennes første svangerskap. Hun fikk keisersnitt og deretter ble hun redd for å gå på do på grunn av smerter i operasjonssåret.
Da hun skulle føde igjen, tre år senere, fødte hun vaginalt og ble klippet. Pressriene
under fødselen gjorde at hemoroide-problemet gjenoppstod.– Jeg hadde litt problemer med klippet i etterkant, men siden jeg klarte å gå på do tenkte jeg ikke at det var hemoroider. Jeg visste rett og slett ikke hva som var hva, sier hun.
Etterhvert som ukene gikk fikk Mathilde så vondt at det til slutt gikk hardt utover hverdagen med sønnen og datteren Elise (4).
Hun klarte ikke gå mer enn femti meter før hun måtte sette seg ned og hvile. Å stå å lage middag var smertefullt, bæresele var umulig og trilleturene hun hadde gledet seg til var det bare å droppe.
– Det kjentes ut som det kom kniver ut av endetarmsåpningen hver gang jeg gikk på do. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne opereres som siste utvei, men at operasjonen var så smertefull at legen min ikke anbefalte det, forteller Mathilde.
Hun fortsetter:
– Men jeg har ikke noe liv, sa jeg til legen.
På grunn av en akutt forverring fikk Mathilde operasjonsdatoen bare noen dager etter legebesøket.
«Hvordan skal jeg overleve dette?»
Operasjonen av hemoroidene blir gjennomført, og det var akkurat som legene hadde forespeilet det - ekstremt smertefullt, forteller Mathilde.
– Operasjonen var helt forferdelig. Noe av det verste jeg har vært med på. Jeg skjønte ikke hvor ille og smertefullt det ville bli, for jeg var desperat etter å bli kvitt det.
I etterkant av operasjonen lå Mathilde på et mørkt rom med sterke smerter i fosterstilling. Fireåringen ville være der mamma var, og babyen tok ikke flaske og måtte ammes.
Hun hadde fått beskjed fra sykehuset om å ta Paracet og Ibux, men opplevde ikke at det hadde effekt på smertene.
– Jeg hadde total panikk over smertene, det å gå på do og at jeg måtte holde maska for barna. Jeg kunne ikke skjønne at dette var de eneste smertestillende jeg fikk etter operasjonen. Det var så vondt at jeg tenkte: Hvordan skal jeg overleve dette?
Sykehuset begrunnet valget av smertestillende med at jeg var ammende, forteller Mathilde.
Etter å ha gjort egen research fant hun ut at hun kunne bruke andre, sterkere smertestillende.
– Først da jeg tok grep selv og stilte spørsmål ved medisineringen, fikk jeg det jeg hadde krav på.
– Rom for mange forbedringer
Spesialist innen gynekologi, lege Madeleine Engen, sier at det er svært vanlig for kvinner å få hemoroider i forbindelse med svangerskap.
– Hemoroider er tabubelagt generelt i befolkningen, og ikke minst hos kvinner som er mer disponert for utvikling av dette under graviditet og fødsel, sier Engen.
Gastrokirurg Marian Bale forklarer videre:
– Det er rapportert en forekomst av hemorroider og fissurer
hos opp til 40 % hos gravide og i etterkant av fødsel. Plagene opptrer typisk i tredje trimester i svangerskapet og i dagene etter fødselen.Hemoroider kan oppstå som en følge av hormonelle endringer i svangerskapet, og at venene utvider seg. Treg mage kan også være en årsak, forklarer Bale.
Lege Engen sier at hun ville gitt sterkere smertestillende enn Paracet og Ibux etter en hemoroide-operasjon, selv om pasienten var ammende slik Mathilde var.
– Ville absolutt ha gitt oxynorm eller paralgin i tillegg, sier hun.
– Svart hull i kvinnehelse
Mathilde opplever at mange kvinner får beskjed om at de skal deale med smerter forbundet med graviditet, fødsel og barsel. Det blir hun sint av å tenke på.
Hun peker på en fersk amerikansk studie som slår fast at kvinner får mindre smertestillende enn menn, selv når smertenivået er likt.
Forskere fra USA og Israel fant at kvinner ofte blir oppfattet som overdrevne eller hysteriske når de klager på smerte, mens menn blir sett på som mer stoiske.
Studien viste at blant kvinnelige pasienter fikk 38 prosent en form for smertelindring, sammenlignet med 47 prosent av mannlige pasienter med lignende symptomer.
– Det er helt galskap hva vi kvinner «skal tåle», og må gå igjennom. Det er et svart hull i kvinnehelse, og det er et stort samfunnsproblem. At vi ikke før nå har fått bedøvelse når vi skal ta celleprøve
og sette inn spiral , er utrolig.Hun fortsetter:
– Og ikke minst et keisersnitt som er en stor bukoperasjon. Selv har jeg operert flere ganger, og fått mange dagers sykemelding etter en kikkhullsoperasjon
. Men etter keisersnittet er det forventet at du skal gå rett ut i permisjon, som nyoperert med en nyfødt. Det henger ikke på grep.– Hvorfor kvalifiseres ikke et keisersnitt til sykemelding, på lik linje som en kikkhullsoperasjon?
– Ved annen type kirurgi får ikke partner fri første to uker etter inngrepet som ved en fødsel, det er derfor man ikke får sykemelding. Likevel må vi erkjenne at oppfølging i barsel generelt er mangelfullt og at det er rom for veldig mange forbedringer i dette tilbudet, sier lege Bale.
Mathilde er nå på bedringens vei, fire uker etter hemoroide-operasjonen. Hun sliter fortsatt med å gå lengre turer og bæreselen er hun ikke klar for enda.
Hennes håp er at flere kvinner tar barselhelsen sin på alvor og søker hjelp om det er noe som kjennes feil med kroppen - selv om det føles flaut og krever energi.
– Vi må normalisere å ha hemoroider og vondter i graviditet og etter fødsel. Kvinnehelse er fortsatt så skambelagt, og det må vi gjøre noe med.
Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)