To politimenn unngår drapstiltale i Breonna Taylor-saken

1 month ago 21


KREVER RETTFERDIGHET: Folkekravet om rettferdighet for Breonna Taylor (26) som ble skutt og drept av politiet i Kentucky er fremdeles synlig. Foto: John Sommers II / Reuters

En føderal dommer i USA har besluttet at det var kjæresten som fremprovoserte at politiet skjøt og drepte hjelpepleieren Breonna Taylor (26) i hennes eget hjem.

mandag 26. august kl. 03:27

Kortversjonen

  • En dommer har bestemt at det var kjæresten til Breonna Taylor som juridisk forårsaket hennes død.
  • Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet i 2020 under en raid uten ransakingsordre.
  • Flere politifolk ble tiltalt, men har nå fått redusert tiltale eller slipper drapstiltale.

Da lokalt politiet uten ransakingsordre brøt seg inn i den afrikansk-amerikanske kvinnens hjem i mars 2020, avfyrte kjæresten Kenneth Walker et skudd som traff en politibetjent i leggen.

Ifølge Walker trodde han det var en inntrenger som braste inn i leiligheten i Louisville, Kentucky.

Politiet svarte med å avfyre skudd som traff og drepte Breonna Taylor – en 26 år gammel kvinne. Hun har etter sin død blitt et symbol på politivold mot svarte amerikanere.

Fire politimenn var tiltalt i saken. Nå er den mest alvorlige delen av tiltalen frafalt for to av dem, skriver nyhetsbyrået AP.

DREPT AV POLITIET: Breonna Taylor ble bare 26 år før politiet skjøt og drepte henne i hjelpepleierens eget hjem. Foto: AP

Forfalsket ransakningsordre

Dommeren i saken kom frem til at det var kjærestens handlinger som juridisk forårsaket drapet, ikke feilgrep og en ugyldig ransakelsesordre fra politiets side.

Det ble avfyrt 32 skudd under hendelsen. Avdøde Breanna Taylor ble truffet av fem av dem. Kjæresten hennes ble ikke truffet.

– Det er ingen direkte kobling mellom inntrengingen uten ransakelsesordre og Taylors død, skriver dommer Charles Simpson i sin slutning, ifølge AP.

Han konkluderte med at Taylors kjæreste var den som indirekte forårsaket Breannas død ved å skyte mot politiet drapskvelden.

SLIPPER DRAPSTILTALE: Politibetjent Kyle Meany i Louisville Metro Politice Department under sin vitneforklaring i retten 23. februar 2022. Han og kollega Joshua Jaynes risikerte livstidsdom, men en dommer har frafalt drapstiltalen. Foto: Timothy D. Easley / AP / NTB

Politibetjentene Kyle Meany, Joshua Jaynes og Kelly Goodlett ble tiltalt for å ha forfalsket ransakelsesordren de benyttet da de stormet Taylors hjem – noe som var et brudd på 26-åringens borgerrettigheter.

Goodlett erklærte straffskyld for konspirasjonstiltalen i 2022 og det er ventet at han kommer til å vitne mot Meany og Jaynes i rettssaken.

AVFYRTE SKUDD: Den tidligere politimannen Brett Hankison fotografert i retten i 2023. Saken mot ham skal opp på nytt i oktober. Foto: Timothy D. Easley / AP / NTB

Juryen uenige

Den fjerde politibetjenten, Brett Hankison, ble tiltalt for overdreven maktbruk og for å ha satt livet til Breanna Taylor kjæresten og naboer i fare ved å ha skutt vilt inne i leiligheten.

Hankinson var den eneste av politimennene som avfyrte våpenet.

Under rettssaken mot ham i fjor, klarte ikke juryen å komme til enighet.

Etter planen skal rettssaken mot ham gjennomføres på nytt i oktober.

KREVER RETTFERDIGHET: Drapet på Taylor utløste landsomfattende protester. Foto: MONTINIQUE MONROE / AFP

Både Kyle Meany og Joshua Jaynes risikerte livstidsdom i fengsel, men har nå fått redusert siktelsen til å gjelde en forseelse.

De er fremdeles tiltalt for falsk forklaring.

Kjæresten Kenneth Walker ble arrestert og siktet for drapsforsøk på en politibetjent, men siktelsen ble satt til side etter at advokatene hans argumenterte for at han ikke visste at han skjøt mot politiet.

ÅSTEDET: Tamika Palmer, moren til Breonna Taylor, utenfor leilighetsbygget der datteren ble skutt og drept av politiet. Foto: Camilla Svennæs Bergland / VG

Avdødes familie: – Vi er knust

Reaksjonene har vært sterke etter at det ble kjent at politibejentene slipper en drapstiltale

– Vi er åpenbart for øyeblikket knust over dommerens beslutning som vi er uenige i. Vi prøver bare å bearbeide alt, skrev Breanna Taylors familie i en uttalelse til AP fredag 23. august.

Påtalemyndigheten har fortalt familien at de vurderer å anke dommen.

– Det eneste vi kan gjøre nå er å fortsette å være tålmodige ... Vi kommer til å fortsette å kjempe til vi oppnår full rettferdighet for Breonna Taylor, uttalte familien videre.

MØTTE PRESIDENTEN: President Joe Biden klemmer Tamika Palmer, moren til drepte Breonna Taylor, under et besøk i Det hvite hus i mai 2022. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Drapet på Taylor utløste store demonstrasjoner både i Louisville og andre byer.

Hendelsen fyrte opp under Black Lives Matter-aksjonene som rystet USA i mange måneder.

KJEMPER FOR BREANNA: Moren Tamika Palmer ønsker rettferdighet for sin avdøde datter. Her fotografert da VG møtte henne i 2021, ett år etter drapet. Foto: Camilla Svennæs Bergland / VG

Kjemper for datteren

VG møtte avdødes mor, Tamika Palmer, ett år etter drapet. Da var hun sterkt preget og snakket til datteren som om hun fortsatt var i live.

I intervjuet ba hun datteren om unnskyldning.

– Jeg ber om unnskyldning for at jeg ikke var der. Jeg ber om unnskyldning for at det ikke er noen som gjør noe, og at ingen bli holdt ansvarlige. Jeg ber om unnskyldning for at det tar så lang tid, sa moren.

SKUDD: Tamika Palmer peker på et kulehull. Vinduet til høyre er soveromsvinduet til hennes andre datter som ikke var hjemme natten politiet brøt seg inn. Foto: Camilla Svennæs Bergland / VG

Tamika Palmer fortalte videre at politiet ikke brukte kroppskamera under ransakelsen.

Derfor finnes det ingen videodokumentasjon av drapet.

– Hver eneste dag er en kamp. Og jeg forstår ikke hvorfor det ikke blir gjort mer. Dette gjør at jeg nesten mister pusten, sa Tamika Palmer til VG.

– Det er som å sitte fast i et mareritt som aldri tar slutt. Det er ingen som vil fikse det og ingen som vil gjøre det rette.

Se video: Hollywood fikk gjennomgå i 2020 for rasistisk innhold

Les også

Read Entire Article