Tingretten: Drepte kona og så ferdig ishockeykamp på TV

4 months ago 32


Krimteknikere på åstedet etter drapet 8. desember 2022. Foto: Freddie Larsen / NTB

Mannen i 60-årene har selv forklart at han hentet seg en brus og så ferdig en ishockeykamp mens kona lå livløs i stuen.

  • Bilde av Silje Lien Sveen
torsdag 30. mai kl. 19:10

Han har imidlertid nektet for å ha drept henne. Det trodde ikke dommerne på.

Denne uken ble han i Follo og Nordre Østfold Tingrett dømt til ti års fengsel for drap på sin egen kone i Trøgstad i Østfold.

Påtalemyndigheten ba om fengsel i tolv år.

Mannens forsvarer Morten Andreassen skriver i en SMS til VG at de vil bruke betenkningstiden til å vurdere om de skal anke dommen.

– Min klient erkjente ikke straffskyld. Vi mener fortsatt dette alternativt var uaktsomhet og ikke med vilje, men noterer samtidig at straffen ble mer rettferdig fastsatt enn det påtalemyndigheten ba om.

Morten Andreassen<-Morten Andreassen

Forsvarer

8. desember i 2022 fulgte mannen kona til en legetime. Etter timen spiste de sammen på kafé og handlet, før de dro hjem for å rekke en ishockeykamp på TV.

Mannen forklarte i retten at kona ikke var interessert i å se kampen, og at hun istedenfor satte seg i vinterhagen hvor hun så på telefonen og røykte.

På et tidspunkt skal hun ifølge mannens forklaring ha kommet inn i stuen og begynt å kjefte på ham. Han har også forklart at hun slo etter ham.

«Som om luften gikk ut av henne»

Mannen tok da tak i håndleddene hennes og satte henne ned på sofaen i stuen. Kona skal da ha reist seg opp igjen og fiket til ham.

Herfra skiller mannens forklaring seg fra rettens oppfatning av det som har skjedd.

Selv forklarer mannen at han satt henne ned i sofaen igjen, litt mer bestemt enn første gang. Men ikke hardt, mener han.

«Da var det var som om luften gikk ut av henne, og hun ség ned i sofaen», står det gjengitt fra mannens forklaring i dommen.

Han hevder at han ikke tok kvelertak på henne eller var borti halsen hennes denne kvelden.

«Tiltalte tenkte at hun hadde vært så oppfarende at hun hadde fått «for mye», siden hun hadde vært ivrig og «på» hele dagen, og han tenkte at hun bare sov».

Men rettsmedisinerne mener kvinnen døde av kvelning med vold mot halsen:

«Det var tatt et kraftig halsgrep eller utført trykk eller press med en bred kroppsdel».

Ringte kollega

Etter at kvinnen hadde segnet om på sofaen, satt tiltalte kampen på pause og gikk på do.

Da han kom tilbake lå avdøde på sofaen i samme stilling, har han selv forklart. Han så ferdig de siste tre til fire minuttene av kampen.

Da kampen var ferdig gikk han inn på kjøkkenet for å hente en brus, før han skal ha skjønt at noe ikke var normalt. Da han kjente etter pust og puls, kjente han ingen tegn til liv.

I sin forklaring anslo han at det bare hadde gått fem til seks minutter fra han kom tilbake fra do og så ferdig kampen, til han sjekket pulsen til avdøde.

Han forklarte selv at han ikke prøvde livredning, fordi han skjønte at hun var død og at det ikke var poeng i å prøve. Han forklarte også at han har blåst liv i henne tidligere, og fått kjeft av henne i ettertid.

Han ringte deretter en kollega for å «søke råd» og «dele det som hadde skjedd».

Kollegaen var et godt stykke unna, men kom etter hvert til stedet med en annen kollega som ringte legevakten.

Ikke i tvil

Retten mener det er bevist under enhver rimelig tvil at kvinnen døde av kvelning som var forårsaket av et kvelertak, og har konkludert med at det var mannen som holdt dette kvelertaket på avdøde.

De vektlegger også at mannen ikke kontaktet nødetatene.

«Han kontaktet heller ikke naboer eller andre i nærheten, men ringte til kollegaen for hjelp».

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article