Tilbakeslaget mot barnløse kvinner

3 months ago 175


Kortversjonen

  • En spaltist i Newsweek kritiserte Taylor Swift som et dårlig forbilde fordi hun er ugift og barnløs, noe som utløste kraftige reaksjoner.
  • Debatten speiler en bredere bekymring for lave fødselstall og kvinners krav i datingverdenen, også i Norge.
  • Trender som «trad wifes» og frykt for fødekrise tidligere i historien viser hvordan samfunnets holdninger til kvinner repeteres.

Taylor Swift er et dårlig forbilde, skrev en spaltist i Newsweek nylig. John Mac Ghlionn påpekte at hun er ugift, barnløs, er 34 år og har vært sammen med et dusin menn.

Som forventet fikk han bøtter av hat tilbake.

Så var da også angrepet hans usmakelig, ja til og med slemt.

Kritikere har pekt på at han er marginal og har ment mye rart.

Men angrepet på feministikonet kan også ses på som en del av et større tilbakeslag mot kvinner.

I USA er det alvor. Kvinner nektes abort.

KVINNER OPPHAV TIL MENNS PROBLEMER: FpU-leder Simen Velle sa i februar at det er et samfunnsproblem at en liten andel menn har eksklusiv tilgang på en stor andel av kvinnene. Han snakket om en «tinderfisert» sexkultur. Foto: Terje Pedersen / NTB

I mildere former får også norske kvinner høre det samme som Taylor Swift.

Forsker Mads Larsen mener kvinners kresenhet vil medvirke til så lave fødselstall at menneskearten utslettes, og at utviklingen akselereres av Tinder.

Simen Velle i FpU sa tidligere i år at det er et problem at mange menn ikke «får seg noe som helst».

I tillegg har «trad wifes» blitt fremstilt som en trend. Skribent Lasse Josephson har sporet memene tilbake til høyreekstreme.

BEKYMRET FOR FERTILITETEN: Forfatter og forsker Mads Larsen. Foto: Gisle Oddstad / VG

På 1980-tallet, da Ronald Reagan var president i USA og en høyrebølge sveipet vestverdenen, preget også frykt for single kvinner og fødekrise debatten.

Amerikanske medier skrev om de minimale sjansene for å bli gift for kvinner over 35.

Det stemte ikke. I virkeligheten gikk fertiliteten opp i perioden.

RETRO-IT-JENTE: Sabrina Carpenter er en av verdens største artister. I juni deltok hun på motefest i Paris iført retro strandmote spesiallaget for anledningen. Foto: Marc Piasecki / Getty Images Europe

I feministklassikeren «Det store tilbakeslaget» (1991) skriver Susan Faludi om angrepene på frigjorte karrierekvinner.

I filmene og på TV gikk det galt med dem som ikke senket kravene til en partner.

Hollywoods skurker ble single kvinner som Glenn Close i «Farlig Begjær» og karrieremoren som plasserte babyen sin i en kurv og stakk i «Tre menn og en baby».

Faludi beskriver trender som «cocooning».

Det ble påstått at kvinner nå satte familien foran karrieren, laget hjemmelaget mat og ikledde seg tøy designet for å ta seg ut hjemme.

På norsk ble oversettelsen «kokongspinnersker».

OPPLEVDE POLARISERING MELLOM KJØNNENE: I Ronald Reagans presidentperiode på 1980-tallet var det mennene som i størst grad støttet de konservative, mens kvinnene gikk mer i liberal retning. Foto: Ron Edmonds / AP / NTB

Dette ligner årets «trad wifes»-debatt, som begge sider mente kom av at livet er for slitsomt for norske kvinner.

Best å roe ned, altså?

Nei, det de to trendene har felles, er at de ikke eksisterer.

I det virkelige livet er det ingen voksende bevegelse av kvinner som dropper arbeidslivet.

Men mange, også i 2024, peker på at kvinner bør tenke mer på hvordan de skal få født.

Techgeniet Elon Musk spår som Mads Larsen verdens undergang på grunn av for få fødsler.

Men selv om fertiliteten har nådd et bunnivå i Norge, noe som bør bekymre, ser ikke demografer ut til å være like engstelige for at vi utsletter oss selv.

At nedgangen i fruktbarhet henger sammen med deiting på Tinder og at kvinner er for kresne, ser også ut til å være heller uklart.

Og disse tallene kan endre seg. Taylor Swift og andre kvinner i 30-årene som ikke har barn ennå, kan ende opp med å få to barn eller flere.

Norske kvinner får 1,4 barn i snitt fordi de utsetter første fødsel. Dette er et øyeblikkstall.

Hvor mange barn de ender på, vet vi ikke før de er 45. Dagens 45-åringer fikk nær to barn hver.

Men det er sant at tiden kan bli knapp. En viktig forklaring på at pilen peker feil vei, er at kvinner ikke får barn 3 og 4.

En annen er at mannen setter ned foten. For eksempel kan tanken på å måtte kjøpe større bil dempe entusiasmen.

HAR 12 BARN: Elon Musk er samtidig engstelig for fødselsratene og at menneskeheten krymper. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB

Samtidig trenger man ikke bli sur av at likestilling trekkes frem som årsak. Prevensjon og kvinners frihet kan forklare at kvinner ikke får 12 barn lenger.

Men også manglende likestilling kan være en forklaring. Som i Sør-Korea, hvor kvinner føder færrest barn i verden.

I boken «Flowers of fire» av Hawon Jung (2023) omtales de strenge skjønnhetskravene for sørkoreanske kvinner. De må stort sett ta alt husarbeidet, samtidig som de må jobbe like lenge som sjefen.

I boken beskrives et sjokkerende patriarkalsk samfunn. Et triks for single kvinner som bestiller mat hjem, er å sette mannesko på dørmatten for å dempe faren for trakassering.

KRITISERT FOR SITT KORTE HÅR: Den sørkoreanske buskyteren An San deltok i OL i Tokyo i 2020. I Sør-Korea kritiserte antifeminister håret. Landet har tradisjonelt hatt strenge normene som tilsier langt hår for kvinner. Foto: JUNG YEON-JE / AFP / NTB

Det er liten fare for noe sånt i Norge. Men overdrevne forestillinger om fødselskriser og promotering av kvinner bak kjøkkenbenken farger tidsånden.

VG rapporterte nylig at «garden girl» er sommerens hetest trend. Det handler om hjemlige sysler og nærhet til naturen. I kjole.

Det er hverken noe galt i det eller at min gode kollega Torbjørn Røe Isaksen i E24 nylig funderte på om trad wifes-memene er uttrykk for at noen faktisk vil være mer hjemme og at likestillings-pendelen har svingt for langt.

Men akkurat kvinnene i blondekjoler på TikTok er ikke trad wifes. De er karrierekvinner som skjønner algoritmene.

Hva tenker du?Er Taylor Swift et dårlig forbilde fordi hun er barnløs? aNei, men det er fint med influensere som har barn ogbJa, hun bør stå fram med barneønske cVet ikke helt, jeg føler ikke vi andre har noe med det

Det er også Taylor Swift. Og folk flest er nok glad for at hun kan velge mann selv.

Når omtale av kvinner som kresne og barnløse likevel sprer seg og elskes, handler det vel mest om følelser.

Menn som er lei av å bli hengt ut som store barn eller kvinnehatende incels, synes det er på sin plass at noen også ser på kvinners rolle i det hele.

Og kvinnene deltar i høyeste grad i kjønnskrigen. Det er bare å se hvor ondskapsfulle mange var mot Newsweeks spaltist, som til tross for at han angrep Swift, bør behandles høflig.

For fertiliteten virker debattene som har rast de siste dagene, helt på siden.

Det beste for fødselsraten er antagelig å melde seg ut og slappe av.

For du blir verken barnløs av å være på Tinder eller digge Taylor Swift.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article