Til topps med «Jævla menn»: Andrev Walden selger mest i Norge

4 months ago 67


Andrev Walden er overrasket over alle sekserne «Jævla menn» har fått i Norge. Foto: Mattis Sandblad / VG

Nå er det svenske Andrev Walden som selger aller mest bøker i Norge. Han topper både boklisten og e-boklisten med «Jævla menn».

  • Bilde av Camilla Norli
onsdag 29. mai kl. 10:15

Kortversjonen

  • Den svenske forfatteren Andrev Walden topper nå både bok- og e-boklistene i Norge med «Jævla menn».
  • Boken har mottatt strålende anmeldelser og flere terningkast 6 fra norske kritikere.
  • Walden er overrasket over den gode mottakelsen og trekker frem Erlend Loe som en stor inspirasjon.

– Det er helt i uvirkelig, sier Andrev Walden til VG i en kommentar sendt på e-post.

Han har allerede tatt hjemlandet Sverige med storm med den selvbiografiske romanen «Jævla menn». Han mottok den prestisjefylte Augustprisen for boken – som også ble den mestselgende svenske romanen i hele 2023.

Les intervjuet med Andrev Walden: – Jeg fantaserte mye om å slå i hjel mine pappaer

Nå står Norge for tur – og det har nærmest haglet terningkast 6 fra norske kritikere: «Jævla bra debutroman», skrev VGs anmelder.

I dag går han helt til topps på den norske bestselgerlisten, og Kagge forlag opplyser til VG at de allerede har trykket et andreopplag – slik at totalopplaget nå er på 8000 eksemplarer etter halvannen uke i salg.

Walden er overrasket over alle sekserne:

VG møtte den svenske suksessforfatteren i hans nabolag Södermalm i Stockholm før den norske lanseringen. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Jeg blir kanskje litt blendet av sekserne, vi har ikke karakterer på litteraturanmeldelser i Sverige, men jeg føler at boken har fått enda bedre mottagelse i Norge.

– Jeg har ikke noe svar på hvorfor den har fått så god mottagelse, men vi har kanskje veldig lik humor? sier Walden i en pressemelding – og trekker frem sin norske yndlingsforfatter som har inspirert ham i måten å skrive på:

– Jeg syns jo at Erlend Loe er verdens morsomste menneske, men det syns vel alle, sier Walden.

Det kan virke som om den gode mottagelsen er litt vanskelig å ta innover seg for den svenske forfatteren som også er journalist og kronikkforfatter:

– Kanskje dette bare er at massivt Truman Show-prosjekt der dere samarbeider for å lure en middelaldrende svensk til å tro at boken hans er elsket i Norge. I så fall må dere gjerne fortsette med det, jeg elsker det, sier Andrev Walden om førsteplassen.

Foto: Mattis Sandblad / VG

Da VG møtte ham i hjembyen Stockholm tidligere i mai, sa han at 2023 ble et svimlende år.

– Det var ulikt alle andre år, sa Walden – med litt blandede følelser rundt hva suksessen fører med seg:

– Jeg vil egentlig bare tilbake til tiden jeg bare kunne sitte og skrive for meg selv.

Romanen er tilegnet hans egen mor – og i boken forteller han om oppveksten med syv pappaer på syv år. Ikke alle «pappaene» har vært like fornøyd med å bli romankarakterer i sverges mest solgte bok, ifølge Walden i dette VG-intervjuet.

Nå er boken også ute i Danmark og Norge – og skal oversettes til minst 11 språk.

– Å bli oversatt til andre språk er det største jeg har opplevd som skrivende menneske. Nordmenn kan jeg jo ha samtaler med på mitt eget språk, men boken skal jo etter hvert utgis i land som Italia og Tyskland og leses av mennesker jeg ikke forstår språket til, sier han til VG.

– Det er en merkelig følelse, og det kiler i magen ved tanken på at en eller annen italiener skal sitte på en balkong i Napoli og lese en fortelling befolket av meg og mine barndomsvenner.

TV- og filmrettighetene er også for lengst solgt. Det er manusforfatteren bak TV-serien «Hendelser ved vann», Karin Arrhenius, som skal stå for manus.

Read Entire Article