TikTok eller Jesus?

5 months ago 54


En gang var det Bibelen og Jesus nordmenn tilba. I dag har vi samfunnet funnet en ny religion, og den heter sosiale medier.

KRITISK TIL DEN ENORME SOME-BRUKEN: «Angst og depresjon øker markant, trivselen vår blir dårligere, og livstilfredsheten vår er synkende», skriver Milan Aran. Foto: Foto: Privat
onsdag 12. juni kl. 12:40

MILAN ARAN, samfunssdebattant

Hvor lenge skal vi la Instagram og TikTok eksperimentere med livene våre?

Et barn født i dagens Norge vil bruke mer enn 11 år av livet sitt på mobilen.

Det påvirker våre verdier, hvordan vi lever og hva vi tror på. Har myndighetene sovnet i timen?

Hvor lenge skal vi tillate disse virksomhetene å tjene milliarder av kroner på bekostning av våre liv?

Mange unge sliter med angst og depresjon, trivselen vår blir dårligere og livstilfredsheten vår er synkende. Dette er resultatet av et samfunn som ikke har klart å sette sine egne grenser på sosiale medier.

Vi klarer ikke lengre å skille vår egen virkelighet, med virkeligheten som presenteres gjennom venner, bekjente og kjendiser på en app.

Problemet er ikke at vi ikke er klar over det.

Utfordringen er at samfunnet er tvunget i en sosial spagat. Virksomhetene som pumper avhengighetsskapende innhold i skjermene våre, serverer oss også ansvaret til dessert.

Vi kan enten fortsette med sosiale medier selv om vi vet det ikke er bra, eller melde oss ut av det, men risikere å havne utenfor.

Hva tenker du?Har du vurdert å slette sosiale medier?aJa, det hadde vært digg med en pause.bNei, jeg hadde ikke klart meg uten.

Vi har blitt et delingssamfunn hvor alle skal være noe de ikke engang vet hva er selv. Og i det jaget, så har vi glemt at vi alle sitter i den båten sammen, og at vi sammen faktisk kan velge å definere selv hvilket samfunn vi ønsker å styre mot.

Noen få, kanskje udemokratiske virksomheter i Kina og USA tjener milliarder på at unge sliter og at folk danner dårlige vaner.

Heldigvis har noe endelig våknet i kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun som har varslet aldergrense på sosiale medier for de under 16 år.

Dette er bra, men jeg savner også tiltak som ansvarliggjør milliard-virksomhetene for resten av befolkningen.

OPPFORDRER TIL MER ANSVAR: «Virksomhetene som pumper avhengighetsskapende innhold i skjermene våre, serverer oss også ansvaret til dessert», skriver Milan Aran. Foto: RoBird / Shutterstock

Myndighetene burde for eksempel kreve at virksomhetene gir brukere mer kontroll over hvilket innhold vi ser og muligheten til å deaktivere funksjoner som skaper avhengighet.

Som for eksempel Reels og uendelige scrollefunksjoner man blir tvunget til å forholde seg til. Kanskje da klarer vi å få tilbake et samfunn som ikke har en mobil sydd fast til ansiktet.

Hilsen en kar som ikke klarer å spise eller være på toalettet uten mobilen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article