Tikk takk... tiden jobber mot Solbakken nå

1 month ago 41


(Kazakhstan-Norge 0–0) Selv om det ikke er noe spesielt som er galt: Noen ganger må du faktisk gjøre en endring - kun for å endre. Fordi det fungerer ikke, uansett hva du gjør. Når ting har låst seg så passer ikke den gamle nøkkelen. Og da må du ha en ny.

 Bjørn S. Delebekk / VGFRUSTRERT: Landslagskaptein Martin Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
fredag 6. september kl. 18:34

Jeg sier ikke at Ståle Solbakken skal gå av på flyet hjem til Norge fra Kazakhstan. Han skal selvsagt lede Norge mot Østerrike på mandag.

Men det er vanskelig å se at denne blindgaten plutselig skal åpne seg nå, når du ikke en gang klarer å vinne mot et lag som er nummer 109 på FIFA-rankingen.

På Ullevaal kommer et lag som imponerte under EM, som er nummer 22 på FIFA-rankingen, en gylden, og kanskje siste, mulighet for å imponere det norske publikummet for Ståle Solbakken og teamet hans.

For den negative trenden fortsetter. «Solbakken-ball» har ikke fungert de to siste sesongene. Kun tre tellende kamper har Norge vunnet i 2023 og 2024. De er mot Kypros to ganger og Georgia én gang.

Norge er blitt flinke til å dominere fotballkamper, så også mot Kazakhstan. Men hva hjelper det? Når du har to svære og hodesterke spisser på banen, i Alexander Sørloth og Erling Braut Haaland, hvorfor starter du ikke kampen ved å slå mye langt, mørne stopperne til motstanderne og få dem til å rygge ofte.

Ingen midtstoppere liker det.

I stedet var Sørloth en slags ving, vi har sett det før, og jeg har sjelden sett den fungere optimalt. Martin Ødegaard gjør mye fint, men han blir for mye ballsjonglør, det er for lite direkte, det går veldig ofte for sakte, og det skapes for lite.

Jeg tror det vil lønne seg å bruke styrkene til Haaland og Sørloth i større grad.

Med det ballinnehavet, den dominansen på banen, som Norge hadde mot Kazakhstan, så burde Solbakkens lag skapt et tosifret antall målsjanser.

Det ble med to sjanser, en til Felix Horn Myhre, som hadde en god debut, og Erling Braut Haaland som burde scoret. Begge traff stolpene.

Solbakken snakker om at kampen ble omtrent som forventet, og der er jeg enig, Norge hadde kontroll. Men 40 pasninger på egen halvdel, før det kommer en upresis ball fra offensivt svake norske midtstoppere? Den skjønner jeg ikke.

Jeg trodde lenge at dette ville bli bra, at Solbakken var rett mann. Jeg var en av dem som ønsket han i jobben. Det siste året er jeg blitt usikker. Fortsatt er det mye bra. Men det er ikke bra nok. Norge har hatt feil utvikling. Siden 2022 er Norge blitt dårligere, svakere, vinner færre fotballkamper.

* I 2021: 1,8 poeng i snitt pr kvalik-kamp.

* I 2022: 1,7 poeng i snitt pr kvalik-kamp.

* I 2023: 1,4 poeng i snitt pr kvalik-kamp.

Og det er en farlig kurve når du har en jobb som er oppe til vurdering hos mange omtrent hver eneste gang.

De fleste landslagssjefene for Norges herrelandslag i fotball har sittet én kvalifisering for lenge. Det er mye mulig at Ståle Solbakken har gått i den samme fella.

Han sa tidligere i uka at VM-kvalifiseringen er hans siste som landslagssjef. Jeg tenkte ikke så mye over det, fordi jeg visste at det ville bli en kontinuerlig diskusjon rundt det - som det allerede har vært - denne høsten.

Den er der fortsatt.

Og det er lenge til den «ordentlige» VM-kvalifiseringen starter - i mars 2025.

Men først er det Østerrike.

Den kampen ble ikke mindre viktigere for Solbakken etter 0–0 i Kazakhstan...

 BJØRN S. DELEBEKK / VGKOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article