Teige-feber i Tyskland: Har solgt bøker for 58 millioner kroner

4 months ago 40


Kortversjonen

  • Trude Teige har oppnådd stor suksess i Tyskland med bøkene «Mormor danset i regnet» og «Morfar pustet med havet».
  • Begge bøkene er på den tyske bestselgerlisten med imponerende salgstall.
  • Hun har tjent millioner og er i løpet av kort tid blitt mangemillionær.
  • Til høsten kommer bok 3 i det som er blitt en hel krigstrilogi – der kvinnene står i sentrum.

– Hva er det som egentlig skjer i Tyskland nå, Trude Teige?

– Det spør jeg alle andre om også. Jeg skjønner ingenting – og klyper meg i armen hver eneste dag, sier Teige til VG.

Det som skjer er kort fortalt:

  • Romanen «Mormor danset i regnet» ble en av årets mest solgte bøker i Tyskland i 2023 – og har ifølge forlaget nå tippet 200.000 solgte eksemplarer. Boken er nå igjen inne på den tyske bestselgerlisten.
  • Oppfølgeren «Morfar pustet med havet» kom ut 27. mars og gikk rett inn på en 4. plass på bestselgerlisten og har ligget på listen siden. Boken har nå passert 30.000 solgte.
  • Denne uken ligger Morfar-boken på 11. plass og Mormor-boken på en 13. plass.
Ifølge Norla (senter for norsk litteratur i utlandet) er det som skjer med Teige helt unikt. Foto: privat

Trude Teige er altså en av forfatterne som selger aller mest i Tyskland – og et litt forenklet regnestykke viser at hun nå har solgt bøker for cover 58 millioner kroner (litt avhengig av valutakursen) bare på det tyske markedet. I Norge får forfatterne rundt 60 kroner per solgte bok, men for salg i utlandet blir det noe mindre - ettersom deler av royaltyen går til blant annet oversetter og agentur.

– Akkurat hva jeg har tjent så langt, har jeg rett og slett ikke oversikt over, men det er blitt mange årslønner på et år.

– Du er rett og slett blitt mangemillionær på ett år?

– Det høres litt teit ut, men ja. Hver gang jeg får lønn fra Tyskland, så er det noen millioner, sier Teige.

Pensjonen er sikret, sier Trude Teige. Foto: Tine Poppe

I tillegg til rent boksalg har hun også tjent en god sum på salg av rettigheter. Det tyske forlaget har allerede sikret seg rettighetene til den uferdige tredje boken i serien, samt noen av Trudes tidligere utgitte bøker.

– Unikt det som skjer

– Trude Teiges store suksess i Tyskland er unik, og noe svært få norske forfattere opplever, sier rådgiver Ellen Hogsnes ved senter for norsk litteratur i utlandet (NORLA) til VG.

Hun bekrefter at arrangementene på Trude Teiges nylige tysklandsturné til et titalls tyske byer, var utsolgt.

– Publikum møtte henne med begeistring og entusiasme. Vi i NORLA gleder oss stort over alt som skjer med bøkene hennes og ser frem til å følge dette eventyret videre, sier Hogsnes.

Selv sier Teige at hun nå tjener så mye at hun ikke trenger å bekymre seg før pensjonen før godt opp i 70-årene – og hun legger bitte litt skadefro til:

– Jeg kan jo si at jeg tjener himla mye mer enn om jeg hadde blitt i TV 2 den gangen, sier den tidligere TV 2-profilen.

Til TV 2: – Hadde rett!

Trude Teige fremhever sine redaktører, forlag og agent – som alle har gitt jernet for at hun skulle lykkes. Foto: Tine Poppe / Tine Poppe

Det er nå gått ti år siden hun takket for seg i kanalen – fordi hun mente TV 2 ikke var en god plass å være for en kvinne på 50 pluss.

– Da jeg bikket 50 år opplevde jeg å bli faset litt ut, og sånn vet jeg det fortsatt kan være i mediebransjen. Jeg satset på et nytt yrke, og det er en velsignelse å ha lykkes så kraftig.

– Nå blir jeg 64 år, og jeg kunne ikke hatt det bedre. Jeg kjenner at jeg bryr meg overhodet ikke om alder, og det gjør heller ikke forlaget mitt eller noen andre i bokbransjen.

– De bryr seg om det du skaper, alder er irrelevant. Så det er kanskje den største opplevelsen i forhold til å slutte en plass der alder er et problem, sier Trude Teige.

Hun mener livet har forandret seg totalt siden hun sluttet i TV 2 i 2014.

– Jeg føler meg fri og lever et liv som er bedre enn før. Jeg føler vel at jeg har «made my point». Det må være lov å si at jeg har bevist at jeg hadde rett, ler hun.

– Det handler mye om å utnytte kunnskapen og livserfaringen som ligger i et levd liv. Det er det jeg bruker nå som forfatter, og det mener jeg det er plass til overalt i samfunnet.

Hun understreker at hun ikke lever noe slaraffenliv:

– Oi, jeg er stor i Tyskland

– Jeg jobber hver eneste dag året rundt, til og med på julaften. Samtidig har jeg friheten til å selv bestemme absolutt alt i mitt eget liv og hva jeg vil bruke dagene til.

Akkurat nå sitter hun i huset i Grimstad der hun tilbringer sommermånedene. Her skriver hun på bok tre i det som er blitt en krigstrilogi:

«Mormors utrolige venninner» kommer 30. august på norsk.

Samtidig bruker hun penger på nytt inngangsparti til huset fra 1918.

– Ellers har jeg vel ikke brukt så mye penger. Jeg er ikke noe luksusperson, men når du sier det: Jeg burde vel unne meg noe nå, ler hun.

Det var en helt spesiell opplevelse å møte tyske lesere da hun nylig var på bokturné i Tyskland:

– Jeg har levd et forfatterliv der jeg er vant til å komme til ganske små forsamlinger her hjemme i Norge. Men i Tyskland var det helt sprengt i alle lokaler – og lange køer utenfor.

– Jeg har liksom ikke skjønt dimensjonene av suksessen, for det er ganske fjernt når man sitter hjemme og strever med neste bok. Men nå skjønte jeg plutselig:

– Oi, jeg er blitt ganske stor i Tyskland, utbryter Teige.

Foto: Therese Alice Sanne / VG

Hun fikk også kjenne litt på suksessen da det tyske forlaget hennes tok henne med på en av de dyreste restaurantene i Frankfurt – i forbindelse med verdens største bokmesse høsten 2023.

– De fortalte at det var noe de gjorde med forfattere som hadde solgt 100.000 bøker. Det er sånne opplevelser som gjør alt dette virkelig.

– Så hva gjør de nå som du har passert 230.000 solgte bøker?

– Hehe, det gjenstår å se, ler Teige.

Kvinnehistorier fra krigen

Hun tror suksessen skyldes at hun skriver om en del av krigshistorien mange tyskere ikke kjenner til.

Boken «Mormor danset i regnet» handler om en tyskerjente, mens «Morfar pustet med havet» handler om norske Konrad og Sigrid som havner i fangenskap i Japan. Bøkene er basert på flere historier fra virkeligheten og faktiske hendelser.

– Tyskernes krigshistorie har handlet mye om skyld, skam og først og fremst krigen i Europa. Mange lesere forteller at bøkene mine har satt i gang samtaler i tyske familier om ting de rett og slett ikke visste noe om, sier Teige – som brenner for å få frem ukjente kvinnehistorier fra krigen.

Teige hadde ikke planlagt at dette skulle bli en hel trilogi, men det ballet på seg.

– Siste bok skal foregå i Oslo, Bodø og Moskva – og tar for seg årene 1943 til 1953. Det blir en historie inspirert av spionen Gunvor Galtung Haavik, og jeg har gravd i forholdsvis ukjent krigshistorie rundt russerfanger i Nord-Norge. Her satt det også kvinner i fangenskap, det hadde jeg aldri hørt om.

– Og så handler det om hva vennskap mellom kvinner betyr når livet blir nesten ulevelig, sier Teige.

Read Entire Article