Tegneserieflukt fra Egmont: – Reagerer sterkt

4 weeks ago 9


– Vi reagerer sterkt på måten dette er blitt gjort på, sier direktør Kjell Frostrud Johnsen for barn og tegneserier i Egmont kids media.

Les hele reaksjonen hans lenger ned i saken.

De siste årene har Egmont utgitt flere store suksesser innen tegneseriebøker for barn og ungdom – med Malin Falchs «Nordlys»-serie som den største bestselgeren med rundt 450.000 solgte bøker bare i Norge.

Egmont har også stått bak suksesser som Victor Sotberg og Odin Helgheims «Edelmot» og Helgheims egen serie «Ragnarok».

Nå forlater alle tre og en rekke andre tegneserieskapere forlaget.

Grunnen er at nøkkelpersonen og redaktøren Tonje Tornes går fra Egmont til Bonnier – der hun skal starte et eget tegneserie-imprint.

Youtuber, programleder og serieforfatter Victor Sotberg er giret:

 Janne Møller-Hansen / VGOdin Helgheim og Victor Sotberg ligger på bestselgerlisten for barnebøker med andre bok i serien Edelmot, Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Dette blir verdens beste bombe, sier han og viser også til at det nye serieforlaget får det eksplosive navnet TnT.

Han var ikke i tvil om hva han måtte gjøre da redaktøren Tonje Tornes ville gå til et nytt forlag.

– Dette måtte jeg være med på! Jeg elsker å skrive historier for barn og unge, historier som både underholder, men også tar opp alvorlige temaer, sier Sotberg som sier det kommer til å skje mye fremover fra den kanten.

Malin Falch, som de siste årene har hatt enorm suksess med «Nordlys» både i Norge og internasjonalt; serien har toppet bestselgerlisten og er solgt til hele 17 land, var heller ikke i tvil:

 Tore Meek / NTBMalin Falch fra da hun vant Arksbarnebokpris i 2020. Nordlys-serien har nå et opplag på over 450.000 i Norge. Foto: Tore Meek / NTB

– For meg så hører «Nordlys» og Tonje Tornes sammen, for det hadde ikke vært noe «Nordlys» uten henne. Samarbeidet vi har hatt så langt har vært uerstattelig, sier Falch – som lanserer den syvende boken i serien på Egmont i disse dager.

Sjekk VGs terningkast 6-anmeldelse av serien her!

Her er flere av serieskaperne som nå går til Bonnier og det nye underforlaget TnT (de fleste kommer fra Egmont):

 Christopher Helberg / Bonnier Norsk ForlagSAMLER SEG I NYTT FORLAG: Bak fra venstre: Joseph Solbakk Ampofo, H.L. Phoenix, Hans Jørgen Sandnes. Andre rad: Stein Arne Hove, Tone Almhjell, Siri Pettersen, Karoline Grønvik. Tredje rad: Alexander Even Henriksen, Malin Falch, Odin Helgheim, Victor Sotberg, Mari Moen Holsve. Foran: Sara Hjardar, Cha Sandmæl, Tonje Tornes, Cathrine Sandmæl og Eva Sørli. Foto: Christopher Helberg / Bonnier Norsk Forlag

Før sommeren ble det kjent at Story House Egmont må kutte 60 årsverk som del av en større spareplan. Flere ansatte som var tilknyttet tegneserieavdelingen har sluttet som følge av dette, sier Tornes.

– Det har vært en krevende prosess. Jeg valgte selv å si opp, og det var en tøff beslutning. Men nå fokuserer jeg på at jeg har fått denne muligheten hos Bonnier.

– Jeg går til et forlag som forstår visjonen min: Min drøm er å lage et kraftsentrum for tegneserier. For hvorfor kan ikke norske tegneserier bli det nye Disney?

Egmont-direktør: – Betenkelig

Direktør for barn og tegneserier i Egmont kids media, Kjell Frostrud Johnsen, reagerer:

– Dette er en prinsipielt viktig sak for oss i Egmont. Vi har investert mye tid og ressurser i å bygge opp Nordic Manga som en nisje de siste seks årene, og vi synes selvsagt det er trist å miste serieskaperne vi har vært med å lansere og satset på, sier Frostrud Johnsen til VG.

Han utdyper:

– Vi reagerer på at vi har hatt en betrodd og profilert ansatt hos oss som går til Bonnier, men allerede mens hun var ansatt hos oss, ble vi kontaktet av serieskapere som ville følge henne til hennes nye forlag.

– Er ikke det ganske vanlig i bokbransjen at forfattere følger sin redaktør?

– Jo, og vi har forståelse for dette. Vi ønsker dem lykke til og fortsatt suksess, sier Frostrud Johnsen men sier likevel:

– Vi synes rekkefølgen dette er blitt gjort på er betenkelig. Vi skulle gjerne ha fortsatt samarbeidet med serieskaperne.

Han understreker at Egmont sitter på alle rettigheter til allerede utgitte bøker og rettigheter knyttet til utenlandssalg.

– Dette får ikke store økonomiske konsekvenser for oss. «Nordic Manga» er en liten nisje, og Egmont satser videre på norske tegneserier – både i hefte- og bokformat, sier Egmont-direktøren.

Tonje Tornes ønsker ikke å kommentere Egmont-sjefens reaksjon, men sier hun er rørt over alle som nå følger etter henne til Bonnier.

Tonje Tornes har jobbet 18 år i Egmont, nå starter hun sitt eget serieforlag under Bonnier.Tonje Tornes har jobbet 18 år i Egmont, nå starter hun sitt eget serieforlag under Bonnier.

– Dette er serieskapere som kan velge hvem de vil jobbe med, og nå har veldig mange valgt meg. Jeg blir nesten flau over å snakke om det, men det gjør meg veldig glad og ydmyk. De er som en del av familien min, sier Tornes.

Det nye serieforlaget har også sikret seg andre store forfatternavn som skal lage tegneserier, som den populære fantasyforfatteren Siri Pettersen – som gir ut bøkene sine på Gyldendal.

Bonnier med kutt i barnebokredaksjonen

Med til historien hører det at nesten alle ansatte i Bonniers barnebokredaksjon har sluttet grunnet nedbemanning og innsparinger.

Forlaget la i praksis ned hele barnebokavdelingen, men satser nå sterkt på tegneseriebøker:

– For oss er det en justering av kursen på barnelitteratur – fra å være tungt vektet på oversatt litteratur for barn, til å rette oss mer inn mot norske forfattere og serieskapere, sier administrerende direktør Alexander Even Henriksen i Bonnier til VG.

Tidligere i høst skrev VG at suksessforfatter Zeshan Shakar gikk fra sitt mangeårige forlag Gyldendal til nettopp Bonnier.

Bonnier-sjef Alexander Even Henriksen avviser at Bonnier har gått frem på en betenkelig måte når de nå får flere av Egmonts serieskapere over til seg:

– Forfattere er frie mennesker og ikke eiendeler av et forlag. At de ønsker å følge redaktør er en vanlig dynamikk i denne bransjen.

Read Entire Article