Tall viser farlig utvikling: – Unge voksne drikker på en høyrisiko måte

4 months ago 30


Det har vært en kraftig økning i antall unge som legges inn med akutt alkoholoverdose. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Sene sommerkvelder med noe godt i glasset kan gå fryktelig galt. Fagperson råder unge til å ta vare på hverandre.

  • Bilde av Anna Caroline Fladby
torsdag 27. juni kl. 20:12

– Det er et komplekst bilde, men vi legger merke til endringen og vi følger med, sier seniorforsker Jørgen G. Bramness i avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Oppdaterte tall fra FHI viser at det i perioden 2020 til 2023 var en økning på 54 prosent i antallet akutte alkoholoverdoser blant barn og unge mellom 0 og 29 år.

Statistikken viser antall personer som ble innlagt på sykehus på grunn av akutt alkoholforgiftning.

Det er endring fra 1 440 innleggelser i 2020 til 2 226 i 2023.

Ragnhild Kaski<-Ragnhild Kaski

Generalsekretær i Av-og-til

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til, er ikke overrasket over at unge topper statistikken.

– Det vi vet er at ungdom og unge voksne drikker på en høyrisiko måte, og at det øker faren for ulykker og skader. Veldig høy promille kan også lede til alkoholforgiftning som er livstruende tilstand – ikke minst om man ikke får hjelp raskt.

Kaski mener at foreldre bør være mer oppmerksomme på farene ved å dra ut på «ungdomsfylla», da alkohol er det rusmiddelet som flest velger å bruke.

– Det er mye fokus på illegale rusmidler, særlig fordi vi ser en økning i bruken av kokain i noen ungdomsgrupper. Men det er viktig at vi ikke glemmer alkoholen. I tillegg vet vi at det er de som drikker mye alkohol, som også oftere tester kokain, opplyser Kaski.

Jørgen G. Bramness<-Jørgen G. Bramness

Seniorforsker ved FHI

Bramness peker på coronapandemien som én årsak til endret drikkekultur.

– Under covid så vi en polarisering av alkoholkonsumet i Norge. Snittet endret seg ikke, men de som drakk mye drakk mer, og de som drakk lite drakk mindre.

Denne polariseringen har fortsatt å tilspisse seg også etter pandemien, mener seniorforskeren.

– Hva tenker du om at tallene er så høye blant unge?

– Dette er tall som går opp og ned. Vi må se målinger over flere år før vi kan se spesifikt at det er en utpreget ting hos ungdom. Det går i negativ retning, men det er for tidlig å si noe om konsekvensene av alkoholforbruket i landet vårt.

Unge debuterer senere

Norge fører en streng alkoholpolitikk for å forsøke å begrense folks alkoholforbruk, mener Bramness. Han opplever også at flere ønsker å leve en mer edruelig livsstil.

Ungdom debuterer med alkohol senere i dag enn det de gjorde før årtusenskiftet. Om lag 50 prosent av norske 15–16-åringer har drukket alkohol det siste året, ifølge FHI.

Kaski ser positivt på utviklingen, men påpeker at konsumet blant unge fremdeles er høyt.

– Ungdom og unge voksne er de vi ser på statistikken at drikker mest i befolkningen. Samtidig er det lov å håpe at senere alkoholdebut, sammen med de mange trendene som handler om å redusere eller kutte ut alkohol i en periode, som hvit måned og No-Lo, vil vise seg i statistikk over tid.

Avslutningsvis råder generalsekretæren unge til å ta vare på hverandre i sommer.

– Det er lov å kose seg, men husk at det å drikke mye alkohol innebærer en risiko. Pass på om noen har fått i seg for mye, og oppsøk hjelp om dere er bekymret for noen.

Les også

Read Entire Article