Takk for at du sier fra, Malin!

2 months ago 45


Er du i en sårbar situasjon, skal du slippe å få et TV-kamera dyttet opp i fleisen.

 Line Møller / VGMalin Nesvoll har reagert på behandlingen hun fikk under en episode av 71 Grader Nord - Norges Tøffeste Kjendis. Foto: Line Møller / VG
torsdag 19. september kl. 09:48
Bilde av Oda Gravdal UlriksenOda Gravdal Ulriksen

Student

Denne uken gikk Malin Nesvoll ut mot produksjonen av 71 Grader Nord. Allerede i andre episode av programmet måtte hun få legetilsyn.

Hun hadde en sterk kroppslig reaksjon under opptak, og opplevde at crewet presset henne til å fortsette foran kamera, og at de ikke tok et nei for et nei.

Forutsigbart nok, har flere reagert. I et kommentarfelt skriver noen:

«Det er frivillig å delta, er man for svak så er vel det greit».

En annen skriver:

«Hvorfor har du sagt ja til å være med?»

Men det er da virkelig ikke sånn at man kan fraskrive seg alt ansvar som TV-produksjon bare fordi noen har «sagt ja til å være med».

 Matti BernitzMalin Nesvoll under etappen hvor hun bryter sammen. Foto: Matti Bernitz

Reality-TV har lenge vært en favoritt blant seere, kjent for sin evne til å levere intense følelser, fysisk slit og uventede vendinger.

På jakten etter seerne er ofte TV-selskapene ute etter å finne et konsept som får følelsene til deltagerne frem.

At alle har det fint, er jo ikke så god TV?

I «Kompani Lauritzen», for eksempel, har vi sett deltagere bli presset til ytterpunktet, sesong etter sesong, mens de skal testes i millitæret.

Karin Klouman fikk kuldesjokk, Vegard Harm kollapset på vei opp Rampestreken, og Mayoo Indiran besvimte underveis i konkurransen.

Selv om reality-TV alltid har spilt på ekstreme situasjoner, ser vi nå at presset for å levere underholdning trumfer hensynet til deltagerne.

Et kjapt google-søk viser utrolig mange saker der deltagere går ut mot produksjonen i etterkant. Sier ikke dette oss noe?

Produksjoner som «71 grader nord» og «Kompani Lauritzen» har riktignok gode sikkerhets-team på plass, men når deltagerne selv, som Nesvold, føler seg overkjørt og presset forbi sine grenser, må vi begynne å spørre:

Er dette forsvarlig?

Produksjonene påstår at deltagerne ivaretas, men flere av disse historiene tegner et annet bilde – et hvor deltagerne til slutt bryter sammen, både fysisk og psykisk, for å gi seerne de øyeblikkene som fenger.

Det er verdt å stille seg noen spørsmål.

Har produksjonene gode nok rutiner når noe skjer - vet de når de skal skru av kameraene?

Hva tenker du?«Pusher» man deltagere for langt?aNei, de vet hva de er med påbJa, det tror jeg skjer oftecKanskje noen gangerdVet ikke

Er deltagerene godt nok informert om hva de sier ja til å være med på, og er det en avtale mellom produksjon og deltager om hva som kommer på TV, hvis de kommer i en virkelig ubehagelig situasjon hvor de mister kontrollen?

Vi fascineres av å se mennesker bli utfordret til det ytterste, men når kollapser, sjokk og sammenbrudd blir en del av underholdningen, må vi spørre oss om prisen vi betaler for å bli underholdt er for høy.

Da er det ikke sikkert at det holder at produksjonen insisterer på at deltagerne har visst hva de skulle være med på.

Selvsagt skal man tåle litt, når man er med på et program om å «pushe» seg selv. Men er du i en virkelig sårbar situasjon, skal du slippe å få et TV-kamera dyttet opp i fleisen.

Produksjonen svarer

«Blir for tøft for noen»

I VG-saken om Malin Nesvoll, har pressekontakt for 71 grader nord, Marianne Aambø, svart på kritikken. Hun sier blant annet:

  • 71 grader nord er en tøff konkurranse og deltakerne blir utfordret både fysisk og psykisk, men sikkerhet og helse er alltid ivaretatt.
  • Det er ikke uvanlig at møtet med 71 grader nord blir tøft for noen og det kan ta tid å restituere etter en slik tur.
  • At Malin opplevde at hun ikke ble hørt og følte seg presset til å gå ut, beklager vi, men vurderingen var at dette var helsemessig forsvarlig.
 PrivatFoto: Privat
Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article