Sylvis nordkoreanske inspirasjon

1 month ago 13


Frps forslag for å løse kriminalitetsutfordringene kunne vært hentet fra det nordkoreanske skrekkregimet.

INSPIRERT AV KIM? – Man kan jo begynne å lure på hvor inspirasjonen kommer fra, skriver Høyre-politiker Merete Agerbak-Jensen. Foto: Xueqi Pang / VG
mandag 26. august kl. 08:45

Kortversjonen

  • Frp foreslår å registrere etnisitet opp til besteforeldrene til kriminelle.
  • Forslaget sammenlignes med Nord-Koreas straffemetoder.
  • Kritikere mener tiltaket vil stigmatisere grupper uten å redusere kriminalitet.
  • Oslo-byrådet satser heller på forebyggende tiltak som ungdomsarbeid og fritidsaktiviteter.
Bilde av MERETE AGERBAK-JENSENMERETE AGERBAK-JENSEN

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre

Oslo er en trygg by for de aller fleste av oss, men vi som er politikere har all grunn til å være bekymret for oppblomstringen av alvorlig voldskriminalitet i hovedstaden vår.

Vi skylder befolkningen å gjøre byen enda tryggere gjennom tiltak som både forebygger og reparerer, men i sin iver etter å være «tøffest på krim» kommer Frps partileder i VG med et forslag som kunne vært hentet fra det nordkoreanske skrekkregimet: Ikke bare skal gjerningspersonens nasjonalitet registreres, det samme gjelder foreldres og besteforeldres etnisitet.

Hvordan dette tiltaket skal føre til mindre kriminalitet, er et mysterium. Men verre er det at en slik oversikt neppe kan brukes til så mye annet enn å stigmatisere enkeltgrupper og nasjonaliteter.

Vi skal ikke ha berøringsangst for at noen miljøer i noen folkegrupper er overrepresentert i krimstatistikken. Men da er det er jo selve det kriminelle miljøet vi må ta tak i, ikke forbryterens farge på passet.

I en storby som Oslo er tiltak for å forebygge ungt utenforskap noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge kriminalitet.

REKOGNOSERING: Frp-toppene Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg undersøker forholdene i bydelen Grønland i Oslo. Foto: Xueqi Pang / VG

Derfor har det blågrønne byrådet prioritert mer oppsøkende arbeid, ungdomsskolesatsing i utsatte områder, en egen Grønland-pakke samt økt bevilgningene til ferie- og deltidsjobber for ungdom.

Idretten har også fått mer penger til såkalt «hodestøtte», til trenerressurser og til nye anlegg.

Byrådet jobber også med et fritidskort som skal sikre byens barn og unge rett til å delta i minst én fritidsaktivitet.

Les også: Listhaug og Wiborg på Grønland: – Jeg ville ikke gått her på kvelden alene

Ved siden av mer synlig politi, er det slike tiltak og langsiktig arbeid som kan få bukt med økende ungdomskriminalitet. Det finnes ingen «quick fix», og etnisk statistikk løser i hvert fall ingen problemer.

I Nord-Korea straffes ikke bare den personen som eventuelt prøver å flykte fra det brutale kommunistregimet, hele familien i opptil tre generasjoner må lide for «forbrytelsen» – ofte gjennom tvangsarbeid i fangeleirer.

Jeg påstår ikke at Frp og Sylvi Listhaug tar til orde for å innføre det samme i Norge, men man kan jo begynne å lure på hvor inspirasjonen kommer fra!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article