Svindlere med nye metoder – bruker kunstig intelligens og sosial manipulasjon

4 months ago 34


Loga sámegilli.

«Jeg er utestengt fra Facebook og de ber meg om å velge ut tre venner som kan hjelpe meg med å skaffe bekreftelseskode og du er en av dem.»

Denne meldingen mottok Ida Holm Hansen Kemi på Messenger fra det som så ut til å være hennes kollega.

– Tidligere kunne man skrive på samisk for å sjekke om det var svindlere, siden de ikke behersker det. Men nå kan man ikke gjøre det mer, sier Kemi.

Ida Holm Hansen

Ida Holm Hansen Kemi liker at det finnes mange språkverktøy, men uroer seg over muligheten det gir til svindlerne.

Foto: Marie Elise Nystad

Ville hjelpe til, men stilte et krav

I den store sammenhengen, er det få som kan kommunisere på samisk.

Ifølge SNL er det uvisst hvor mange som har nordsamisk som førstespråk, men tallet ligger trolig mellom 20.000 og 30.000

Det er ikke kjent om svindleren som kontaktet Kemi faktisk er samiskspråklig, men kunstig intelligens, apper, oversettingsprogrammer og annet har gitt svindlerne nye verktøy.

– Jeg liker selvsagt at det finnes mange språkverktøy, men ulempen er at svindlerne får mulighet til å kommunisere på samisk.

Men Ida var skeptisk da beskjeden kom.

– Jeg stusset litt over at hun tok kontakt med meg. Vi kjenner hverandre ikke så godt at det er naturlig for henne å spørre meg om hjelp i den forbindelse, sier Kemi.

Derfor svarte Kemi at hun gjerne ville hjelpe til, men da måtte vedkommende først fortelle hvor de to sist var sammen på jobbreise.

Og slik stoppet kommunikasjonen, og kollegaens profil var ikke tilgjengelig lenger.

Hakkarat čállet sámegilli

Her er samtalen mellom Ida og svindleren. Ifølge UNESCO er nordsamisk regnet som et truet språk, men ny teknologi har gjort det mulig for Google Oversetter å oversette til nordsamisk. 

Foto: Skjermdump

Sendte koden direkte til svindleren

Svindleren tok kontakt med Kemi fra Sara Inger Lisbeth Mina Eira profil.

Hos Eira streifet ikke tanken på svindel, når hun skulle hjelpe en venn med å få tilbake kontoen.

Sara Inger Lisbeth Mina Eira

Sara Inger Lisbeth Mina Eira oppdaget for sent at koden svindleren ba om, var hennes egen bekreftelseskode.

Foto: Privat

– I morgenrushet på jobb oppdaget jeg at hadde fått koden på e-post. Jeg rakk ikke å lese e-posten, jeg kopierte bare koden og sendte den.

Kort tid etter kom det spørsmål fra Facebook om det var hun som prøvde å logge inn.

– Da skjønte jeg at nå har jeg blitt svindlet. Jeg har selv sendt totrinnsbekreftelseskoden til denne personen, som har fått tilgang til min konto.

Flere kontaktet Eira etter de mottok melding fra hennes profil. Hun ble sjokkert da hun hørte at svindleren skrev på samisk, men kunne senke skuldrene da hun hørte at språket var dårlig.

– Heldigvis kritiserer de fleste samisktalende språket.

Skjermdump av Messenger samtale, hvor svindleren skriver på samisk.

NRK har fått bilder fra andre som er forsøkt svindlet. Her forteller svindleren at vedkommende har vunnet i lotteri. Samisken er veldig dårlig.

Foto: Skjermdump

Sammenheng med svindel og digitalisering

Økokrim er godt kjent med at svindlerne kan ta kontakt på ulike språk og dialekter, og de knytter det til utviklingen av kunstig intelligens og digitalisering.

Så lenge de ulike språkmodellene har nok data å «øve seg på» vil de kunne bli bedre og bedre i å etterligne også språk og dialekter man tidligere tenkte var «trygge» for svindelforsøk.

Det sier avdelingsdirektør for avdeling forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Charlotte Pettersen.

Avdelingsdirektør for forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Charlotte Pettersen

Lone Charlotte Pettersen sier at sosial manipulasjon blir benyttet for å skape tillit eller utnytte menneskelige svakheter som nysgjerrighet, frykt, høflighet eller grådighet.

Foto: Økokrim

Benytter sosial manipulasjon

Pettersen sier at svindlere ofte benytter en kombinasjon av kunstig intelligens og sosial manipulering i sine svindelforsøk, ved at de later som de er noen de ikke er.

Ofte har de kriminelle benyttet avanserte tekniske løsninger, som ChatGPT eller andre AI verktøy, for å skreddersy svindelforsøkene sine.

Pettersen råder til å være varsom med henvendelser via SMS, e-post, telefon og andre kommunikasjonskanaler.

De siste årene har Økokrim registrert en økning av bedragerier på telefon, e-post og nett. Derfor oppretter de en egen bedragerienhet.

Svindlere utnytter alle muligheter

Kort tid etter at Google lanserte oversettelsesverktøy til samisk, er det mange samiskspråklige som har blitt kontaktet.

– Teknologien gir veldig mektige verktøy til alle. Svindlere er ofte de første som tar i bruk ny teknologi, finner stadig nye smutthull og utnytter alt som finnes av muligheter.

Det sier teknologijournalist i NRK, Egil Aslak Hagerup.

Egil Aslak Hagerup

Egil Aslak Hagerup sier at mye av svindelen kommer fra Sri Lanka, Zimbabwe og Afghanistan.

Foto: NRK/Ole Kaland

Hagerup sier at svindelen gjennomgående kommer fra land med dårlig økonomi, men at det finnes norske aktører også.

Kjente personer er ofte ofre for svindling. Christian Strand er blant gjengangerne i falske nettartikler på sosiale medier. Hvem står bak, og hvorfor stoppes det ikke? Hør Ekko:

Publisert 09.07.2024, kl. 14.09

Read Entire Article