Sverige sier nei til 13 havvindanlegg i Østersjøen

1 month ago 14


Årsaken til avslagene er av sikkerhetspolitiske hensyn. Havvindparkene kan halvere tiden svenskene har til å oppdage angrep fra øst.

Forsvarsminister Pål Jonson (M), miljøminister Romina Pourmokhtari (L) og energi- og næringsminister Ebba Busch (KD) holder pressekonferanse mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Regjeringen har fattet vedtak om 14 vindparker til havs, og bare én av dem får altså klarsignal.

Det ble klart på en pressekonferanse mandag med klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari, energi- og næringsminister Ebba Busch og forsvarsminister Pål Jonson.

Det ligger 24 søknader om havvindanlegg langs kysten av Sverige, og to av dem har tidligere fått tillatelser mens én har fått avslag.

Nå har regjeringen behandlet 14 av vindkraftverkene som har søkt, og en rekke av dem får avslag, mens én får tommelen opp.

– Poseidon som ligger på vestkysten utenfor Stenungsund får tillatelse til en havvindpark som vil gi en strømproduksjon på 5,5 terawattimer per år i strømprisområde 3, sier Pourmokhtari.

– Regjeringen har også bestemt seg for å avslå 13 havvindparker i Østersjøen med hensyn til at en etablering av disse ville utgjøre en uakseptabel påvirkning på forsvarets interesser.

Hvis det er hindre i veien for forsvarets radaranlegg, kan det ta lenger tid å oppdage innkommende missiler, påpeker regjeringen under pressekonferansen.

«Tiden vi får til å oppdage trusler kan halveres», står det i en presentasjon som legges frem på pressekonferansen mandag.

De peker på at dette kan minske Sveriges forsvarsevne markant.

En rekke omsøkte havvindanlegg i Østersjøen får avslag av Sveriges regjering, av hensyn til forsvaret og mulig forstyrrelse av radaranlegg. Foto: Sveriges regjering

Statkraft og Deep Wind Offshore får nei

De som nå får nei er Arkona, Aurora, Baltic Offshore Beta, Baltic Offshore Delta North, Cirrus, Dyning, Eric Segersäll, Pleione, Skidbladner, Neptunus, Skåne havsvindpark, Södra Victoria og Triton.

Norske Statkraft søkte nettopp tillatelse til å bygge ut Baltic Offshore Delta North, og har tidligere søkt om tillatelse for Baltic Offshore Beta. Deep Wind Offshore står bak havvindanlegget Eric Segersäll.

Sverige har planer om å doble kraftproduksjonen frem mot 2045.

Read Entire Article