Mathias (30) gjorde kometkarriere i Oda: – Plukket varer i et vanvittig tempo

15 hours ago 6


På fire år gikk Mathias Therkelsen fra deltidjobb som vareplukker til sjef for alle de 400 ansatte på varelageret i Oda.

 Mathias Therkelsen kom på topp ti-listen i E24s kåring Ledertalentene 2024 og vant også tittelen Årets organisasjonsutvikler. Foto: Oda

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

– Jeg hadde ikke snøring på hva jeg skulle bli.

Mathias Therkelsen hadde akkurat flyttet fra Porsgrunn til Oslo etter videregående og folkehøyskole. Planen var å studere noe, men han visste ikke hva.

For å spe på økonomien, tok han en deltidsjobb ved lageret til Kolonial.no (nå Oda). Da var det gjort.

Fire år etter at han startet, ble han sjef for hele varelageret og 400 ansatte, blant dem alle som plukker og pakker matvarene som lempes over i oransje varebiler og leveres på døra til folk i hele Norge.

 Mathias Therkelsen (nummer fem fra høyre) sammen med juryen og andre vinnere i Ledertalentene 2024. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Mathias Therkelsen havnet på Topp ti-listen i E24s kåring Ledertalentene og vant tittelen Årets organisasjonsutvikler. Se alle vinnerlistene her.

– Vanvittig tempo

Det ble ikke noen studier på Therkelsen. I stedet har han gjort en kometkarriere hos den nettbaserte matbutikken.

Etter det han beskriver som en uinspirert skoletid, satte konkurranseinstinktet og ambisjonene inn da han begynte å plukke og pakke matvarer på Kolonial.no-lageret i 2016.

– Jeg løp rundt med trallene og plukket varer i et helt vanvittig tempo. Jeg ville makse bonusordningen og slå den beste plukkeren, forteller han.

Da han endelig klarte å bli den raskeste plukkeren, så han seg om etter neste utfordring. Etter få måneder ble han skiftleder, deretter operasjonsleder og så avdelingsleder og del av ledergruppa til lagersjefen.

Høsten 2020 ble han spurt om han var interessert i å ta over som lagersjef for hele Oda.

– Det var første gang jeg tenkte: Oj, er jeg klar for dette? Det var en overraskende og veldig spennende mulighet.

Han takket ja. Et halvt år senere fikk han ansvaret for å bygge opp det nye varelageret på Liertoppen, som nå har erstattet det tidligere Lørenskog-lageret. Der er han i dag øverste sjef.

Leder for første gang

– Hva var det tøffeste ved å bli leder for første gang?

– I starten gjorde det meg litt usikker å skulle lede et team der alle var kollegaer jeg hadde sett opp til, som var eldre og mer erfarne enn meg. Her kommer den uerfarne 24-åringen og skal bli leder, liksom. Men jeg ble tatt veldig godt imot, så det ble fort helt naturlig og fungerte veldig bra.

– Hva liker du best ved å være leder?

– Det er nok følelsen av å nå mål man har jobbet mot og kunne feire sammen som et team. Dessuten å få være med på å utvikle mennesker, å se at folk vokser og lykkes når de får nye oppgaver og muligheter, det motiverer meg.

– Hva er vanskeligst ved å være leder?

– Jeg jobber i en bransje der det hele tiden skjer endringer, så strategien må stadig legges om og det må tas store beslutninger. Dessuten det å få med seg alle, at hele organisasjonen forstår hvorfor fokuset endrer seg og sikre at alle drar i samme retning.

Fornøyd med å droppe studier

– Har du noengang savnet å ha mer formell utdanning utover videregående?

– Jeg har til tider tenkt at jeg kanskje hadde hatt noen verktøy til å håndtere enkelte utfordringer raskere eller bedre med noen studier bak meg. Men jeg er fornøyd med at jeg ikke hoppet av Oda-toget for å ta mer utdanning. Jeg har hele veien blitt satset på og fått nye utfordringer. Når jeg har kommet så langt likevel, så handler det nok om et stort engasjement og nysgjerrighet og at jeg har en evne til å lære ting raskt.

– Hvordan tror du dine medarbeidere vil beskrive deg som leder?

– Jeg får høre at jeg oppleves som en positiv kar som smitter med god energi. I tillegg er jeg god til å lytte og bryr meg om folk. Jeg er også hardtarbeidende og ambisiøs og håper jeg er en inspirerende og god rollemodell.

– Er det noe du har måttet revurdere som leder?

– Tidlig i karrieren fokuserte jeg mest på prosesser og ansatte som ikke fungerte så godt. Etter hvert har jeg blitt mer bevisst på å ha fokus på de som presterer godt og ønsker å utvikle seg videre, det er minst like viktig.

Nærmet meg utbrent

– Gjør du noe for å unngå stress og utbrenthet i en krevende lederjobb?

– Etter en periode med mye jobbing over lang tid, erfarte jeg hvor viktig det var å finne gode måter å koble av på. I retrospekt har jeg forstått at jeg på det tidspunktet trolig nærmet meg utbrenthet. Selv om jeg mener det ikke er farlig å jobbe mye i perioder, har jeg de siste årene vært opptatt av å koble av når jeg kjenner et behov for det. Da er trening og aktivitet viktig for meg, i tillegg til tid med samboeren.

– Hvis du skulle gitt et råd til unge som drømmer om å bli ledere, hva ville du sagt?

– Ikke vent på at det skal dukke opp muligheter. Man må ta ansvar for egen utvikling, ta initiativ og legge ned stor innsats der man er for å skille seg ut. Det er lurt å gå systematisk til verks og legge en plan for karriereutviklingen, være bevisst på egne styrker og på hvilke områder man trenger mer erfaring for å utvikle seg.

– Hvor tror du at du er om ti år?

– Jeg har satt meg som mål å bli daglig leder, enten i Oda eller et annet sted. Jeg håper at jeg er der om ti år.

Read Entire Article