Voldelige opptøyer, finansiell stress og et krevende arbeidsmarked. Seriesuksessen på Netflix er ikke helt ulik virkeligheten.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
«Squid Game» er strømmegigantens desidert mest populære ikke-engelskspråklige serie, og er sett av over 265 millioner brukere.
Sesong 2 er nå lansert på strømmeplattformen, og seerne blir igjen tatt til en øde øy hvor gjeldstyngede koreanere kjemper om penger i en grotesk «battle royalebattle royaleBetegnelse et spill hvor man vinner ved å eliminere alle andre spillere.».
I et intervju med AFP deler regissør Hwang Dong-hyuk at serien er inspirert av virkelige hendelser.
– Jeg ville lage en serie som viser hvordan en helt vanlig person fra middelklassen kan havne på bunnen av den økonomiske stigen over natten.
Hwang Dong-hyuk
Regissør og skaperen bak Netflix-serien «Squid Game»
«Squid Game» er en serie som skildrer en mørk verden der marginaliserte mennesker blir tvunget til å konkurrere i dødelige versjoner av tradisjonelle barnespill.
Les på E24+
Dette er årets dyreste boliger
Voldsomme opptøyer
Hovedinspirasjonen kommer fra volden under de såkalte SsangYong-protestene.
I mai 2009 slet den sørkoreanske bilprodusenten SsangYong økonomisk, og ble tatt over av en gruppe banker og private investorer. Selskapet måtte si opp over 2.600 mennesker, nesten 40 prosent av arbeiderne.
Dette var begynnelsen på en 77 dager lang streik som endte i voldsomme opptøyer mellom arbeidere og opprørspoliti. Flere av arbeiderne ble alvorlig skadet og enkelte ble fengslet.
Fem år senere satte fagforeningsleder Lee Chang-kun seg ned til en hundre dager lang streik, etter at arbeiderne tapte i en rettssak mot selskapet. Arbeidsledighet, protester og søksmål førte til finansiell stress for arbeiderne. Rundt 30 personer begikk selvmord, ifølge Chang-kun.
Gjeldskrise og skyhøye levekostnader
Serien er heller ikke helt fjern fra dagens virkelighet i hovedstaden Seoul i Sør-Korea, mener innbyggere som NRK har snakket med.
– Jeg er dypt bekymret for fremtiden min, sier en ung fyr til kanalen.
– Serien er en veldig trist kommentar på hva Korea har blitt, sier professor Theodore Jun Yoo ved Yonsei University.
Innbyggere sliter med høy gjeld, et dyrt boligmarked og skyhøye levekostnader.
En aldrende befolkning kombinert med et svakt pensjonssystem har ført til at nær 40 prosent av innbyggerne over 65 år lever under fattigdomsgrensen.
Et ordtak i Sør-Korea er at «Du kan gå hele livet uten å spise, men du vil fortsatt ikke ha råd til en leilighet til slutt».
Inflasjonen har ført til at flere låner penger. Og økt gjeld gjør at innbyggerne er sårbare for høy prisvekst.
I tillegg er Sør-Korea på vei inn i en befolkningskrise. Landet opplever de laveste fødselstallene i verden. Fødselsraten lå på 0,72 i fjor. Land trenger en fødselsrate på 2,1 for å ivareta en stabil befolkning.
Kvinner BBC har snakket med ønsker ikke barn på grunn av mangel på likestilling, høye krav på arbeidsplassen og finansielt stress. I tillegg har en rekke saker om overgrep og trakassering preget landet de siste årene.
Les også