Svensken måper: – Norges største allerede

1 month ago 17


Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters / NTB

Aftonbladets anerkjente friidrettskommentator Mats Wennerholm er ikke i tvil: Jakob Ingebrigtsen bør få status som Norges største idrettsutøver gjennom tidene.

søndag 25. august kl. 22:58

Det skriver Wennerholm i en kommentar publisert på svenske Aftonbladet søndag kveld, etter Jakob Ingebrigtsens knusende verdensrekord på 3000 meter.

– Det er bare å skrive inn blant de absolutt største i Norges idrettshistorie. Jeg syns han er størst allerede. Et fenomen i samme kategori som Mondo, skriver han, og utdyper:

– Selv om Norge er en vinternasjon på ski, så setter jeg hans dominans på løpebanen langt foran alle norske prestasjoner i skisporet. Der er konkurransen minimal, og jeg tar nesten i når jeg sier at den kommer fra en håndfull nasjoner. Jakob Ingebrigtsen konkurrerer mot en hel verden. Hans spesialdistanser på 1500 og 5000 meter tilhører friidrettens mest konkurranseutsatte, ikke minst fra gigantiske afrikanske løpenasjoner som Kenya og Etiopia.

Bilde av Mats WennerholmMats Wennerholm

Kommentator i Aftonbladet

Søndag ettermiddag slo nemlig Jakob Ingebrigtsen den 28 år gamle verdensrekorden på 3000 meter. Den gamle rekorden var 7.20,67, mens Ingebrigtsens nye verdensrekord er 7.17,55, satt i Diamond League-stevnet i Polen.

Like etter målgang løftet Ingebrigtsen hendene til hodet og så smått sjokkert ut over egen tid.

– Det er drøyt å komme over mål. Det er vanskelig å beskrive, men det er sinnssykt rått. Det er en fantastisk følelse, oppsummerte Ingebrigtsen selv til NRK.

Det er denne prestasjonen som har fått Wennerholm til å ta frem superlativene, selv om han også skriver at han har vært full av beundring for Ingebrigtsen siden han slo gjennom som 17-åring.

 Jakob Ingebrigtsen og den lokale maskoten. Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters / NTB

– Nå slo han den eldste verdensrekorden blant løpedistansene på herresiden, skriver Wennerholm.

– Jeg slutter ikke å bli forundret over nordmannen, som er løpingens Mondo Duplantis.

Steve Magness, reporter i løpemagasinet Lets run, beskriver prestasjonen som «mind blowing».

I sommerens OL tok Ingebrigtsen gull på 5000 meter, mens det endte med en sur fjerdeplass på favorittdistansen 1500 meter.

Etter OL har Ingebrigtsen briljert – først med seier på 1500 meteren i Diamond League for tre dager siden, og deretter med den knusende verdensrekorden på 3000 meter søndag.

Flere peker på at selv om 3000 meter ikke er en mesterskapsøvelse, og dermed blir løpt sjeldnere, er det mange som har prøvd å slå nettopp denne verdensrekorden. Uten å lykkes.

– Han (Jakob Ingebrigtsen, red. anm) sa i går at 7.18 skjer ikke i dette århundret, så løper han 7.17. De beste i historien har prøvd. De har ikke vært i nærheten, sa NRK-kommentator Jann Post.

Ingebrigtsens storebrødre Filip og Henrik sier til VG at prestasjonen er enda sterkere med tanke på all skademotgangen lillebroren har opplevd det siste året.

– Å gå fra fire måneder med skadeavbrekk, til dette, det er utenomjordisk. Det er utrolig kjekt å se Jakob nå, han sprudler av løpeglede, skriver Filip Ingebrigtsen i en SMS.

Blant annet gjorde en trøblete akilles at Jakob Ingebrigtsen sto over innendørs-VM i mars.

– At Jakob skulle slå en uslåelig rekord med tre sekunder, trodde jeg ikke var mulig. Det vi er vitne til idag hadde jeg ikke trodd i min villeste fantasi, og jeg har ganske god fantasi, skriver Henrik Ingebrigtsen til VG.

VG har ikke lyktes i å komme i kontakt med Mats Wennerholm.

Read Entire Article