Svenske kriminelle i retten: Var redd for å miste livet i svensk voldsbølge

2 hours ago 4


Mannen er en av fire personer politiet mener er tilknyttet det svenske kriminelle Shottaz-nettverket, som er tiltalt i en norsk straffesak.

Totalt sju personer politiet mener er tilknyttet nettverket er i norsk politis varetekt.

De fire unge mennene tiltalt for ran, trusler, heleri og narkotikalovbrudd. Tre av dem er svenske, og en av dem er norsk statsborger.

Flere av dem er tidligere dømt for blant annet hvitvasking og narkotikasmugling i Sverige.

Tiltalte er den første av fire til å forklare seg i retten. Han erkjenner delvis straffskyld for å ha hatt rundt 45 gram hasj i jakken, men nekter for de øvrige tiltalepunktene.

Mannen avviser flere ganger å tilhøre Shottaz-nettverket i Sverige. Det Stockholms-baserte nettverket har siden 2015 vært i en blodig konflikt som har kostet minst 10 unge liv. Flere av drapene er uløst.

shottaz

I en svensk politirapport ble disse fem beskrevet som sentrale i Shottaz. Høsten 2023 ble to av dem pågrepet i Norge.

Foto: Svensk polis

Kom til Norge på grunn av «våldsvågen»

I retten blir årsaken til at mannen er i Norge raskt et tema. Aktor Johannes Hafsahl spør tiltalte om hvorfor han kom til Oslo.

Han sier han ønsket seg nye muligheter, og påpeker senere i utspørringen at lønningene er bedre i Norge enn i Sverige.

– Hvorfor ble du ikke i Sverige, spør aktor.

Våldsvågen.

våpen shottaz

Bildet skal vise en av de tiltalte med våpen på et hotellrom i Oslo sentrum.

Foto: politiet

– Voldsbølgen. Hvorfor angår det deg?

– Det har vært altfor mange ofre. Hvem som helst kan miste livet, svarer mannen, og svarer bekreftende på spørsmål om han var redd for å miste livet sitt i Sverige.

– For de aller fleste er det trygt å være i Sverige. Hva er grunnen til at du var redd for livet? Hvilket miljø var du en del av der?

– I NRK, Aftonbladet og Expressen beskrives Stockholm som en krigssone. Jeg vet ikke hvordan du kan beskrive det som trygt, svarer mannen.

Voldsbølgen i Sverige har skapt frykt langt utover de involverte.

Shottaz-konflikten har sitt utspring i den svenske forstaden Rinkeby, og svensk politi pågrep i mai 15 personer de mener kan knyttes til konflikten.

I etterforskingsdokumentene NRK har fått tilgang til, heter det at lokalbefolkningen unngår visse restauranter og butikker eller går omveier til kollektiv transport, av frykt for å møte på involverte menn.

Frykten for at volden skal komme hit har blitt tatt opp av politi og politikere i Norge en rekke ganger de siste årene.

Mener narkotika var rekvisitt

I aktor Hafsahls innledningsforedrag kom det fram at politiets etterforsking mot mennene begynte da en annen svensk mann ble observert i Oslo.

Mannen var internasjonalt etterlyst for drapsforsøk i Sverige.

Shottaz

En av de tiltalte sammen med en da etterlyst svenske i Shottaz-nettverket i Oslo i fjor sommer. Den etterlyste mannen ble sendt til Sverige etter pågripelse, mens fire menn er tiltalt i Norge.

Foto: Instagram

Politiet fant bilder av mengder med hasj og marihuana på en telefon de fant på tiltalte.

Tiltalte forklarer imidlertid at hans forståelse er at narkotikaen var falsk, og kun var rekvisitt til en musikkvideo de tiltalte spilte inn i Oslo.

Shottaz dop

Foto: Politiet

Det samme gjelder kontantene som ble funnet på adresser tilknyttet de tiltalte, og på bilder på deres telefoner.

I en av leilighetene som ble spanet på i forbindelse med politiets etterforskning, ble det spilt inn en musikkvideo.

I sluttbildet til videoen er flere maskerte menn filmet på et utsiktspunkt ved Ekebergrestauranten i Oslo.

Den tiltalte bekrefter at han var med i musikkvideoen, og at han har vært del av andre musikkvideoer tidligere. Det ble også lagt fram rap-tekster funnet på tiltaltes telefon.

Han forklarte at det var en kompis av han som hadde skrevet tekstene, og sendt dem til ham.

Forsvarer Inam Ghous Ali sier tiltalte er uenig i at han er en del av et svensk kriminelt nettverk.

– Han vært klar og tydelig på at han ikke er en del av et sånt nettverk, og at det ikke var hans intensjon når han kom til Norge å bedrive kriminalitet, sier Ali til NRK.

Han mener det er problematisk at politiet tidlig i etterforskingen sa at de mener saken dreier seg om et kriminelt nettverk, og at etterforskingen bærer preg av forutinntatthet.

En av de andre tiltaltes forsvarer, Daniel Storrvik, sier også at pengene og narkotikaen politiet beslagla under pågripelsene, var rekvisitter til musikkvideoen spilt inn i Oslo.

Storrvik sier hans klient driver med promotering av svenske artister.

Det ble skaffet narkotika uten virkestoffet THC, det er det han har hatt befatning med. Dersom dette var ekte narkotika er ikke det noe han har visst eller hatt befatning med, sa Storrvik under innledningen sin.

Publisert 07.10.2024, kl. 16.38

Read Entire Article