Kortversjonen
- Sykepleierstudenter over hele landet risikerer å ikke formelt få jobbe som sykepleiere på grunn av streiken.
- Streiken forsinker sensur av eksamener og autorisasjonsprosessen for sykepleierstudentene.
- Dette kan påvirke både hvilken lønn og hvilke arbeidsoppgaver studentene får i sommer.
– Dette påvirker oss alle, for det kan potensielt utsette sykepleier-autorisasjonen. De som har sommerjobb og som har søkt etterutdanning blir påvirket. Det handler om lønn og hvilke arbeidsoppgaver man kan ta på seg, sier sykepleierstudent Sunniva Sørheim (25) til VG.
Hun er en av mange som rammes av at Unio mer enn dobler streikeuttaket. Fra onsdag varsler de ytterligere opptrapping, som blant annet vil ramme flytrafikken.
Bli oppdatert: Dette er stridens kjerne
Blant de som streiker er ansatte ved universiteter og høyskoler over hele landet.
– På universiteter og høyskoler vil det spesielt gå ut over sykepleier- og lærerutdanningene. Vi beklager at dette rammer studentene, sier streikeleder Ørjan Hjortland i Unio.
NTNU
er én av mange som tilbyr bachelor i sykepleie. Universitetet er spesielt berørt av streiken, med om lag 250 studenter som rammes.– Da er det først og fremst sensur på siste eksamen som blir forsinket. Formelt får ikke studentene vitnemål før sensuren er gjennomført. Da kan de ikke søke autorisasjon for beskyttet tittel som sykepleier, sier Toril Forbord ved NTNU til VG.
I praksis betyr dette at de nåværende studentene ikke kan jobbe som sykepleiere, før de har fått godkjent sin grad og fått svar på sin søknad om autorisasjon.
– Juridisk sett har du ikke en sykepleier på jobb, og de vil være ansatt i en assistentstilling. For de som går første- og annetåret kan det handle om lønn – mange av helseinstitusjonene har lønnsendring når én har bestått annetåret. I sommer mener vi at arbeidsgiverne må gi lønn med utgangspunkt i at de har bestått studieåret, sier Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet til VG.
– Blir det en sykepleierkrise i sommer?
– Det er det hver sommer, og det blir verre for hvert år. Dette er en del av konsekvensene av en streik. En streik som er for å skaffe nok kvalifisert utdanningspersonell, svarer Larsen.
Hun anklager regjeringen for ikke å ha en plan når 60 prosent av utdanningspersonell ved sykepleierutdanning går av med pensjon om fem år.
– Dette burde være en større bekymring som gjør at regjeringen burde lytte til Unio i tariffoppgjøret, avslutter forbundslederen.
Her er forklaring på noen faguttrykk og noen spørsmål
Hva er en streik og hvorfor streiker noen?En streik er når arbeidstagere slutter å jobbe for å protestere mot noe de er uenige i, som for eksempel lønnsbetingelser eller arbeidsforhold. De streiker for å presse arbeidsgiveren til å forhandle og forbedre situasjonen.
I dette tilfelle har Akademikerne streiket, mens Unio fortsetter å streike.
LO (Landsorganisasjonen i Norge) er Norges største arbeidstagerorganisasjon og representerer mange forskjellige yrkesgrupper. Unio og Akademikerne er også arbeidstagerorganisasjoner, men de representerer hovedsakelig ansatte med høyere utdanning, som for eksempel lærere, sykepleiere og ingeniører.
Hva er frontfagsmodellen som nevnes?Frontfagsmodellen er en ordning i Norge hvor lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien (frontfaget) setter rammen for lønnsveksten i andre sektorer. Dette er for å sikre at lønnsveksten er bærekraftig og ikke skader norsk økonomi ved å gjøre norske produkter og tjenester for dyre sammenlignet med andre land.
Hva betyr det at en streik kan bli løst med tvungen lønnsnemnd?Tvungen lønnsnemnd er en mekanisme der regjeringen kan tvinge en slutt på streiken og bestemme lønnsoppgjøret gjennom en nemnd. Dette skjer vanligvis når en streik anses som skadelig for samfunnet, for eksempel hvis den påvirker kritiske tjenester som politi og helsevesen.
– Unio bestemmer hvor streiken rammer
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) representerer staten i forhandlingene. Hun håper det blir mulig for Unio å komme til enighet med staten, men lar seg ikke rikke på sine punkter:
– Vi står fast på at det skal være like hovedtariffavtaler i staten, men vår dør er alltid åpen hvis Unio ønsker å diskutere ut ifra dette, skriver Tung i en e-post til VG.
– Streik er et fullt lovlig kampmiddel igangsatt av Unio, og det er Unio med sitt streikeuttak som bestemmer hvor og hvordan streiken rammer.
Ministeren sier at hun forventer at de statlige virksomhetene søker til Unio om dispensasjoner fra streiken, der hvor det kan være grunnlag for dette.
Én virksomhet som har søkt om dispensasjon er Meteorologisk institutt – her rammes NRK av streiken på direkten:
– Ikke en grei velkomst
Student Sørheim sier at hun har vært i kontakt med sin arbeidsgiver, som sier at en autorisasjon for henne vil være forskjellen på om hun får lov til å levere ut medisiner eller ikke.
Hun forklarer at mange studenter nå er bekymret.
– Mitt inntrykk er at de aller fleste spikret sommerjobb for lenge siden. Mange kontrakter gir ikke sykepleierlønn før autorisasjonen er på plass. Det er ikke en veldig grei velkomst inn i sykepleieryrket, sier Sørheim.
Studentleder i Sykepleierforbundet, Daniel Tørresvoll Stabu, forteller at mange studenter etterspør informasjon om hva som skjer.
– Det er usikkert for studentene om de får avlagt eksamen eller ikke, så det er viktig at de får så god informasjon som mulig, sier Stabu til VG.