Student tiltalt for drapsforsøk mot lærer: - Kollega reddet livet hennes

4 months ago 40


MERKET FOR LIVET: Ingunn Björnsdóttir (64) håper at skadene skal leges. Arrene må hun leve med. Foto: Foto: FREDRIK SOLSTAD

Politiet mener læreren Ingunn Björnsdottir (64) overlevde studentens knivangrep på grunn av hjelp fra en kollega – og at ingen av knivstikkene traff vitale organer.

  • Bilde av Morten S. Hopperstad
torsdag 23. mai kl. 10:55

Kortversjonen

  • Mannlig student tiltalt for drapsforsøk på lærer Ingunn Björnsdottir og grov kroppsskade mot en lærerkollega ved Universitetet i Oslo
  • Angrepet skjedde 24. august 2023, kort tid etter at studenten strøk på eksamen
  • Læreren overlevde takket være hjelp fra kollega og rask medisinsk behandling
  • Rettspsykiatrisk undersøkelse viste at den tiltalte studenten var tilregnelig
  • Rettssaken planlagt for 26.-29. august 2021

Nå er den mannlige studenten i 20-årene tiltalt for drapsforsøk og grov kroppsskade mot de to lærerne.

Studenten nekter straffskyld for drapsforsøk, men erkjent straffskyld for kroppsskade.

Det var om ettermiddagen 24. august i fjor at studenten skal ha angrepet den 64 år gamle læreren med kniv i lokalene til Farmasøytisk institutt ved Universitet i Oslo.

Les også: Ingunn (64) ble knivstukket av studenten sin: – Trodde jeg skulle dø

Ifølge tiltalen skal studenten ha skåret Ingunn Björnsdottir i halsen, stukket henne i buken og overkroppen – samt påført 64-åringen ni andre stikkskader i armen og leggen.

«Björnsdottir overlevde fordi N.N. (en lærerkollega) og andre grep inn i handlingen, kniven traff ikke vitale organer og Björnsdottir fikk rask medisinsk hjelp.», står det i tiltalen.

– Det er grunnlag for å tiltale ham for å ha forsøkt å drepe den ene fornærmede og for å ha påført den andre en kroppsskade som i lovens forstand er grov, sier statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

NI LIV: Den 64 år gamle læreren føler seg heldig som overlevde. Arret etter knivangrepet strekker seg over halsen hennes. Foto: Fredrik Solstad / VG

Motiv

Ingunn Björnsdottir er fra Island og jobber som førsteamanuensis ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO).

Kort tid før knivangrepet skal studenten ha strøket på eksamen – og da han fikk begrunnelsen, gikk han til angrep på lærerne sine.

Studenten i 20-årene er også tiltalt for grov kroppsskade mot lærerkollegaen som grep inn for å redde Ingunn Björnsdottir.

Ifølge tiltalen ble kollegaen knivstukket flere ganger i venstre hånd og høyre underarm.

– Det er en svært spesiell og skremmende hendelse som fort kunne fått fatale konsekvenser for fornærmede hvis ikke kollegaen hadde grepet inn og reddet livet hennes ved å overmanne gjerningspersonen, sier de fornærmede lærernes bistandsadvokat, Hege Salomon, til VG.

Studentens forsvarer, advokat Petar Sekulic, har foreløpig ikke besvart VGs henvendelser.

Les også: Knivstikkingen på UiO: - Ikke forebygget faren for vold og trusler

Stemplet frisk

I forbindelse med etterforskningen av knivangrepet ba politiet om en rettspsykiatrisk undersøkelse av studenten i 20-årene for å vurdere tilregnelighetsspørsmålet.

To sakkyndige ble oppnevnt av Oslo tingrett som har konkludert med at tiltalte var tilregnelig i tiden rundt gjerningstidspunktet.

– Vi har bedt om den type undersøkelse ut fra saken karakter. Etter min vurdering og basert på undersøkelsene, så skal det ikke være noen tvil om at han er strafferettslig tilregnelig. Det de sakkyndige har skrevet i sin erklæring vil bli belyst i retten slik at retten får den delen av saken belyst, sier statsadvokaten.

Rettssaken mot den tiltalte studenten er berammet i Oslo tingrett 26.-29. august.

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om inndragning av to kniver, samt erstatning og oppreisning for de fornærmede lærerne.

Read Entire Article