Alt gikk «til helvete» for EM-helten: – Jeg eksisterte liksom bare

2 hours ago 6


– Det var liksom uke etter uke hvor man bare lå på sofaen og ventet på at man skulle bli bra igjen. Man gjør jo ingenting, jeg eksisterte liksom bare, sier Magnus Tuv Myhre til NRK.

For hva skjedde egentlig med den 24 år gamle løperen av etter at han overrasket med EM-sølv på terrengløp i Brussel for ti måneder siden?

«Det viser jo bare at det man gjør, det er riktig og det ... Ja, det er jævlig bra tegn for sesongen som kommer»., lød hans egen spådom etter løpet.

Magnus Tuv Myhre

SELSKAP PÅ ØKTEN: Amalie Sæten var i ferd med å avslutte sin treningsøkt på Olympiatoppen, da Magnus Tuv Myhre gikk på tredemøllen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Det angrer jeg på at jeg sa. Jeg jinksa det litt, da. Jeg skulle jo ikke sagt det. Hvis det går så bra, så skal jeg si at ... Ikke noe sånt dumt i hvert fall, som setter seg i universet, smiler Myhre.

«Bodde» på sofaen

Han var ikke å se på Bislett Games eller EM. OL kunne han se langt etter. Hans første start for året kom i Skjennungstua Open, et uhøytidelig løp i Nordmarka.

– Det var faktisk tre måneder hvor jeg nesten ikke gjorde noe i det hele tatt.

Nå peker endelig formkurven i riktig retning, og han prøver han å legge sesongen bak seg.

NRK møter ham til en intervalløkt – 4x6 minutter – på tredemøllen på Olympiatoppen, slik han gjør hver tirsdag og torsdag morgen.

Magnus Tuv Myhre

KONTROLL PÅ MÅLINGENE: Magnus Tuv Myhre måler laktatverdiene halvveis inn i økten på Olympiatoppen. Nå er kroppen til å kjenne igjen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

For å ha litt overskudd til søndagens NM i terrengløp, dropper han det femte draget.

– Det var en bra økt, ting fungerte som det skulle, sier Myhre, like etter å ha tråkket av møllen.

Han føler seg bedre enn på lenge, men er litt i det blå når det kommer til konkurranseformen. NM i gateløp på Jessheim for to helger siden gikk ikke veien.

– Han har ligget mye på sofaen bak der og har vært kanskje litt sånn halvdeprimert, med god grunn, spør du meg, iallfall når det har vært en sommer med mye løp og mye planlagte løp som har gått vasken, sier Fredrik Sandvik, samboer og treningspartner.

Ja, man blir jo det når alt går til helvete, liksom, skyter Myhre inn.

Magnus Tuv Myhre

BEINA HØYT: Magnus Tuv Myhre har tilbrakt flere timer enn planlagt i sofaen denne sommeren.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Hvis alt går dårlig, så blir man jo ikke akkurat hatt bra humør, så sånn er det jo da. Det er ikke sånn at det har gått så veldig bra nå heller, men det er i hvert fall produktivt, skyter Myhre inn.

Koronamareritt

For etter EM-sølvet i terrengløp for ti måneder siden, har karrieren tatt noen omturer.

– Jeg ble syk et par ganger etter EM, og så hadde jeg litt lite trening gjennom julen. Og så fikk jeg tretthetsbrudd fordi at jeg ble for ivrig, rett og slett, sier Myhre.

På treningsleir i Flagstaff i USA begynte han å komme seg til hektene. Fortsatt med nok tid til å få vist form til EM og utfordre kravet til OL, men så kom neste slag i trynet.

Da han kom tilbake til Norge, flyttet han inn med Sandvik i nærheten av Sognsvann. De hadde håpet å dra nytte av hverandre i hverdagen.

– Så gikk det én uke, så hadde begge korona, forklarer Myhre.

Han tenkte det ikke var så farlig, «Ja, ok, jeg blir snart frisk igjen, så da tar jeg neste løp»,, men det lot vente på seg.

– Kroppen responderte ikke i det hele tatt. Så gikk det bare uke etter uke hvor det var dårlig.

Legens råd

Alt av tester hadde tydet på at han egentlig var frisk og at infeksjonen var ute av kroppen, men det føltes ikke slik. Han opplevde symptomer som hodepine, blodtrykksfall og høy puls.

– Selv om jeg jogget kjempesakte, så gikk den oppover og oppover.

24-åringen anslår at løp rundt 150 kilometer på to og en halv måned. Normalt ville det vært en mengde han løp ukentlig. Nå var han desperat etter å få tilbake kroppen sin.

Magnus Tuv Myhre

PÅ STEDET HVIL: Magnus Tuv Myhre stod helt stille en periode. Nå er han tilbake i fremgang.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Landslagslege Ove Talsnes kom med et oppsiktsvekkende råd.

– Så dro jeg ut på trekvarterstur sykkeltur og tok i alt jeg hadde, selv om jeg hadde kjempevondt i hodet før og under økten ... og så dagen etterpå, så begynte det å løsne da, forklarer Myhre.

EM friidrett 2022 i München

Foto: Lise Åserud / NTB

Nå har han fått trent godt en liten periode, og løper etter planen NM i terrengløp og Hytteplanmila før han drar på 6,5 ukers høydeopphold i Sierra Nevada.

Han håper å være tilbake på ønsket mengde trening mot midten av november, og å runde av treningsblokken med ny suksess i EM.

– Fornøyd hvis jeg vinner

Treningspartner Jakob Ingebrigtsen uttalte for kort tid siden at han ønsket å ta laggull sammen med brødrene, Filip og Henrik, i EM om to måneder.

Det høye nivået i norsk løping gjør at det blir litt ekstra kniving om plassene i NM:

Jeg er fornøyd hvis jeg vinner, men det er ikke sånn at jeg er ufornøyd hvis jeg ikke vinner heller. Hvis jeg løper et bra løp, men det er noen som løper enda bedre, så er det liksom greit, sier Myhre.

Magnus Tuv Myhre blir hyllet av sine lagkamerater - blant dem Henrik Ingebrigtsen.

SØLVHELT: Magnus Tuv Myhre sitter på skuldrene til Henrik Ingebrigsen etter sølvet i EM i terrengløp. Sammen med Fredrik Sandvik (fra venstre), Ingebrigtsen, Jacob Boutera og Even Brøndbo Dahl løp de også inn til bronse i lagkonkurransen.

– Målet er jo å komme seg til EM i terrengløp, og da må man prestere når det gjelder, sier Sandvik, som har topp tre som mål.

Fjorårsvinner Senay Fissehatsion, hinderløper Jacob Boutera og orienteringsløper Kasper Fosser er blant de andre navnene som står på startstreken i NM.

Totalt skal seks plasser deles ut til EM i Antalya i desember, men noen må trolig innom nordisk mesterskap i Finland om en drøy måned for å bli tatt ut.

PS! NM i terrengløp ser du på NRK 1 fra 12.15 søndag. Herrenes løp starter 13.15.

Publisert 13.10.2024, kl. 07.40

Read Entire Article