Storslått! Anmeldelse: Marit Eikemo: «Vi er brødrene Eikemo»

4 months ago 33


Marit Eikemo skriver en nydelig fortelling om sin egen familie i «Vi er brødrene Eikemo». Foto: Agnete Brun

Et hus, fem brødre – og eventyr av levd liv stiger fram. I Marit Eikemos elegante fortelling om egen familie er det alvor og kjærlighet, omsorg og humor.

torsdag 23. mai kl. 12:28

Terningkast 6

Sannelig ikke rart at Marit Eikemo (53) har blitt en særdeles spennende forfatter, med en oppvekst i det universet som stiger fram med stolte tittelen «Vi er brødrene Eikemo».

Det høres ut som en fanfare, men lærer man fort at det var trange kår og harde tak på industristedet Odda – før brødrene som godt voksne idrettsmenn ville prøve og sette verdensrekord i maraton.

Brødrene – det er Marit Eikemos egen far Per og hans fire yngre brødre Martin, Reidar, Kåre og Einar.

BOKANMELDELSE

«Vi er brødrene Eikemo»#

Marit Eikemo

Roman

Samlaget

429 kroner, 246 sider

Brødrenes far Lars kom fra gården Eikemo i Åkrafjorden og giftet seg med Ragnhild, og de kjøpte tomt i Odda i de bratte bakkene ved kirkegården og bygget selv et kjempehøyt hus i tre etasjer, fordelt på tre leiligheter og fire hybler på kvisten.

Ingen vet hvor mange som har bodd der. Marit Eikemo vokste opp der, hennes onkler flyttet tilbake til mor når ekteskap raknet, folk i nød fikk bo.

Men lynet slo ned. I 1951 døde brødrenes far etter en stygg fallulykke på arbeid, 42 år gammel. Ansvaret ble lagt på eldstesønn Per, 14 år.

Hele livet har Marit Eikemo forsøkt å forstå hvordan det var for faren å få alt dette ansvaret.

Marit Eikemo (f. 1971) er fra Odda og bor i Bergen. Hun romandebuterte med «Mellom oss sagt» i 2006 – og har med årets bok utgitt totalt syv romaner. Mange kjenner også hennes essaybok «Samtidsruinar». Hun mottok Amalie Skram-prisen i 2017 for sitt forfatterskap. Foto: Agnete Brun

Boken starter med at Marit Eikemo kjører fra Bergen til huset i Odda en stormfull februardag med de to minste barna og en diger kjele bacalao, det er farens 85 års dag.

Deretter tegner Marit Eikemo små portretter av hver av brødrene.

Det var krevende år, lite utdanning og raskt arbeid på Smelteverket. En bror ble sendt vekk til en familie som ikke hadde barn – han kom tilbake. En bror dro til Amerika, og så en til. De kom tilbake.

Brødrene stiftet familier, og en skokk fettere og kusiner blir til.

Brødrene snekrer, murer og bygger grunnmur og hus for hverandre, står gjennom last og brast.

Og brødrene springer.

For hva er vel bedre enn å bli satt av på en familietur 42 km før Odda og så løper far maraton hjem?

De fem brødrene løp alle fem flere maraton sammen.

Eikemo-brødene etablerer idrettslaget Korlevoll og bruker mer tid på trening, stevner og konkurranser enn på koner og barn.

I 1983 stilte fem brødre Eikemo på Stockholm maraton. På et Londonmaraton løp alle fem med den sensasjonelle tiden 14.41.04 sammenlagt, alle under 3 timer hver.

Guinness rekordbok ville ikke ha resultatet med. De regnet med at rekorden var uslåelig! De løp verden over.

I den selvbiografiske bølgen som har svingt over oss i mange år, kan det innimellom skorte på dybden.

Men Marit Eikemo tegner en familiehistorie få kan vise til og skaper en fortelling som utmerker seg.

Foto: Agnete Brun

Samspillet mellom brødrenes særegne røffe oppvekst og samhold, overlevelsesevne og vilje er nydelig skildret.

Det ligger mye arbeid bak den lille boken, teksten er gjennomarbeidet, velskrevet, lett å lese, ispedd humor, analyse, omtale av vanskelige hendelser med varme, varsomhet og kjærlighet.

Marit Eikemo forteller at hun selv har Eikemo-genet, en hang til fysisk aktivitet, vilje til å presse kroppen – akkurat som brødrene.

Fra før kjenner vi henne nner vi blant annet som festivalsjef for Litteratursymposiet i Odda, forlagsredaktør, leder for Cornerteatret i Bergen og – original forfatter som har skrevet i mange sjangre.

Her kan hun få sitt store gjennombrudd, for denne boken fortjener å bli lest av mange:

«Vi er brødrene Eikemo» er en liten bok, men et storslått lerret av en fortelling fra et hjørne i Norges industristedshistorie. Eikemo-guts!

Read Entire Article