Støre reiser til Ukrainas fredstoppmøte

4 months ago 32


MØTTES I KYIV: Jonas Gahr Støre reiste til Kyiv i august i fjor for å møte president Volodymyr Zelenskyj. Det var hans andre reise til Ukrainas hovedstad siden krigen startet i februar 2022. Foto: Harald Henden / VG

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal delta på det første internasjonale toppmøtet om Ukraina. Det alliansefrie landet Sveits har invitert til møtet sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
torsdag 16. mai kl. 14:48

Nå bekrefter Statsministerens kontor overfor VG at statsministeren leder den norske delegasjonen til toppmøtet i Sveits 15. og 16. juni.

President Viola Amherd i Sveits sier at mer enn 50 land ventes å delta på toppmøtet «Global Peace Summit». Invitasjon skal være sendt ut til 160 land.

Russland er ikke invitert, og Moskva har uttrykt at de heller ikke har noen interesse av å delta.

Sikre internasjonal støtte

– Norge støtter Ukraina i deres kamp for frihet og selvstendighet. Det er Ukraina som har bedt Sveits om å arrangere et toppmøte om fred i Ukraina. Målet med møtet er å sikre bred internasjonal støtte til Ukraina, og komme videre på flere av de områdene som Ukraina har identifisert i sin fredsplan, sier Støres statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) i en SMS til VG.

– Statsminister Jonas Gahr Støre deltar derfor på toppmøtet, og engasjerer seg i hvordan Norge kan bidra for å støtte Ukraina i dette viktige arbeidet, legger han til.

EU-toppene deltar

Flere stats- og regjeringssjefer har de siste dagene meldt seg på toppmøtet.

EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel er påmeldt, sammen med blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron og regjeringssjefene Giorgia Meloni fra Italia, Justin Trudeau fra Canada, Olaf Scholz fra Tyskland og Ulf Kristersson fra Sverige.

Utgangspunktet er president Zelenskyj’s «Peace Formula» som han presenterte allerede i krigens første år, med 10 punkter som den ukrainske presidenten ønsket internasjonal støtte til å utvikle.

Read Entire Article