Jens Stoltenberg fikk et fast håndtrykk - men ingen klem - fra sin venn Jonas Gahr Støre på Nato-toppmøtet i Washington onsdag kveld. Ingen norsk særbehandling der, altså.
rapporterer fra Washingtononsdag 10. juli kl. 19:22Kortversjonen
- Jonas Gahr Støre forteller hvorfor Jens Stoltenberg har lyktes som Natos generalsekretær gjennom ti år. Nå leder Stoltenberg sitt siste Nato-toppmøte.
- Stoltenberg mottok hyllest fra hele Nato-alliansen og ble dekorert med den amerikanske Frihetsmedaljen.
- Støre fremhever Stoltenbergs diplomatiske evne til å samle de allierte landene, og presiserer at han aldri har særbehandlet hjemlandet.
Stoltenberg får nå hyllest og anerkjennelse fra alle deler av alliansen når han nå leder sitt aller siste toppmøte som Natos generalsekretær.
– Jeg tror alle land har opplevd at han har vært der for dem. Og jeg vil si i dag at Jens Stoltenberg har ikke vært vår generalsekretær. Han har vært alles generalsekretær, sier den norske statsministeren til VG.
I 2014 ble Stoltenberg valgt til å lede Nato i fire, kanskje fem år.
Etter fire forlengelser ble det ti år i Brussel på toppen av forsvarsalliansen.
– Jeg sier som USAs president Joe Biden: det handler om en kombinasjon av integritet, erfaring og utholdenhet i de ti mest dramatiske årene siden krigen, sier den norske statsministeren til VG i Washington.
Biden: Tilgi meg
Biden og Stoltenberg tok onsdag kveld imot hver enkelt stats- og regjeringssjef til den lukkede delen av toppmøtet i Washington.
Tirsdag kveld ga president Biden et offentlig unnskyld til Stoltenberg for at han personlig i 2013 la press på Stoltenberg til å ta ett år til som generalsekretær.
– Jeg ba deg fortsette i Nato. Tilgi meg for det. Og du satte dine personlige planer på vent. Du nølte aldri. I dag er Nato sterkere, smartere og mer energisk enn da du begynte i Nato, sa Biden.
Deretter ble Stoltenberg dekorert med Frihetsmedaljen, presidentens aller høyeste sivile utmerkelse.
– Jens Stoltenberg har evnen til å lese det store bildet, og samle alle de allierte landene runde de felles svarene som Nato skal gi. Og de av veldig høy kvalitet, sier Støre videre.
– Behagelig vesen
– Har han presset deg og norske regjeringer like hardt som andre for å få opp forsvarsbudsjettene?
– Jens Stoltenberg har et behagelig vesen. Men han kan ha en ubehagelig utholdenhet for de som tror de kan trenere og utsette. Fordi han gir seg ikke. Og det kan man noen ganger smile av. Og andre ganger tror jeg noen kan fortvile av det. Fordi han kalkulerer og vet hva som kreves, svarer Støre.
Den norske statsministeren vil senere onsdag bruke deler av sitt innlegg på Nato-toppmøtet til å snakke om Stoltenberg.
De er nære venner, så personlig at Støre erklærte seg inhabil da Stoltenberg søkte og fikk jobben som sjef i Norges Bank for to år siden.
– Ja, jeg vil være med å anerkjenne hans ti år i Nato, sier Støre.
– Jens Stoltenberg og jeg var på vårt første Nato-toppmøte i april 2001. Han var statsminister, jeg var statssjef. Vi var i Bucuresti i 2008 da det ble åpnet for Ukraina og Georgia. Så da vi møttes tirsdag, minnet vi hverandre på at dette har vi holdt på med i 23 år.
Smertelig tap
Støre forteller om hva han sa på interne møter etter at Stoltenberg sa fra seg jobben som sentralbanksjef for å fortsette i Nato i 2022.
– Jeg sa at dette er et smertelig tap for Norges Bank, men et stort skritt fremover for alliansen. Det ble tatt imot med, jeg vil si, munterhet, mimrer den norske statsministeren.
Støre sier at topplederne i Nato-landene anerkjenner sin generalsekretær som «hel ved»:
– Han er en som forstår politiske situasjoner, lytter til mennesker og tar andre alvorlig. Og så tror jeg at amerikanerne, de ledende allierte, har opplevd Stoltenberg som en god støttespiller. I sine ti år i Nato har han vist noen av de viktige kvalitetene han også har vist i norsk offentlig og politisk tjeneste, sier Støre.
Han kan fortsatt sende en melding til sin venn i Brussel, og så ha ham på telefonen innen en time.
Tok imot nye medlemmer
Støre tror at Stoltenbergs spesielle egenskaper løste flokene som åpnet for medlemskap for Sverige og Finland.
– Han kjenner sin allianse veldig godt nå på slutten. Sverige og Finland måtte gå noen runder. Men etterpå kan begge landene takke Jens Stoltenberg og hans stab for jobben. Han visste hvor det er muligheter og komplikasjoner. Og han mobiliserte oss andre lederne til både å si og ikke si ting som kunne bidra, sier Støre.
Les også: Stoltenberg avslører: De ukjente samtalene som fikk Sverige inn i Nato
Natt til onsdag norsk tid takket Stoltenberg for den amerikanske utmerkelsen på X/Twitter:
«Jeg ser på dette som en anerkjennelse, ikke bare for meg, men også for de millioner av menn og kvinner som tjener vår store allianse med og uten uniform», skrev han.