Støre lover fremdeles rusreform: – Ikke fullmakt til å plage folk

5 months ago 27


– Jeg er mot all avkriminalisering. Lover og regler handler også om normer, sier Støre.

I over tre år har regjeringen jobbet med sin versjon av en rusreform – uten å komme i mål. Det reagerer både aktivister og opposisjonen sterkt på.

Men klokken 15 tirsdag ettermiddag får de flere svar på hva slags lover som trengs for å gi politiet flere fullmakter enn de har i dag. Avkriminalisering eller legalisering er det derimot ingen sjanse for at han går inn for.

– Prinsippet om at dette er forbudt må ligge fast, sier Støre.

SPEIL, SPEIL PÅ VEGGEN DER: Hvem er statsminister i landet her? Foto: Helge Mikalsen / VG

Han peker på Portugal og Portland i delstaten Oregon i USA, som han mener er eksempler på at avkriminalisering eller legalisering ikke er klokt.

– Vil du være positiv til å gi politiet flere verktøy enn i dag?

– Vi har jo nedsatt dette utvalget for å rydde opp i det som politiet forteller i førstelinjen er usikkerhet, sier Støre og legger til:

– Vi mener det er en viktig del av det som skal bli vårt fremlegg til rusreform. Da må vi avklare det, sier han.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Riksadvokaten ga for tre år siden at politiet ikke kunne ransake rusbrukere hvis de kun hadde mindre narkotikamengder til eget bruk. De understreket at det ikke hadde vært lov tidligere heller.

Høyesterett bestemte også for to år siden at mindre mengder narkotika i hovedsak ikke skulle føre til straff for rusavhengige.

– Men mener du at politiet bør ha flere verktøy enn det Riksadvokaten sier det er i dag?

– Nei, jeg vil ikke kommentere det før vi har sett det utvalget, sier Støre til VG i tolvtiden tirsdag ettermiddag.

Han setter samtidig opp en grense for hvor langt regjeringen er villig til å gå:

– Jeg er opptatt av at dette ikke skal være fullmakt til å plage folk, ta små ting som ikke er av de sentrale, sier Støre og fortsetter:

– Men jeg tenker også på de politifolkene som er i førstelinjen, som er der ute. At det er også vårt ansvar å gi dem regler som det er greit å forholde seg til og rydde opp der ut fra, sier Støre.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Rusreform stemt ned

I 2021 foreslo Solberg-regjeringen avkriminalisering av narkotika. De ville ikke gjøre narkotikabruk lovlig, men ville at folk skulle slippe straff for å kjøpe og bruke mindre mengder.

Men Ap sa nei, og rusreformen fikk ikke flertall i Stortinget.

Støre-regjeringen har lovet å komme med sin egen rusreform siden de tok over regjeringskontorene høsten 2021, men denne har blitt utsatt igjen og igjen.

Tirsdag kommer noe av grunnlaget for en ny reform, nemlig rapporten fra Rushåndhevingsutvalget. De har vurdert:

  • Har politiet egnede virkemidler til å avdekke og motvirke rusbruk hos ungdom?
  • Har politiet egnede virkemidler til å avdekke og etterforske innførsel og salg av narkotika for å stoppe organisert kriminalitet?
  • Hvordan kan man skille mellom rusavhengige og andre rusbrukere – og ha ulik straff for disse to gruppene?
Foto: Helge Mikalsen / VG

– Opprørende

I fjor døde 363 personer av overdose. Det er det høyeste antallet siden 2001, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Samtidig er Norge på tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk blant unge.

– Hvert overdosedødsfall er opprørende. Som helseminister så har jeg vært ute i gatelivet i store norske byer og sett dette, og det må vi jobbe hardt mot, sier Støre.

Han sier at han ikke vet hva som er årsaken til økningen, men peker på pandemien, psykiske helseplager og utrygg økonomi.

– Jeg lar meg bare ikke overbevise om at avkriminalisering eller legalisering er svaret på det, sier Støre.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Ser ikke til USA

Årsaken til økningen i dødsfall er stadig flere overdoser på andre opioider, som morfin, kodein og oksykodon. Og syntetiske stoffer som buprenorfin, fentanyl og protonitazen.

Nesten alle disse stoffene skrives både ut på resept – og selges ulovlig på gatemarkedet.

– Vi må være kunnskapsbaserte og ta det på alvor. Her er det jo også erfaringer fra USA, hvor det er nærmest blitt en epidemi av opioider og legemidler. Vi må også ta det på alvor opp mot de som skriver ut disse medikamentene, sier Støre.

I USA fikk opioidkrisen virkelig fart på seg da utskrivingen av disse legemidlene på resept ble strammet inn, og de som var avhengige måtte ty til gatemarkedet.

– Det er veldig sjeldent at helsepolitiske svar kan tas fra USA over til Europa. Fenomenet med at dette flytter seg til disse nye stoffene, det kan vi lære noe av. Men vi må finne norske svar, men det får vi ta når vi legger fram våre svar, sier Støre.

Read Entire Article