USA og en rekke Nato-land vil nå tillate at Ukraina bruker deres våpen til angrep inne i Russland. Russlands tidligere president reagerer sterkt.
fredag 31. mai kl. 15:06– Selvsagt liker ikke Russland dette, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fredag ettermiddag, etter møter med Natos utenriksministere.
– Steg for steg har Russland klaget når Nato har tatt nye beslutninger. De har forsøkt å avskrekke Natos støtte til Ukraina hele veien. Men Russland har ikke lyktes. Vi lar oss ikke avskrekke, sa Stoltenberg på et pressemøte i Praha etter møter med Natos utenriksministere over to dager.
Fredag skriver eks-president Dmitrij Medvedev at Russland ikke bløffer når de snakker om muligheten for krig eller om muligheten for å bruke taktiske atomvåpen mot Ukraina.
– Dette er hverken en trussel eller bløff, skriver Medvedev på sin Telegram-konto.
Reaksjonen er trolig en russisk reaksjon på at mange Nato-land nå vil tillate at vestlige våpen kan ta ut militære mål på russisk side av grensen.
I innlegget skriver Medvedev at Moskvas konflikt med Vesten utvikler seg mot et verste scenario, og at «ingen kan utelukke at den eskalerer til siste fase».
Krig på grensen
Det er krigens siste utvikling som har fått Stoltenberg til å ta opp temaet med sine medlemsland: Angrepene mot den ukrainske storbyen Kharkiv de siste ukene har i stor grad kommet rett over grensen fra Russland.
Ukrainske militære har sagt at de visste angrepet var på gang. Men de kunne ikke angripe Russlands forsyningslinjer inne i Russland, fordi vestlige donorer av deres våpen ikke hadde tillatt angrep over grensen.
– Når Russland angriper Ukraina fra innsiden av Russland, så må Ukraina få angripe inn på russisk territorium, sa Stoltenberg.
Han la til at Ukrainas rett til selvforsvar inkluderer å svare på angrep der de måtte komme fra, også utenfor eget territorium.
– Selvforsvar er ikke noen opptrapping, men en fundamental rettighet. Og vi har retten til å hjelpe Ukraina, sa Stoltenberg.
Letter på restriksjoner
De siste dagene en rekke Nato-land åpnet for at Ukraina kan angripe militære mål inne i Russland. Norge er ett av dem.
– Jeg er glad for at det nå lettes på disse restriksjonene, sa Stoltenberg.
Også USA vil tillate dette, ifølge utenriksminister Antony Blinken:
– Ukrainerne kom til oss for noen dager siden, og spurte om dette, om de kunne bruke amerikanske våpen til å forsvare seg mot russiske angrep. Spørsmålet gikk rett til president Biden, som aksepterte dette, sa Blinken i Praha fredag ettermiddag.
Fredag ettermiddag har Stoltenberg bekreftet at Nato-landene må legge til rette for årlig støtte til Ukraina på rundt 40 milliarder euro - 450 milliarder norske kroner - i mange år fremover.
VG meldte at dette var Stoltenbergs måltall i en artikkel onsdag.