Sterk kritikk av regjeringens kjøp av Meraker Brug

4 months ago 33


I 2022 kjøpte staten en av landets største private eiendommer, Meraker Brug, for 2,63 milliarder kroner.

Kjøpesummen var høyere enn to av statens egne verdivurderinger.

– Dette fremstår som misbruk av skattebetalernes penger, som kunne vært benyttet til langt bedre formål, som å styrke politi, helse og forsvar, sier 1. nestleder i Frp, Hans Andreas Limi.

Høyre retter også sterk kritikk mot kjøpet.

– Regjeringen har utvannet reglene for bruk av oljepenger. Det er trist at partiene på venstresiden ser mellom fingrene på denne praksisen, sier Peter Frølich (H)

Investeringen ble også gjort uten å bruke penger fra statsbudsjettet, noe det er egne regler for å kunne gjøre.

Derfor har kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget undersøkt om regjeringen fulgte handlingsregelen da de finansierte kjøpet «under streken» – altså om de brukte mer oljepenger enn de får lov til.

Det er også undersøkt om Meraker Brug ble kjøpt for en høyere pris enn den egentlige vurderingen, og om Stortinget fikk nok informasjon fra regjeringen da saken ble behandlet.

Vedum mener at det var klokt

I februar ble Trygve Slagsvold Vedum (Sp), landbruksminister Geir Pollestad (Sp) og hans forgjenger Sandra Borch (Sp) kalt inn på teppet i forbindelse med kjøpet.

– De må svare på hvilke vurderinger de har gjort. De har hatt verdivurdering internt og eksternt, som lå betydelig under det som ble sluttsummen, sa leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H).

Da det ble kjent at Meraker Brug var til salgs sa Senterpartiet at det måtte kjøpes opp av staten og deles opp på flere eiere.

– Jeg mener det var klokt av den norske stat å sikre det arealet, sa Vedum i «Politisk kvarter» i midten av mars.

En kilde med nær kunnskap til budprosessen hevdet til NRK at staten bød om lag en milliard kroner mer enn det andre interessenter vurderte som riktig pris.

Ifølge Dagens Næringsliv var blant annet Kjell Inge Røkke og Aker nær å lande en avtale som ville priset Meraker Brug til 1,8 milliarder kroner.

Publisert 14.05.2024, kl. 17.14 Oppdatert 14.05.2024, kl. 17.33

Read Entire Article