Status å være brunest mulig: Fagfolk bekymret

3 months ago 88


Kortversjonen

  • Solbruningstrend blant unge bekymrer eksperter
  • Solsentre melder om økning i bruk, og flere sjekker UV-indeksen før de soler seg
  • Eksperter advarer mot økt risiko for hudkreft og farlig solariebruk
  • Selvbruningsprodukter blir mer populære som tryggere alternativer

– Det har blitt en del timer i sola, ja, sier Emil Gulli Lauten (24) og Joachim Østeng (27).

De jobber som personlige trenere på et crossfitsenter i Gamlebyen. Nå tar de lunsjen på en solseng ytterst på Sørenga.

– Midt på dagen er det stille på senteret, så vi stikker ned hit så snart sola er fremme. I alle fall hvis UV-en er høy nok. Og når sola svikter, har man alltid solarium, sier Joachim.

Kompisene Joachim og Emil tror sjokksoling av vinterblek hud er verst. Foto: Naina Helén Jåma / VG

– Det er «hot»

I år har bruningstrenden tatt helt av. På TikTok og Snap meldes det entusiastisk når UVen er høy, det poseres med bikiniskiller, deles bruningsrutiner for å makse brunfargen og smøres med bruningsforsterkende kremer med betakaroten. 

Tidligere i sommer fortalte VG om influencer Isabelle Eriksen som ikke gidder sole seg hvis ikke UV-en er over 4.

Samtidig melder solariekjeden Brun og Blid om rekordsommer:

– Vi har hatt en økning på 27 prosent hittil i år, sammenlignet med 2023. En slik økning har vi ikke sett før, sier eier Thorbjørn Frantzen.

Bekymrer

– Å være brunest mulig er blitt en trend som bekymrer oss, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. 

I stedet for å bruke UV-indeksen slik den er ment, for å varsle folk å beskytte seg når strålingen er sterkest, bruker mange den nå som indikator på når de kan få mest uttelling for solingen, ifølge kreftforsker Henrik Jespersen, fagansvarlig for melanom ved avdeling for kreftbehandling Oslo universitetssykehus.

– Jeg skjønner ikke at de tør, sier han.

Hudkreft

Huden din glemmer ikke solskader du har fått. Mye sol og solforbrenninger, spesielt i barneårene, gir økt risiko for å få hudkreft.

Den alvorligste formen for hudkreft er melanom (føflekkreft) – den kan være dødelig.

Norge er blant landene i verden med høyest forekomst og høyest dødelighet av melanom. Hudkreft er blant kreftformene som har økt mest i Norge de siste tiårene. 

I 2023 ble det registrert 2967 nye tilfeller av føflekkreft og 3059 tilfeller av hudkreft i Norge, noe som er på nivå med rekordåret 2022. 

De siste fem årene har tilfeller av føflekkreft økt med 13 prosent, mens tilfeller av hudkreft har økt med 54 prosent, ifølge Kreftregisteret.

Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Kreftregisteret.

UV-stråling fra sol forårsaker de aller fleste tilfeller av melanom (tidligere kalt føflekkreft) og er den nest største kreftformen i alderen 25–49 år.

– Jeg hadde håpet og trodd at vi var blitt mer fornuftige, men nå ser det ut til at vi er inne i en trend hvor det å være brunest mulig gir høy status blant de unge, sier Jespersen.

Hvis de unge synes det er vanskelig å forholde seg til kreft og konsekvenser, har kreftlege Jespersen en annen klar melding: – Ingenting aldrer huden mer enn UVA-stråler. Foto: privat

Sjekker UV-en hver dag

Kompisene Borgar Ask Nes, Jonas Solberg og Gabriel Nevstad (alle snart 15 år) sjekket UV-nivået før de gikk ut og droppet solkremen i dag.

– UV-en er på bare 4, da er det ikke like viktig å smøre seg, sier Gabriel.

Guttene har spilt tennis og skal ta seg et bad på Bekkelaget Bad.

Hvor går UV-grensen for når dere dropper solfaktor?

– Jeg bruker egentlig ikke solkrem, sier Borgar.

– Ikke jeg heller. I alle fall ikke i Norge, sier Gabriel. 

– Bare litt olje eventuelt, med lav faktor. Det beskytter litt og gjør deg brunere. Men jeg har akkurat vært i Italia hvor UVen var høyere, åtte og ni, der brukte jeg faktor 50 i ansiktet og 30 på kroppen.

Jonas Solberg, Gabriel Nevstad og Borgar Ask Nes og Jonas Solberg fra Oslo sjekker alltid UVen før de går ut. Denne dagen er UVen er på «bare» 4 og solkremen ligger igjen hjemme. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Jonas velger heller skygge enn solkrem.

– Huden er et stort organ som trekker til seg alle stoffene og kjemikaliene i solkremene, det er vel heller ikke så bra. Da tenker jeg det er bedre å få litt sol og D-vitamin så kan man heller sitte i skyggen når sola er sterkest.

– Er dere redde for hudkreft?

– Jeg tenker egentlig ikke så mye over det, sier Borgar.

– Jeg tror det skal gå fint siden jeg aldri har blitt solbrent.

Kompisene Joachim og Emil tror sjokksoling av vinterblek hud er verst. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Bruker ikke solfaktor

Borte på Sørenga sier de personlige trenerne Joachim og Emil det samme. Solfaktor bruker de ikke. I stedet tar de sol en gang i uken året rundt.

– Vi vet jo at solarium ikke er bra, og får stadig høre fra andre, men jeg tenker at så lenge vi holder oss jevnt brune året rundt, og ikke brenner oss, så tåler huden sola bedre, sier Emil.

Det er dessverre en utbredt holdning at det bare er solbrent hud som får kreft, sier kreftlege Jespersen.

– Det er riktig at solskadet hud har særlig risiko for å melanom, men all UV-stråling skader huden. Det er den samlede mengden UV-stråler man utsetter huden for som kan føre til hudkreft, både melanom og andre typer hudkreft som kan dukke opp senere i livet, sier Jespersen og legger til:

– Det finnes ingen trygg nedre grense for hvor mye UV-stråling man kan utsette seg for å unngå kreft, sier Jespersen.

– Vi ser flere skumle trender i sosiale medier om dagen, som å smøre seg inn med tanning accelerator i stedet for solkrem, eller droppe solkrem helt, sa Ingrid Stenstadvold Ross er generalsekretær i Kreftforeningen til VG tidligere i sommer. Foto: privat

– Ekstremt

Et bredt norsk fagmiljø mener at solariebruk er kreftfremkallende og uegnet som kilde til vitamin D.

Forskning viser at risikoen for melanom øker med 75 prosent for personer som tar solarium før 35 års alder, sier Jespersen.

Solariebruk

I Norge er det 18 årsgrense på solarium.

Likevel har tre av ti unge har tatt solarium de siste 12 månedene, viser Kreftforeningens ungdomsundersøkelse.

Over halvparten tok solarium første gang før de ble 18 år. 13 prosent var under 15 år første gang de tok solarium. 7 prosent av de unge anser solarium som ufarlig så lenge man ikke blir solbrent.

Brun og blid-kjeden har 105 solsentre landet rundt, omtrent like mange som de har hatt de siste 25 årene.

Økningen av solariebruk er urovekkende, synes Kreftforeningen og påpeker at UV-indeksen i et solarium er målt til å ligge på rundt 12, mens UV-indeksen utendørs en norsk sommerdag sjelden kommer over 7.

– Ved å legge seg i solarium før man drar på ferie, eller for å opprettholde en farge, vil man bare øke mengden solstråler man utsetter huden for, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: GREG WOOD / AFP / NTB

– Soling i solarium er ekstremt, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Selv om man ligger der bare i få minutter, er eksponeringen stor. Man soles i alle vinkler samtidig, med høy UV, uten solfaktor, påpeker han.

– UV lyset er spesialdesignet for å gi rask brunfarge, men herder ikke huden slik UV-stråler fra solen gjør.

Det er mye mer UVA- og mindre UVB-stråling fra et solarium enn det vi får fra sola. Mens UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere, noe som gir en viss beskyttelse ved videre soling og stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin.

Derfor er det heller ikke slik at huden din tåler mer sol selv om du drar solariumsbrun på ferie til Syden, påpeker han.

Falsk trygghet

Nordmenn har blitt flinkere til å smøre seg, viser Kreftforeningens solvaneundersøkelse.

– Det er bra, men vi er redd solkremen gir en falsk trygghet, sier Jespersen, som ligger på et svaberg i Skjeberg når VG ringer. Innsmurt i faktor 50 og dekket til med caps og linskjorte.

Det viktigste folk kan gjøre for å minske risiko for melanom, er å dekke seg til og oppholde seg mindre i solen midt på dagen, sier han.

– Søk skygge, man kan få den deilige følelsen av å være ute uten direkte sollys på kroppen.

Holdninger til solkrem og solarium

Selv om åtte av ti sier at de bruker solkrem, er det fortsatt mange som brenner seg. Og antallet øker, ifølge Kreftforeningen.

En av ti unge sier de svært ofte blir solbrent og seks av ti har blitt så brent at de flasset det siste året.

Derfor bruker de unge solkrem

Åtte av ti beskytter seg mot å bli solbrent 

Syv av ti vil beskytte mot hudkreft

Fire av ti sier de vil hindre rynker

Fire av ti for å kunne være lenger i sola

Derfor bruker de ikke solkrem

Halvparten sier de glemmer det

En av fire har ikke solkrem tilgjengelig 

To av ti synes det er klissete

Kilde: Kreftforeningen

Også salget av selvbruningskremer har økt kraftig de siste årene, melder kosmetikkleverandørene.

– I 2024 kommer vi til å selge mer enn tre ganger så mye selvbruningsprodukter som vi gjorde i 2019, sier Are Berg, administrerende direktør i Vita.

Kreftlege Jespersen synes det er bedre med selvbruningsprodukter, enn soling. 

– Vi vet lite om disse produktene, antagelig øker ikke de faren for kreft. Samtidig er også selvbruningstrenden med på å bygge opp under et kroppsideal som øker faren for kreft. Nemlig at brunest mulig er finest.

Jonas, Gabriel og Borgar synes det er deilig å ligge i solen og gøy å bade. – Brunfargen er egentlig bare en bonus, sier de. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Men hva er det egentlig som er bra med å være brun?

Emil og Joachim innrømmer at de har blitt litt avhengige.

– Det er en god følelse. Jeg føler meg mer vel, det gir meg litt bedre selvfølelse, kanskje.

Guttene på Bekkelagsbadet har aldri tatt solarium, men skulle gjerne ønske de kunne holde seg brune lenger.

– Det er fint å ha litt glød. Det ser man når man ser på bilder av seg selv fra vinteren. Man er en bedre utgave av seg selv, sier Gabriel.

Read Entire Article