Spionsiktet var i møter på Stortinget før PST pågrep ham

1 month ago 11


Kortversjonen

  • En spionsiktet nordmann i 30-årene deltok på møter i Stortinget i mai.
  • Mannen, som har erklært seg uskyldig, hadde tillitsverv i Ap.
  • Han ble pågrepet av PST i juli, mistenkt for å spionere for Kina.
  • Sikkerhetsstaben ble ikke informert etter pågripelsen, ifølge stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap).

VG får nå bekreftet at en mann i 30-årene som er siktet for spionasje mot Norge til fordel for Kina var tilstede på et møte i Stortinget ved to anledninger i mai.

En drøy måned senere ble den Oslo-bosatte mannen i 30-årene pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Gardermoen og siktet for forsøk på spionasje mot Norge til fordel for Kina.

– Jeg kan bekrefte at vedkommende var tilstede på møter den 13. og 27. mai på Stortinget, sier stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) til VG.

Sundnes bekrefter at bildet er tatt den 27. mai i år. Hun forteller at temaene for møtene var EØS-avtalen og politiske saker som skal opp til behandling på Stortinget i høst.

HOLDT MØTET: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) Foto: Odin Jæger / VG

Flere partifolk fra lokallaget der mannen har hatt et tillitsverv var til stede og sitter sammen med den spionsiktede i møterommet.

Til høyre i bildet sitter tidligere toppdiplomat og statssekretær ved statsministerens kontor i flere Ap-regjeringer, Morten Wetland. Han henviser VG til Sundnes.

Sundnes forteller at rommene de brukte på møtene der den siktede deltok var Kinosalen på loftet og møterommet kalt Anna Rogstad. Dette møterommet ligger rett ved stortingssalen og vandrehallen der politikere gir intervjuer til pressen.

Rommet er mye brukt av partigruppene til daglige diskusjoner og møter. Da VG gikk innom rommet i dag ble det brukt til et internt partimøte.

Møterommet på Stortinget ligger rett ved stortingssalen og vandrehallen. Foto: Eiliv Frich Flydal, VG

Mannen har erklært seg uskyldig i spionasjeanklagene, ifølge hans forsvarer Marius Dietrichson. Han har tidligere kalt anklagene mot mannen for vage og lite håndgripelige. Mannen ble nylig løslatt fra varetekt.

Dietrichson skriver til VG at de ikke har noen kommentar til denne saken.

– Saken er fortsatt klausulert. Det betyr at han ikke har innsyn i egen sak og jeg har taushetsplikt overfor både ham og alle andre. Jeg kan heller ikke vise til sakens dokumenter i mine kommentarer til pressen og derfor kan jeg heller ikke utøve et meningsfylt forsvar for ham i offentligheten. Det kan jeg på dette stadiet kun i retten og overfor politiet, sier Dietrichson.

Sikkerhetsstaben ikke varslet

Stortinget har en egen sikkerhetsstab med et omfattende ansvar for bygget og representantene.

– Har du varslet sikkerhetsstaben om at en spionsiktet mann deltok på deres møter inne på Stortinget?

- Nei, jeg gjorde ikke det den gangen. Ingen av oss visste at han om få uker kom til å bli siktet, sier Sundnes.

– Stortingsrepresentantene står fritt til å invitere hvem de vil så lenge besøksprotokollen overholdes og vi har ingen meldeplikt til administrasjonen. Jeg har fulgt møtereglementet og de som har vært på besøk hos meg har vært sammen med meg hele tiden, sier Sundnes.

Hun varslet heller ikke sikkerhetsstaben etter at mannen ble pågrepet 3. juli og Arbeiderpartiet ble kjent med siktelsen.

KINOSALEN: På loftet i Stortingets 5. etasje møtelokalet den siktede mannen besøkte 13. mai. Et kamera ved langveggen kan aktiveres for å videofilme og sende bilder av de som snakker i salen. Foto: Eiliv Frich Flydal, VG

VG har spurt leder for sikkerhetsstaben Tove Heidi Silseth om de de ble varslet av noen om at mannen har vært flere ganger på Stortinget. I svaret skriver leder ved presseavdelingen Jorunn Nilsen at Stortingets administrasjon ikke har noen kommentar til saken det er stilt spørsmål om.

Les også: Spionsiktet nordmann brukte falskt navn for å gi oppdrag

Skal kontakte sikkerhetsstaben

Etter at VG ringte Sundes og spurte om mannens besøk på Stortinget i mai, har hun gått gjennom sikkerhetsreglene på nytt og sier hun vil ta kontakt med sikkerhetsstaben for å få en klargjøring av reglene. Og hvorvidt hun burde meldt fra da det ble offentlig kjent at mannen var siktet for spionasje.

– Dersom vi skulle sagt fra om dette, så bør det konkretiseres i Stortingets regelverk, sier Sundnes.

Kinosalen på loftet stod åpen da VG var på Stortinget i dag.

Flere møter

Mannen har hatt verv i et lokallag i Ap i flere år. VG har tidligere avdekket hvordan den nå siktede mannen deltok på flere arrangementer med Ap-topper i år:

  • Han deltok på 1. mai-frokost i regi av Arbeiderpartiet i deres lokaler i Oslo sentrum. Stortingsrepresentant Hadia Tajik og leder i Oslo Ap Frode Jacobsen holdt appeller. Han tok bilder som analytikere sier kan være etterretningsarbeid.
  • 8. mai deltok den senere spionsiktede mannen på et åpent møte med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Utenriksminister Espen Barth Eide til venstre, den siktede mannen i publikum. Foto: Privat

Temaet for Eides tale var norsk forsvars- og utenrikspolitikk. Han snakket også med de fremmøtte om Russlands angrepskrig mot Ukraina, og våpenstøtte fra vestlige land.

I 2018 ble alle som oppholdt seg på Stortinget nektet å bruke en rekke skrivere etter at en russer ble pågrepet og mistenkt for spionasje. Russeren hadde deltatt på seminar Stortinget.

– Avhengig av tillit

Både Arbeiderpartiet og andre partier har en rekke lokallag og utvalg for å engasjere politisk interesserte personer til debatt - og for å spre kunnskap om egne forslag. Det er lav terskel for å delta og ofte holder det å være medlem.

Den siktede mannen har vært innom flere andre organisasjoner på kurs og seminarer de siste ti årene - både på både høyre- og venstresiden.

– Hvordan opplever du at en person som har nytt tillit og hatt tilganger i Arbeiderpartiet er siktet for spionasje?

– Saken etterforskes av politiet og jeg har tillit til at arbeidet gjøres på en skikkelig og grundig måte. Skulle det vise seg at noen har misbrukt tilliten de har fått av partiet til andre formål, så er jeg lei meg for det. Vi er som samfunn avhengig av et levende demokrati med tillit. Vi er opptatt av at flest mulig kan delta i å utforme svar på fremtidens utfordringer.

VIL VURDERE: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes vil at man vurderer hvordan Ap skal inkludere folk i det politiske arbeidet i kjølvannet av siktelsen mot en tillitsvalgt. Foto: Odin Jæger / VG

– Denne saken gjør at vi må vurdere å tenke annerledes om vår modell. Det er jo ingen av oss som har en innebygd radar for spioner eller andre som driver etterretning. Derfor er det bra vi har PST og andre tjenester som iveratar vår sikkerhet og trygghet.

PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen sier mannen fortsatt er siktet i saken og at de ikke ønsker å kommentere besøket på Stortinget.

PST har tidligere bekreftet til VG at de vært involvert i flere saker hvor norske borgere er blitt forsøkt rekruttert av Kina og kinesisk etterretning, for å spionere på vegne av dem.

Ifølge avsnittsleder ved PSTs avdeling for kontraetterretning Kristian Takvam Kindt er Kina villige til å bruke betydelige ressurser på rekruttering av spioner i Norge.

Read Entire Article