Mannen som er siktet for spionasje mot Norge til fordel for Kina har vært medlem av Arbeiderpartiet siden september 2010, ifølge nye opplysninger.
fredag 5. juli kl. 22:28Mandag ble den Oslo-bosatte mannen i 30-årene pågrepet på Gardermoen – og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina.
Mannen har angivelig en doktorgrad fra et kinesisk universitet og har publisert artikler i fagfellevurderte tidsskrifter. Han nekter straffskyld for spionasje, ifølge forsvarer Marius Dietrichson.
Mannen har i flere år også hatt en tilknytning til et lokallag i Oslo Arbeiderparti og deltatt på arrangementer.
Medlem i 2010
Da han ble pågrepet hadde han fortsatt et verv i lokallaget – sammen med sentrale Arbeiderparti-politikere. Et av medlemmene er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Dokumenter VG har sett viser at mannen meldte seg inn i Ap og det aktuelle lokallaget for snart 14 år siden, den 11. september 2010.
I årene som fulgte var han aktiv i partilaget.
Oslo Arbeiderparti ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene i saken.
– Denne saken er under politietterforskning og vi ønsker ikke å kommentere dette nå, sier leder i Oslo leder Frode Jacobsen til VG.
Den siktedes forsvarer sier han ikke kan kommentere de nye opplysningene.
– Jeg som siktedes forsvarer har ingen kommentar til dette. Når det gjelder siktede selv, så kan ikke jeg formidle hans synspunkter ut. Det har jeg ikke anledning til gitt de restriksjoner han er underlagt, sier Dietrichson.
I trusselvurderingen for 2024 skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Kina vil utgjøre en betydelig etterretningstrussel.
Jacobsen har tidligere forklart at den siktede mannen har deltatt i partilaget «i en tid».
– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap, sa Jacobsen onsdag.
Engasjerte seg på høyre- og venstresiden
En kartlegging viser at den spionsiktede mannen har engasjert seg og deltatt på arrangementer hos en rekke norske organisasjoner – både på høyre- og venstresiden – i Norge.
Ifølge offentlige profiler oppgir mannen å ha en doktorgrad, og er tilknyttet et universitet i Kina. Han har også studert i Sør-Afrika.
Han har publisert flere tekster om Kina og internasjonal politikk.
Etterforskningsdokumentene er klausulert.
Fredag skrev VG at mannen de siste årene har bygget opp et selskap i Norge. Bedriften hans tilbød rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.