I oktober 2022 ble en gjesteforsker ved UiT pågrepet av politiet og siktet for etterretningsvirksomhet.
Siden har mannen vært varetektsfengslet, og PST har utvidet siktelsen fra etterretningsvirksomhet til grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.
Mannen har innrømmet at han ikke var den brasilianske gjesteforskeren José Assis Giammaria, men russiske Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.
I april var PST ferdige med etterforskningen, og saken er sendt til Det nasjonale statsadvokatembetet.
– Vi tar sikte på å avgjøre tiltalespørsmålet i starten av august, sier førstestatsadvokat Reidar Bruusgaard til NRK.
Jussekspert: Sannsynlig med rettssak
Selve straffesaken mot Mikusjin er allerede forhåndsberammet i uke 38, og ventes avgjort før jul, går det frem av den siste fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.
– En forhåndsberamming er en praktisk løsning, for å sikre at hovedforhandling kan holdes innen rimelig tid, sier førsteamanuensis Marie Vangen ved det juridiske fakultet, UiT.
Hun arbeider med strafferett og straffeprosess, og har tidligere jobbet som dommer.
– Retten tar på ingen måte stilling til spørsmålet om tiltaltes skyld ved å akseptere forhåndsberamming. Når det er sagt kan det likevel nevnes at retten allerede har en viss innsikt i straffesaken gjennom fengslingssaken, som de har behandlet flere ganger. I siste fengslingskjennelse fremkommer det at retten mener at mistankegrunnlaget er sterkt.
– Det tilsier at saken mest sannsynlig vil komme opp for retten, altså at det blir tatt ut tiltale og at det skal holdes hovedforhandling, sier Vangen.
Samtykket til videre varetekt
Mikhail Valerijevitsj Mikusjin ble 22. mai varetektsfengslet i 10 nye uker, frem til 31. juli 2024.
– Retten mener sakens art og siktedes antatte tilknytning til russiske myndigheter innebærer at unndragelsesfaren er særlig sterk, skriver tingretten i kjennelsen.
Mikusjin har samtykket til varetektsfengsling.
I september når rettssaken er berammet, vil den spionsiktede russeren ha vært varetektsfengslet i nesten to år.
Administrasjonsdirektør Jørgen Fossland sier at ingen ved UiT er mistenkt eller tiltalt i saken, men at han ser frem til en avgjørelse.
– Det er gjort politiavhør av en rekke ansatte i miljøet rundt siktede, noe som har vært en stor påkjenning. Vi ser frem til at saken blir avsluttet.
Forholder seg til Riksadvokaten
Mikusjins advokat Marijana Lozic sier at de forholder seg til Riksadvokatens avgjørelse rundt en mulig tiltale.
At tingretten har fått innsyn i sakens dokumenter i forbindelse med fengsling mener hun ikke skal ha noen innvirkning på påtaleavgjørelsen.
– Bevisterskelen for straffskyld ligger langt lavere for spørsmål om varetektsfengsling enn for domfellelse.
– Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier Lozic til NRK.
Publisert 09.07.2024, kl. 12.04