En nordmann i 30-årene er pågrepet for spionasjeforsøk på vegne av Kina. Her får du saken – enkelt forklart.
onsdag 3. juli kl. 00:421 Hva har skjedd?
Mandag ble en mann i 30-årene pågrepet og siktet for spionasjeforsøk til fordel for Kina. Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.
Nordmannen er bosatt i Oslo og ble pågrepet på Gardermoen på vei tilbake fra Kina, ifølge politiet.
Mannen selv nekter straffskyld.
2 Hva er spionasje?
Spionasje er når en person eller en gruppe samler konfidensiell
informasjon uten tillatelse.Dette gjøres ofte for å gi en fordel til et annet land eller organisasjon.
I trusselvurderingen for 2024 skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Kina vil utgjøre en betydelig etterretningstrussel
.3 Hva er mannen beskyldt for?
Politiet mener mannen har forsøkt å drive spionasje. Formelt er mannen siktet for brudd på straffelovens paragraf 122 og 126.
Paragrafene omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter – og annen ulovlig etterretning.
Selv har ikke mannen ville forklare seg i avhør foreløpig.
– Han nekter for at han er agent for Kina og han er ikke skyldig i det han er anklaget for, har hans forsvarer, Marius Dietrichson, sagt til VG.
4 Hvem er den siktede?
Mannen har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet. Han har verv i et lokallag – sammen med sentrale Arbeiderparti-politikere.
VG har vært i kontakt med flere sentrale Ap-politikere med tilknytning til lokallaget. De ønsket ikke å uttale seg – og henviste til partiorganisasjonen.
Ifølge offentlige profiler oppgir han å ha en doktorgrad og å være tilknyttet et universitet i Kina. Mannen har også studert i Sør-Afrika.
Han har publisert flere tekster om Kina og internasjonal politikk, blant annet på Atlanterhavskomiteensbekreftet overfor VG at denne teksten er avpublisert.
nettside. Foreningen har5 Hva sier norske myndigheter?
Det er PST som håndterer saken nå. Foreløpig har de vært ganske tilbakeholdne med informasjon av hensyn til etterforskningen.
Dette sa de til pressen etter fengslingsmøtet tirsdag:
6 Hvordan kan denne saken påvirke forholdet mellom Norge og Kina?
VG har stilt Kinas ambassade i Norge flere spørsmål om spionasjesaken. De sa at de har «registrert saken», men kommenterer den ikke mer konkret.
Likevel er de tydelige på at slike saker kan få konsekvenser for samarbeidet mellom landene.
Tirsdag kveld skrev ambassaden følgende i en e-post til VG:
«Nylig har det vært tilfeller hvor visse europeiske land har fabrikkert og hypet opp såkalte «kinesiske spionsaker» med formål om å bevisst sverte og baktale Kina. Vi er sterkt imot slike handlinger. Noen byråer i Norge har gjentatte ganger kommet med uansvarlige anklager uten å fremlegge konkrete fakta – og spredt «Kina-trusselen». Dette har i stor grad forstyrret det normale samarbeidsklimaet mellom Kina og Norge.»
VG har vært i kontakt med UD om det ambassaden skriver, men departementet viser til PST.