Spesialenheten frikjenner politiet etter dødsulykken på E18 ved Holmlia

3 weeks ago 6


Føreren er tiltalt for å ha forårsaket dødsulykken og blant annet for å ha kjørt i 165 kilometer i timen i 110-sonen.

Spesialenheten har konkludert med at politipatruljene som var involvert i forfølgelseskjøring før dødsulykken 11. august i fjor, ikke begikk tjenestefeil.

– I vedtak av 14. oktober ble saken avgjort som intet straffbart forhold bevist for samtlige involverte tjenestemenn, sier politiadvokat Tone Bysting om Spesialenhetens etterforskning av ulykken i sitt innledningsforedrag i rettssaken om ulykken.

Hun er aktor i rettssaken mot den tiltalte sjåføren, som onsdag erkjente straffskyld for å ha forårsaket ulykken.

VG har spurt Spesialenheten om å få avgjørelsen, men har foreløpig ikke fått denne.

Deres oppgave har vært å etterforsket hvordan politiet håndterte sitt oppdrag før den fatale utforkjøringen på E18 ved Holmlia i Oslo.

De fire ungdommene fra Larvik og Sandefjord hadde vært på handletur i Sverige og var på vei til biltreff i Oslo, da politiet ville stanse dem.

15 år gamle Antoni Tomaszewski fra Stavern omkom.

 Fredrik Solstad / VGSJÅFØR: Han er siktet for å ha forårsaket ulykken. Foto: Fredrik Solstad / VG

Etter ulykken gikk Spesialenheten ut med følgende opplysninger:

Ca. kl. 21.30: En UP-patrulje forsøkte å stanse bilen for kontroll etter en fartsmåling i Sarpsborg-området, men mistet bilen av syne.

Ca. kl. 21.50: En ny UP-patrulje observerte kjøretøyet i Vestby. Patruljen fulgte etter et par minutter før den mistet visuell kontakt.

Like etter ble kjøretøyet observert ved Nordbytunnelen av en tredje og siste politipatrulje, som raskt mistet kjøretøyet av syne.

Den tredje patruljen kjørte videre på E18, mens en annen enhet kjørte inn mot Oslo på E6.

Patruljen på E18 fikk visuell kontakt med kjøretøyet i nærheten av bygrensen, før de igjen mistet observasjonen.

Kort etter ankom patruljen stedet for ulykken ved Ljabrudiagonalen. Politiet meldte om ulykken kl. 22.06.

Også politihelikopteret var involvert i biljakten inn mot Oslo.

Fra Sarpsborg til ulykkesstedet er en strekning på 80 kilometer på E6 og E18.

Påtalefaglig etterforskningsleder ved Spesialenheten Marit Storeng har opplyst at politiet har instrukser for forfølgelseskjøring som de plikter å forholde seg til.

– Sentralt er at formålet må veies opp mot risikoen som forfølgelseskjøringen har for kjøretøyet som forfølges og andre trafikanter, sier Storeng.

Sjåførens advokat Audun Helgheim er kritisk til hvordan politiet løste oppdraget.

– Uavhengig av om Spesialenheten har kommet frem til om det har skjedd noe straffbart eller ikke her, tenker jeg at man må vurdere rutinene i de sakene der man legger seg på hjul etter ungdommer som kjører i en sånn hastighet. Fordi farten eskalerer når politiet legger seg bak med blålys og sirener, er det vanskelig å se et annet resultat enn det vi så i denne saken, sier han til VG.

Forsvareren har tidligere sagt at han mener politiet kunne sperret tunneler eller stanset trafikken lenger fremme, for å stoppe bilen, eller pågrepet sjåføren hjemme dagen etter.

– Det er ingen tvil om at ungdommene har følt seg jaget. Da er spørsmålet hva politiet tenker at de kan oppnå med å gjøre dette, sier han.

Politiets instruks

  • Med forfølgelse menes at politiets kjøretøy med hensikt følger etter et bestemt kjøretøy.
  • Forfølgelse som innebærer utrykningskjøring kan kun skje i det enkelte tilfelle når det vurderes forsvarlig og ubetinget nødvendig, Forfølgelse må hele tiden veies opp mot den trafikkfare man utsetter seg selv og andre for.
  • Forfølgelsen skal straks avbrytes dersom det anses uforsvarlig å fortsette. Det forfulgte kjøretøy kan isteden følges på avstand for å observere hvor kjøretøyet tar veien.

Kilde: Politiets instruks for utrykningskjøring og forfølgelse av kjøretøy

I mer enn en halvtime trodde ungdommene at politiet lå på hjul. Underveis sendte den ene 18-åringen desperate meldinger til familie og venner:

Kl. 21.38

Jeg elsker deg så mye vi krasja nesten og blir jaga av politiet

Kl. 21.47

Vi blir jaget av politiet jeg er så redd

Kjørte så fort bilen sklei som faen skjelver vet ikke hva jeg skal gjøre

Kl. 21.54

Aldri vært så redd får ikke puste

Kl. 22.02

Nei politiet er bak igjen de kjører som faen

Sjåføren var uten førerkort. Han husker ingenting fra ulykken.

– At et liv gikk tapt, er noe som preger meg i hverdagen. Jeg er utrolig lei for det og beklager til alle som har blitt såret, uttalte mannen til VG.

Passasjeren som sendte meldinger fra bilen, husker heller ikke noe.

– Jeg var veldig redd for å dø, fordi det gikk så fort, har jenta sagt til VG.

Moren hennes har vært spent på utfallet av spesialenhetens etterforskning:

– Om de konkluderer med at politiet ikke har gjort noe klanderverdig, er det noe man må respektere og slå seg til ro med, har kvinnen sagt til VG.

ULYKKE: 11. august var fire personer involvert i en trafikkulykke på E18 i Oslo. En 15-åring mistet livet. Foto: Gøran Bohlin / VG

Read Entire Article