Sommer-strømmen bykser i været i Sørvest-Norge

3 months ago 46


Kortversjonen

  • Folk i Sørvest-Norge betalte 55 prosent mer for strøm i juli sammenlignet med årene 2016–2020.
  • I Oslo økte strømprisen med 9 prosent, mens den gikk ned 1 prosent i Trondheim samme måned.
  • Hennig-Olsen kritiserer de store prisforskjellene og etterlyser kompensasjon.

I Oslo har strømprisen til sammenligning gått opp 9 prosent i denne måneden, som er lavere enn inflasjonen i samme periode, mens den er ned en prosent i Trondheim.

Det viser en gjennomgang VG har gjort av historiske strømpriser. Vi har regnet ut gjennomsnittsprisen for juli i disse fem årene og sammenlignet med i juli år.

– Bare prat

– Vi tåler strømpriser som går opp og ned, men det kan ikke være konkurransevridende. Det går ikke an. Dette har vi gjentatt veldig mange ganger, men politikerne tar ikke tak i det. Det blir bare prat, sier Paal Hennig-Olsen, daglig leder av iskremprodusenten Hennig-Olsen i Kristiansand.

Konkurrenten Diplom-Is har sin iskremfabrikk rett utenfor Oslo, en annen strømregion med generelt lavere priser.

– Det har vært veldig store prisforskjeller mellom Østlandet og Sørlandet, stort sett i Østlandets favør, sier Hennig-Olsen, tredje generasjon iskremmaker.

Han ønsker kompensasjon for at de må betale mer for strømmen enn østlendingene og vestlendingene.

Fra 2016 til og med 2020, var juliprisen i gjennomsnitt 26,35 øre per kilowattime (kWh) i hovedstaden mens prisen i Kristiansand var hakket lavere: 26,16 øre. Nå er det snudd på hodet.

Mens man i Oslo betalte 28,67 øre i juli måtte Sørvest-Norge ut med 40,68 øre.

Dette er den rene spotprisen uten mva., nettleie og avgifter.

Frem til energikrisen i 2022, utløst av Russlands invasjon av Ukraina, var juliprisene ganske like Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Dette året hoppet juliprisen i alle regioner, men langt mer helt sør i landet, i NO2.

Nordlink, kabelen mellom Norge og Tyskland, kom for øvrig i ordinær drift i mars 2021. I september året etter kom kabelen til England i full produksjon.

– Juli er prissensitiv

Kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics forklarer juliprisen på strøm i NO2, som strekker seg fra Sunnhordland til Buskerud, slik:

– Prisen er høy fordi gassprisen ikke er helt tilbake der den var i årene før krigen i Ukraina. Og strømprisen på kontinentet henger nøye sammen med gassprisen. Dessuten prises CO₂ kvoter vesentlig høyere nå enn i årene 2016–2020.

Bilde av Kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power AnalyticsKraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics

Siden Sørvest-Norge er knyttet til kontinentet via kabler, opplever regionen prissmitte i langt større grad enn Vest-Norge og Sørøst-Norge. En årsak til det er begrenset overføringskapasitet mellom de forskjellige norske regionene.

– Krigene i Midtøsten og Ukraina er med på å opprettholde gassprisen. Traderne i gassmarkedet er litt redde for delvis å gjenoppleve vinteren 2022 da prisen steg til himmels, sier Botnen til VG.

Fra nyttår av, sier analytikeren, kan det også bli stopp i russisk gass til Østerrike som går via Ukraina fordi sistnevnte ikke vil fornye avtalen, og det er også med på å holde gassprisen oppe.

I tillegg har det regnet masse i sommer. Mye av dette vannet gir høy elvekraftproduksjon i NO1 (Sørøst-Norge) og NO5 (Vest-Norge) som ikke kan spares i magasiner, men må brukes her og nå.

– Juli er prissensitiv fordi forbruket er veldig lavt. Med mye nedbør og dermed høy elvekraft blir det nesten automatisk lav pris i NO1 (Sørøst-Norge) og NO5 (Vest-Norge) på denne tiden, sier Botnen.

Hva tenker du?Synes du det bør være samme strømpris i hele landet bortsett fra Nord-Norge?aJabNeicVet ikke

På Sørlandet går iskremproduksjonen sin gang.

Hennig-Olsen har to svake år bak seg. Ikke bare strømprisen har føket til værs, det har også kostnadene generelt og kakaoprisene spesielt.

Men Paal Hennig-Olsen hater ikke strømkablene til utlandet.

– Konkurransevridende

– Jeg er for kabler. Det er samfunnsøkonomisk fornuftig, men man må finne en ordning for å jevne ut strømprisen i Norge med overføringskabler mellom øst og sør, sier han til VG. Inntil det skjer, ønsker han seg finansiell kompensasjon.

– Når strømmen ikke koster to kroner kilowattimen, men 50 øre og det til tider er minuspriser, da flater interessen ut. Inkludert fra politikerne. Men dette er konkurransevridende, sier 70-åringen.

– Har dere nytt godt av regjeringens strømstøtte-tiltak rettet mot bedrifter?

– Vi har kjøpt en del strøm på fastpriskontrakter initiert av regjeringen.

Dobbel pris

Onsdag er strømmen i snitt mer enn dobbelt så dyr i Kristiansand – 58,99 øre – sammenlignet med 27,59 øre i Oslo og Bergen.

Sørvest-Norge betalte onsdag 125 prosent mer for strømmen enn hva de gjorde i samme uke i årene 2013–2019. Sørøst-Norge og Vest-Norge betaler hhv. fem og seks prosent mer.

– Dette er konkurransevridende. Mange aktører trenger også mye kraft sommerstid selv om problemene er enda større når strømprisene er høyere om vinteren, sier Marius Arion Nilsen, stortingsrepresentant for Frp fra Aust-Agder.

Bilde av

Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp)

– Hva bør gjøres?

– Jeg mener en større del av flaskehalsinntektene bør sluses tilbake til de regionene som har størst ulemper og høyest strømpriser. Pengene må gå til kompenserende tiltak som redusert elavgift, redusert nettleie og mva., sier Nilsen og legger til:

– Eller man kan ta tak i rotårsaken til de høye prisene, som er prissmitte fra kontinentet. Alternativt må man se på hvordan man deler inn prisområdene i Norge.

Read Entire Article