Solberg vil ha tilbake gammel taxfree-kvote

2 months ago 22


Kortversjonen

  • Høyre-leder Erna Solberg foreslår å øke taxfree-kvoten for nordmenn fra fire til seks flasker vin.
  • Dette vil gi Avinor flere inntekter og bidra til å finansiere luftfartstilbudet og infrastrukturen over hele Norge.
  • Solberg utdyper at økt taxfree-kvote vil gi Avinor 400 millioner mer å rutte med.
  • Hun er imot alkoholreklame på TV og idrettsarenaer, men mener forbrukeropplysning om alkoholholdig cider bør være lov.

Sammen med forslag om lettelser i loven som regulerer alkoholreklame, kommer Høyre-lederen med en gladnyhet til norske fly- og fergepassasjerer:

– Høyre foreslår at reisende nordmenn som ikke benytter seg av tobakkskvoten, skal få lov til å ta med 1,5 liter ekstra vin eller øl. Altså to flasker mer enn det folk gjør i dag. Slik var reglene sist Høyre satt i regjering, og det går veldig bra om de blir slik igjen.

Det betyr en økning av kvoten fra fire til seks flasker vin.

Solberg på cider-smaking denne uken, ved Store Naa Ciderkompani i Hardanger. Foto: Gisle Oddstad / VG

100 millioner til Avinor

Hun sier at de vil gjøre det av flere årsaker.

– Denne uken kunne vi lese at Avinor, som driver flyplassene her i landet, går med 1,7 milliarder i underskudd. Jeg frykter selvfølgelig at konsekvensene av situasjonen på sikt kan bli at det tvinger seg frem kutt i form av færre flyplasser og dårligere flytilbud for noen, sier hun og utdyper:

– Økt taxfree-kvote vil gi Avinor noen flere inntekter som går inn og bidrar til å finansiere luftfartstilbudet og infrastrukturen over hele Norge. Det vil være positivt, avhjelpe og bidra til å trygge flytilbudet.

Støre-regjeringen har gjort to innstramminger i taxfree-kvoten: Halvert tobakkskvoten fra 200 til 100 sigaretter, og tatt bort muligheten til å veksle tobakkskvoten i to fIasker ekstra vin.

Ifølge NHO Luftfart taper Avinor opp mot 400 millioner kroner i året på de to grepene, hvor kuttet i røykekvoten utgjorde 300 millioner og to flasker vin 100 millioner kroner.

– Det vil kunne gå ut over Vinmonopolet?

– Nei, jeg er ikke bekymret for Vinmonopolet. Det gikk veldig bra med Vinmonopolet også i de årene kvoten var litt større. Nordmenn elsker Vinmonopolet, og det kommer sannsynligvis til å overleve oss alle.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Nei til økt tobakkskvote

Hun har et argument til:

– Jeg er bekymret for en grensehandel som stadig setter nye rekorder. Den økte med over 12,9 prosent i første halvår i år, sammenlignet med i fjor. Harryhandel kan være kjempehyggelig, og jeg forstår godt at folk gjør det, sier hun:

– Men i valget mellom at vi nordmenn legger igjen mer og mer penger i Sverige, eller at vi legger igjen litt mer penger på taxfreebutikker som er med på å betale for veldig viktig infrastruktur i Norge, så velger jeg helt klart det siste.

– Ut ifra et helsepolitisk perspektiv vil dere nok ikke få KrF med på å gi folk tilgang til mer billig alkohol?

– Vi tror det er gode argumenter for å gå tilbake på den ene endringen som Støre-regjeringen innførte, som vil kunne samle støtte.

– Å gå tilbake til 200 sigaretter som kvote mot 100 i dag, vil gi 300 millioner kroner til Avinor. Hvorfor ikke foreslå det også?

– Det vi foreslår er at det igjen skal bli mulig for reisende å veksle tobakkskvoten i enten vin eller øl. Vi ønsker ikke å øke tobakkskvoten.

Hun er på sin tre dagers Vestlands-tur innom Hardanger, hvor cider-produksjon med alkohol har blitt en inntektsvei for eplebøndene.

Erik Nå Aga sier de vant gull i cider-VM i 2022, men at de ikke kunne markedsføre det, fordi. Her skjenker han Høyre-lederen. Foto: Gisle Oddstad / VG
Han er tiende generasjon eplebonde på gården og håper den 11. generasjonen på armen etterhvert vil ta over. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Ikke aktuelt

– Høyre vil myke opp det rigide forbudet mot alkoholreklame for å hjelpe lokale norske produsenter. Og vi vil utvide muligheten for lokale produsenter av alkoholholdige drikkevarer har til å selge varene sine til
besøkende, sier Solberg.

Hun sier at de må foretas en helhetlig gjennomgang og modernisering av alkoholreklameforbudet i alkoholloven med mål om å fjerne gråsoner og uklarheter.

Solberg ved trærne som gir grunnlaget for ciderproduksjonen i Hardanger. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Hva vil dere: Åpne for fullt alkohol-reklametrøkk, på TV og idrettsarenaer?

– Nei, det er ikke aktuelt. Men regelverket er for firkantet i dag. Det må være lov å fortelle på sosiale medier og andre steder, om den varen man produserer, i dette tilfelle cider, sier hun fra gården til Store Naa Ciderkompani i Hardanger, på sin Vestlandsturné denne uken.

Solberg besøkte også Salmon Eye midt ute i Hardangerfjorden. Oppdrettselskapet Eide Fjordbruk har bygget det som opplevelsessenter og restaurant: Iris, som har lange ventelister. - Men det er noen ledige bord onsdager og torsdager til vinteren, sier kjøkkensjef Anika Madsen. Foto: Gisle Oddstad / VG
Det ble ingen 17 retter til 4.800 kroner på Michelin-restauranten Iris på spektakulære Salmon Eye midt ute i Haradangerfjorden, men Solberg fikk smake en blåskjell-mousse på kjeks av tang, av kjøkkensjef Anika Madsen. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Må være lov

Solberg sier det er komplisert, men at det bør være løsbart.

– Vi mener forbrukeropplysning om alkoholholdig cider må være lov. Vi ser her i Hardanger en helt ny landbruksnæring som leverer fantastiske produkter og som kan bli en eksportsuksess, sier hun og nipper til cideren fra Store Naa. Dette er en stor mulighet for Distrikts-Norge.

– Ikke øl og sprit?

– Det kan nok også dreie seg om mikrobryggerier som produserer øl. De må likebehandles.

– Det lages også veldig mye god norsk akevitt for tiden?

– Ja, men vi tenker det er lurt å begynne med de lokale produsentene av cider, men dette må vi se på i den gjennomgangen vi foreslår.

Det ble ingen 17 retter til 4.800 kroner på Michelin-restauranten Iris på spektakulære Salmon Eye midt ute i Haradangerfjorden, men Solberg fikk smake en blåskjell-mousse på kjeks av tang, av kjøkkensjef Anika Madsen.

Read Entire Article