Solbakken med klar Haaland-melding etter hat trick-showet

4 months ago 47


EIN, ZWEI, DREI: Erling Braut Haaland scoret landslagsmål nummer 28, 29 og 30 i privatlandskampen mot Kosovo onsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg har prøvd å begrave den påstanden i et par år.

Rapporterer fra Ullevaal onsdag 5. juni kl. 23:55

Kortversjonen

  • Ståle Solbakken slår hardt tilbake på påstander om at Erling Braut Haaland ikke er motivert for landslaget.
  • Etter tre nye mål mot Kosovo har Haaland tydelig vist sin profesjonalitet og engasjement for Norge, mener ekspert.
  • Kritikk om Haalands innsats har blitt avvist både av ham selv og lagkamerater.

Det svarer landslagssjefen da han blir konfrontert med Lars Tjærnås’ utspill etter tre nye Haaland-mål:

«Da kan vi vel en gang for alle begrave alt vås og visvas om at Haaland ikke egentlig ønsker å spille for Norge eller er halvmotivert. Det han gjør i kveld er definisjonen på profesjonalitet», skrev fotballeksperten på X.

Og selv om det kan være vanskelig å peke konkret på hvem som har ment Haaland ikke ønsker å spille for Norge, har stjernespissens – av og til manglende – tilstedeværelse vært gjenstand for debatt ved flere anledninger.

Før de ubetydelige kampene mot Færøyene og Skottland i fjor høst spurte VG om Manchester City la press på landslagssjefen rundt bruken av Erling Braut Haaland.

Solbakken beskyldte da VGs reporter for å insinuere at Haaland ikke ville spille for Norge:

Etter 1–2-tapet mot Tsjekkia i mars, måtte Martin Ødegaard forsvare seg selv og Haaland mot påstander om ikke å ha gitt alt etter kritikk fra Ivar Hoff fremsatt i Dagbladet.

– Vår motivasjon for å spille for Norge, den er det ikke vits å stille spørsmål ved, sa Ødegaard i mars.

Haaland trakk seg brått og uventet fra samlingen da Norge skulle møte Spania og Georgia til EM-kvalifisering i fjor, da med en skade.

I tillegg reiste han hjem før den siste og relativt ubetydelige kampen mot Skottland. Også det etter å ha fått en liten smell.

Da var Kjetil Rekdal inne på at han trodde Manchester City helst skulle sett at Haaland fikk stå over de to kampene i november-samlingen:

Haaland selv har hele tiden vært tydelig på at han er topp motivert for å spille med det norske flagget.

Og sendte en klar beskjed om at akkurat det er tilfellet med tre mål mot Kosovo.

Tre til, og han tangerer Jørgen Juves rekord som tidenes toppscorer for det norske landslaget – som har stått siden mellomkrigstiden.

– Jeg må ta av meg hatten. Ikke bare fordi at han scorer mål, men fordi han er så motivert, engasjert og bidrar i gruppen på den måten han har gjort den samlingen her. Det koster krefter for ham også, etter den sesongen han har vært gjennom. Det må vi anerkjenne, sier Solbakken og poengterer at Haaland har pådratt seg skader på uheldige tidspunkt.

– Han leverer, og selv om det er en privatlandskamp etter sesongen tar han det fullt seriøst. Det sier litt om typen og hvem han er. Det er imponerende, sier lagkamerat Kristian Thorstvedt til VG.

Haaland var ferdig med sesongen etter FA-cupfinalen 25. mai, og har hatt spillefri siden det.

Hvordan motiverer så Solbakken sin stjernespiss for to privatlandskamper før et EM de ikke skal delta i?

– Det blir en tekstmelding og telefon på forhånd, men ikke mye. Jeg er veldig klar over at det må komme innenfra også. Jeg prøver å dytte den siste lille biten, og være ærlig og holde en konstruktiv dialog. Han er i ledergruppen. Han har sterke meninger om noe. Da lytter vi til noe av det, sier Solbakken på VGs spørsmål.

I tillegg har han tatt et spesielt grep med tanke på omstendighetene.

– Jeg kaller dem inn en dag før de egentlig skulle og vet at noen må avbryte ferien. Så vi har gitt spillerne litt mer fri på denne samlingen, hvor noen kanskje går ut på kvelden og spiser.

Siste kamp før den virkelige ferien er borte mot Danmark klokken 19.30 lørdag kveld.

Read Entire Article