Sjekk årets vedpriser!

2 hours ago 3


Kortversjonen

  • Flere steder VG har sjekket er vedprisene lavere enn i fjor; OBS Bygg og Byggmax har kutt på hhv nærmere 20 prosent og 10 prosent
  • Ifølge Norsk Ved Forum for vedprodusenter planlegger 60 prosent av medlemmene ingen prisøkning i år.
  • Etterspørselen etter ved er stabil, men svinger med strømpriser og temperatur.
  • Den dyreste veden du kan kjøpe er i småsekker. Storsekker er mye mer kostnadseffektivt, særlig hvis du sammenligner med strømpriser.

Det viser iallefall en liten prissjekk av utsalgssteder VG har foretatt hvor vi har sammenlignet prisene vi finner på nettet nå med prisene i fjor høst.

På ett av stedene - OBS Bygg - kan du faktisk få veden nesten 20 prosent billigere enn i fjor. Hos Byggmax er prisen 10 prosent lavere.

– Bedre innkjøpsbetingelser

– Det stemmer at Obs bygg har fått bedre innkjøpsbetingelser og det har vi latt komme kundene, som er de som eier oss, til gode i form av lavere priser. De første sekkene med ved er allerede ute i butikk, og vi er godt rustet for vinteren om den skulle vise seg å bli kald, opplyser Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop, til VG.

Også Byggmax viser til bedre innkjøpspriser.

– Etter flere år med urimelige prisøkninger fra leverandørene har vi nå lykkes forhandle ned prisene og kan dele prissenkningene med våre kunder, skriver Norgessjef Niklas Hamberg i en sms til VG.

Hva tenker du?Har du kjøpt den veden du trenger for denne vinteren?aJabNeicUsikkerdHar ikke mulighet å fyre med ved

Øyvind Stranna Larsen, fagansvarlig i Norsk Ved Forum for vedprodusenter, ønsker ikke å kommentere på hva andre tar for veden.

– Men våre medlemmer har hatt en nøktern prisøkning i forhold til kostnadsbildet, sier han til VG. De har rundt 3000 medlemmer rundt om i landet.

Bilde av Fagansvarlig i Norsk Ved Forum for vedprodusenter, Øyvind Stranna LarsenFagansvarlig i Norsk Ved Forum for vedprodusenter, Øyvind Stranna Larsen

Øyvind Stranna Larsen, fagansvarlig Norsk Ved Forum for vedprodusenter

En rykende fersk markedsundersøkelse foretatt blant medlemmene, viser at 60 prosent ikke har tenkt å øke vedprisen denne sesongen, mens 38 prosent planlegger å øke prisen 8 prosent. Ifølge Norsk Ved tok deres medlemmer i snitt 92 kroner for en 40 liter sekk med bjørkeved i fjor.

– 40 liter sekken er den dyreste da det er mye arbeid med pakking og håndtering. Tusen liter og 1500 liter sekker gir den rimeligste oppvarmingen, råder Stranna Larsen.

 Stella Bugge / VGHYTTEKOS: Under pandemien var det ifølge Norsk Ved en ellevill økning av vedforbruket på norske hytter. Hjemmekontor bidro til et hett marked. Foto: Stella Bugge / VG

– Konkurranse

Hos Oslo Vedsentral koster en 40 liters sekk en tier mindre enn i fjor.

Det kan tilskrives konkurransen i markedet. Det er flere aktører som kjemper om kundene i Oslo, sier Sveinung Skjesold, selger hos Oslo vedsentral.

– Er det god etterspørsel?

– Det er greit, men det har vært store svingninger mellom sesongene de siste årene. Det kommer blant annet på hva media skriver. Hvis dere spekulerer i om veden eller strømmen blir dyr eller om det kommer mye kulde, påvirker det forbrukerne.

Priseksempler på ved.

Det lønner ser seg å sjekke prisene. Her er noen eksempler, innhentet fra nettet 9. oktober 2024. Fjorårets pris som VG innhentet i slutten av september i fjor, står i parentes:

  • OBS Bygg: 40 liter bjørkeved (15 kg): 79,95 kr (99 kr.)
  • Byggmax 40 liter bjørkeved 88,90 kr (98,95 kr)
  • Oslo vedsentral 40 liter (15 kg) bjørkeved med 25 cm lengde på kubben 114 kr (124 kr).30 cm lengde på kubben koster 109 (119 kr) per sekk. Tilkjøring på 490 for inntil 15 sekker kommer i tillegg.
  • Ullensaker ved tar samme pris som i fjor: 99 kroner for en 40 liters sekk bjørkeved og 139 for 60 liter. En 1000 liters sekk koster 1950 kroner. Vil du ha veden levert koster det 390 kr (369 kr) i en radius på 30 km fra Årnes.
  • Vedøra bjørkeved 40 liter (ca 14 kg) 79 kr. Lengde ca 30 cm. Har kun hjemlevering som koster 299 kr i Oslo.
  • Hel V i Drøbak tar 163 kr (160) for en 40 liter sekk bjørkeved levert på døren dersom du kjøper 30 sekker i slengen. Kubbene er 28 cm lange, de er utsolgt for 20 cm

Hos Vedøra melder de om godt salg.

– Det er veldig bra. Vi er ute og kjører flere tusen sekker i uka. Vi er forberedt på at det blir helt kaos. Det gjør det alltid når det blir en økning i strømprisene samtidig som kulda kommer, forteller eier og daglig leder Kasper Haram.

Bilde av Vedprodusent Thorstein RoxrudVedprodusent Thorstein Roxrud

Thorstein Roxrud i Hel V i Drøbalk forstår ikke hvordan en del leverandører kan ha lavere priser i år enn i fjor.

– Bjørkeprisene er de samme i år som i fjor og vi har fått varsel om at de skal økes, sier han til VG.

Han mener at en 40 liter sekk ikke er et enhetlig mål.

– Sammenligner du 10 forskjellige sekker vil du se store forskjeller på mengden ved i hver sekk. Det påvirker selvsagt prisen.

Så dyr må strømmen være for at vedfyring skal lønne seg.

Panelovn vs peisovn

Så når bør du legge på en kubbe i stedet for å skru på panelovnen?

– Spotprisen i de tre første månedene forventes å ligge på 80 øre. Tar man med mva, nettleie og alle avgifter, snakker vi om et gjennomsnitt på 170 øre i Sørøst-Norge og Vest-Norge. Da har vi tatt utgangspunkt i en strømpris på 80 øre og lagt på nettleie, mva og alle avgifter, sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight.

Men det vil bli perioder hvor strømmen koster både mindre og mer.

– Betaler du rundt 80 kroner for en 40 liter sekk bjørkeved – eller 120 kroner for en 60 liter sekk – tilsvarer det ca to kroner per kilowattime. Det vil være mange timer hvor det vil lønne seg å fyre med ved - og andre hvor du kanskje bør la være, sier analysesjefen som mener ingenting slår en varmepumpe når det gjelder lønnsomhet.

– Grovt sett må strømmen, inkludert rubbel og bit, koste rundt to kroner før det lønner seg å fyre med ved kjøpt til den prisen, mener Lilleholt som da tar utgangspunkt i bjørkeved kjøpt i små sekker og brent i en moderne ovn med 70 prosent virkingsgrad.

– Mye kos

Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved Forum for vedprodusenter mener regnestykket i favør av ved er bedre enn som så og viser til Norsk Standard og den årlige forbrukersundersøkelsen til SSB.

– I fjor ble rundt 70 prosent av vedforbruket i Norge i helårsboliger, fyrt i rentbrennende ovner som utnytter energien med minst 75 prosent, sier han.

Ovner produsert etter 2016 har en utnyttelsesgrad på hele 80 prosent.

– Den dyreste veden du kan kjøpe, er i småsekker. Kjøper du for eksempel en 1500 liter sekk, er ved konkurransedyktig på pris sammenlignet med strøm også denne vinteren. Markedsundersøkelsen fra våre medlemmer viser en landsgjennomsnittlig pris på kr 1,48 per kWt for denne sekkestørrelsen, opplyser fagsjefen.

– Vedfyringer er dessuten mye mer enn kun økonomi. Det er også beredskap med tanke på strømbrudd og ikke minst mye kos.

Han forteller at pandemien ga et skikkelig oppsving i vedsalget - særlig på hytta.

Han har, med utgangspunkt i en spørreundersøkelse fra SSB, regnet ut at forbruket økte med 7,2 millioner 40 liter sekker bjørkeved. Da har han regnet om til 40 liters sekker.

– Hele 4,3 millioner av disse sekkene ble fyrt opp på hytta, sier han.

Men fra 2022 til 2023 falt det totale vedforbruket - omregnet til 40 liters sekker bjørk - tilbake med rundt syv millioner sekker, ifølge Stranna Larsen som lener seg på SSB undersøkelsen.

– Selv om det var en nedgang, var forbruket fortsatt veldig høyt. Omregnet til 40 liters sekker med bjørkeved, snakker vi om 94 millioner sekker i 2023.

Read Entire Article