Ungdommer begår mer alvorlig kriminalitet: – Blir marginalisert

1 week ago 11


Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener regjeringen må ta ansvar for kraftig økning i alvorlig ungdomskriminalitet.

– Dette er jo en eksplosjon i ran og vold og våpenbruk i det norske samfunnet. Det er regjeringens ansvar, enkelt og greit. Det har skjedd på deres vakt.

Bilde av Peter FrølichPeter Frølich

Justispolitisk talsperson i Høyre

Statistikken fra Politidirektoratet viser straffesaker der barn eller unge mellom 10 og 17 år var mistenkt, siktet eller dømt.

De viser at det er en nedgang i kriminalitet på 4,2 prosent fra 2023 til 2024.

Samtidig viser den andre trekk:

  • Ran begått av ungdom har økt med 51,4 prosent sammenlignet med 2023.
  • Mindre tyveri er gått ned 27,6 prosent sammenlignet med 2023.
  • Voldskriminalitet er økt med 0,9 prosent.

Men ser vi på det lengre løp, går tallene opp. Fra 2019 til 2024 har ungdomskriminaliteten i Norge økt slik:

  • Trusler opp med 55 prosent.
  • Kroppsskade har økt med 22,8 prosent.
  • Vold og trusler mot offentlig tjenesteperson økt med 84,9 prosent.
  • Ulovlig bevæpning på offentlig sted har økt 71,5 prosent.
 Kyrre Lien / VGMaria Qureshi (28) er leder for Søndre Nordstrand Arbeiderparti. Foto: Kyrre Lien / VG

Maria Qureshi (28) er leder for Søndre Nordstrand Arbeiderparti, og har selv vokst opp i bydelen som har slitt mye med ungdomskriminalitet og utenforskap.

– Det er ingen tvil om at det er alvorlige tall. Det er det jo. Men likevel syns jeg det er viktig å understreke at de aller fleste barn og ungdom her i bydelen er lovlydige borgere, sier Qureshi.

Hun sier at det er de sårbare ungdommene som oftest faller utenfor.

– Veldig mange av barna og unge som vokser opp her i bydel Søndre Nordstrand har sosioøkonomiske utfordringer.

 Kyrre Lien / VGMortensrud tirsdag kveld. Foto: Kyrre Lien / VG

Det er også en overrepresentasjon av lavinntektsfamilier her, sier hun.

Hun har selv sett hvordan ungdom hun har vokst opp med har falt utenfor, det har vært de som ikke har mestret skolen, ikke hadde tilhørighet eller kjent på mestring.

– Det hjelper heller ikke at vi har politikere som snakker om disse barna og ungdommene på en negativ måte. Mange av dem opplever også rasisme og blir marginalisert, forteller hun.

 Kyrre Lien / VGFoto: Kyrre Lien / VG

Leder i fagforeningen Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, er bekymret for tallene.

– Ungdomskriminaliteten er flyttet fra mindre alvorlig kriminalitet og over til mer alvorlig kriminalitet. Det er flyttet fra skadeverk og tyveri, til ran, vold og trusler, sier hun.

Hennes medlemmer forteller til henne at det er færre politifolk som skal være ute i gatene for å forebygge.

Bilde av Unn Alma SkatvoldUnn Alma Skatvold

Leder i Politiets Fellesforbund

– Forebyggende er blitt en salderingspost. Vi er færre som skal gjøre arbeidet, samtidig som at kriminaliteten øker. Ikke bare kriminalitet begått av ungdom, men generelt også på organisert alvorlig kriminalitet. Og den nye sikkerhetspolitiske situasjonen gir mange flere oppgaver til politiet enn før. Summen av det går ikke opp, sier hun.

– Det tilføres flere sivile ressurser, og det er kjempeviktig. Men akkurat dette er politijobb. Du kan ikke sende ut en økonom mot et ran.

Det er Høyre som først som fikk innsyn i de nye nasjonale tallene og delte dem med VG. Etter det VG kjenner til er de ikke blitt omtalt tidligere. Oslopolitiet har tidligere presentert sine tall.

Frølich mener de nasjonale tallene er veldig alvorlige.

– Samtidig viser tallene en samlet nedgang i kriminaliteten på 4,2 prosent. Viser ikke det at politikken fungerer?

– Det er en nedgang i butikktyveri, men det som øker er den grove kriminaliteten. Sammenlignet med 2019 så er det fortsatt en kjempeøkning i grov vold og våpenbruk.

– Mye av ungdomskriminaliteten skjer i Oslo. Her har Høyre-byrådet ønsket å legge ned flere fritidsklubber og kuttet i tilbudet for ungdommer. Og ungdommene selv sier at dette skaper grobunn for mer kriminalitet.

– Det høres syltynt ut. Man kan ikke skylde på en budsjettdebatt for noen måneder siden for å forklare en trend som har vart over mange år. Forebygging er alltid den viktigste og billigste måten å arbeide på, og da er det en stor utfordring at forebyggende enheter i politidistriktene nå blir lagt ned.

Høyre sier at de ønsker å oppbemanne med 700 flere politiårsverk som et av tiltakene for å bekjempe kriminalitet.

Hva er det viktigste tiltaket mot ungdomskriminalitet?aFlere politiårsverkbMer forebyggende arbeidcStrengere straffer dMer og bedre ungdomstilbud

Også Qureshi i Arbeiderpartiet mener at forebyggende arbeid er livsviktig og at det er raske reaksjoner når ungdom begår kriminalitet.

– Samtidig så har det under ditt parti, Arbeiderpartiet, blitt kuttet i forebyggende arbeid hos politiet?

– Regjeringen har bevilget mer penger til politiet, men de velger selv hvordan de brukes. Jeg tror det er viktig med mer politi, og ikke minst de forebyggende tiltakene. Jeg tror det er kjempeviktig, nettopp fordi tidlig innsats er så viktig.

Justis og beredskapsminister Astri Aas-Hansen sier hun gleder seg over at ungdomskriminaliteten totalt sett har gått ned.

– Samtidig som vi må ta tak for å unngå at økningen i ran og grove ran fortsetter. De senere årene har vi sett en bekymringsfull utvikling der en liten gruppe barn begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, sier hun i en uttalelse sendt til VG.

VG har spurt hvorfor forebyggende enheter legges ned samtidig som alvorlig kriminalitet øker.

Aas-Hansen viser blant annet til at de har økt politibudsjettet med 10 prosent fra i fjor. Og at de i år har satt av 405 millioner kroner til forebygging, inkludert 100 millioner til beredskapsteam og andre skoletiltak i kommunene.

Bilde av Astri Aas-HansenAstri Aas-Hansen

Justisminister

– Politimesterne kjenner distriktene sine best, og er de som gjør de konkrete prioriteringene for sitt distrikt, svarer hun.

– Viktigheten av forebygging kan likevel ikke understrekes nok. Vårt mål er at alle barn og unge skal ha en trygg oppvekst som gir muligheter på rett side av loven senere i livet. Vi jobber målrettet med oppfølging av den enkelte som begår kriminelle handlinger, i tillegg til det bredere forebyggende arbeidet.

Read Entire Article