Hvem vinner valget i USA? Nærmest dødt løp mellom Harris og Trump

2 hours ago 3


Ifølge disse meningsmålingene har Harris et knapt flertall, fordi hun har et lite flertall i fire av de sju vippestatene. Den som vinner fire – eller kanskje bare tre store – av disse, har trolig vunnet valget. I de 43 andre statene, regner de fleste analytikere utfallet for sikkert.

– Forteller oss mindre enn vi skulle ønske

Vi kan imidlertid ikke si at valgresultatet blir som meningsmålingene viser nå.

Målingene sier nå at det er veldig jevnt mellom kandidatene, kanskje Harris leder litt på nasjonalt nivå, og så er det enda jevnere i disse berømte vippestatene. Målingene har feilmarginer. De har tilfeldig variasjon. Det som er et problem i USA er at det er mer systematiske feil i målingene. Det sier forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

– Målingene forteller oss kanskje litt mindre enn det vi skulle ønske.

Bergh trekker fram valget i 2016.

– Målingene viste at Hillary Clinton ville vinne, så vant Trump. Han ble på en måte undervurdert i målingene. I år er det interessant, for målingene ligger enda tettere.

En av utfordringene i USA er at man ikke vet sikkert hvem som vil stemme.

Valgdeltagelsen er lavere, og valgresultatene er avhengig av hvilke grupper som mobiliserer og hvilke som ikke gjør det. Så i 2016 var det en gruppe uten utdanning som mobiliserte for Trump, og det fanget man ikke opp, sier Bergh.

Han sier at det er veldig viktig å huske at meningsmålinger i både USA og Norge er upresise. De må ikke tolkes altfor nøyaktig.

Man leser alle detaljene i målingene, men egentlig gir målingene bare et veldig generelt bilde. Det generelle bildet i USA er at det er veldig jevnt mellom kandidatene.

Følger opp med forslag til usikre velgere

Nå nærmer valget seg, og kandidatene følger målingene nøye. De ser hvilke grupper i befolkningen som er usikre velgere, og som de må følge opp.

Kamala Harris' kampanje er nå svært bekymret i forhold til hvor mange av den svarte og den latinamerikanske befolkningen som vil stemme 5. november, og ikke minst om de vil stemme på Harris.

 Kamala Harris

Mandag holdt Kamala Harris tale på et valgmøte i vippestaten Pennsylvania.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

En New York Times- og Siena-meningsmåling viste at Harris hadde 78 prosent støtte blant svarte velgere, sammenlignet med rundt 90 prosent støtte for demokratene i tidligere valg.

Til tross for at meningsmålingene viser at Harris totalt har et klart flertall blant svarte og latinamerikanske velgere, viser en meningsåling i september fra NAACP, som er USAs største borgerrettighetsorganisasjon, at over en firedel av unge svarte menn sier de vil stemme på Donald Trump.

Dette førte til at Kamala Harris mandag kom med flere nye forslag, rettet mot denne gruppen velgere.

Harris forslår blant annet å legalisere marihuana. Hun foreslår også å sette av midler som skal gjøre det lettere for de som vil starte opp små bedrifter i vanskeligstilte områder å få lån.

Publisert 15.10.2024, kl. 13.42

Read Entire Article