Solbakken fredes med Lagerbäck-tall: – Må legge oss flate

4 months ago 41


INTET EM: Ståle Solbakkens under privatkampen mot Kosovo onsdag, to lag som ikke skal til EM. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Lars Lagerbäck fikk sparken som landslagstrener etter 34 kamper. Med samme resultater sitter Ståle Solbakken helt trygt.

Rapporterer fra Ullevaal torsdag 6. juni kl. 19:43

Kortversjonen

  • Lars Lagerbäck ble sparket som landslagstrener etter 34 kamper, mens Ståle Solbakken sitter trygt med samme resultater.
  • Solbakken mener laget har utviklet seg positivt, spesielt offensivt, men at de må legge seg flate for ikke å ha kvalifisert seg til EM.
  • Tidligere landslagstrener Lars Lagerbäck forsvarer Solbakken og har tro på lagets framtid.

– Jeg vet ikke, jeg gjør kanskje det?

Ståle Solbakken smiler. VG har nettopp påpekt at han sitter trygt som landslagssjef, slik fotballpresident Lise Klaveness sa senest i mars.

– Ståles stilling er på ingen måte til diskusjon, sa hun til NRK.

Han har nå nådd 35 kamper som landslagssjef. Lars Lagerbäck fikk 34.

Forskjellen på resultatene er helt minimale. Ingen av dem lyktes å ta Norge til mesterskap på samme antall kamper.

Men Lars Lagerbäck tar nå Solbakken i forsvar.

– Det er et av de mest interessante landslagene i dag, med etablerte spillere i de store ligaene som dessuten er unge og fortsatt under utvikling. De kan i mine øyne vinne mot hvilket landslag som helst, skriver Lagerbäck i en melding til VG.

– Det er vanskelig å sammenligne ulike perioder. Jeg tenker at hvis du tar snittpoengene på meg og Lagerbäck, så tipper jeg vi har høyere snitt enn de fleste andre landslagssjefene. Jeg tipper vi har høyere snitt enn Drillos andre periode, sier Solbakken.

I desember 2020 var det klart at Lagerbäck ikke fikk fortsette, til tross for at både han og assistent Per Joar Hansen forlenget kontraktene sine året før.

Den gang beskrev fotballpresident Terje Svendsen et 2020 som «ikke ble fremgangsrikt med tanke på resultater og prestasjoner».

Lars Lagerbäck<-Lars Lagerbäck

Samtidig beskrev NFF-sjefen at Solbakken tok over et landslag hvor pilene pekte oppover.

Lagerbäck tok over et Norge som lå på 81. plass på Fifa-rankingen. Da Solbakken tok over nesten fire år senere var tallet 44.

Etter tre og et halvt år med Solbakken som sjef er Norge nummer 47.

Dette er de ti spillerne de to landslagssjefene har brukt mest:

– Jeg har sagt hele tiden at vi må legge oss flate for at vi ikke fikk kvalifisert oss til EM. Det burde vi gjort. Det er veldig få kamper det blir avgjort på som landslagstrener. Jeg kommer til å våkne om natta til jeg blir 90, hvis jeg blir 90, om de siste minuttene mot Skottland, sier Solbakken.

– Hvordan vurderer du selv den jobben som er gjort?

– Vi har tatt store steg på noen områder og så har vi ikke lyktes med det som er det viktigste: Å avgjøre nøkkelkampene, sier landslagssjefen.

Lagerbäck mener Norge har gode sjanser til å vinne sin gruppe i Nations League og kvalifisere seg til neste mesterskap, og at det handler om å balansere laget offensivt og defensivt.

– Jeg håper virkelig at kaptein Ødegaard og hele gjengen får oppleve neste sluttspill, sier den tidligere landslagssjef.

– Hva tenker du om at Solbakken sitter trygt på samme resultater som du måtte gå?

– That’s football, svarer svensken.

Kristoffer Løkberg er Viking-spiller og jobber som ekspert for NRK under EM. Han skjønner hvorfor Solbakken får fornyet tillit.

– Resultatmessig er vi på stedet hvil, men jeg mener bestemt, i likhet med Solbakken, at laget har utviklet seg i positiv retning, spesielt i det offensive spillet.

– Så har jo dette null verdi, når vi ikke kommer oss inn i mesterskap, men jeg mener vi går inn i neste VM-kvalik med grunn til mye mer optimisme enn inn i den forrige VM-kvaliken, sier Løkberg.

PS. I Lagerbäcks tall er ikke disse medregnet:

  • Borte mot Romania, ikke spilt på grunn av pandemien. Norge idømt 0–3-tap.
  • Borte mot Østerrike med det såkalte «nødlandslaget» – Leif Gunnar Smerud ledet laget.
Read Entire Article