Slik skal de stoppe Vipps-ranerne

5 months ago 65


– Barn og ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger må oppleve at det får konsekvenser. Og de ungene som utsettes for dette må og se at vi står opp for deres trygghet.

Det sier justispolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet. VG møter henne og Marte Scharning Lund, som er leder for bystyregruppen i Oslo Ap, utenfor Stortinget.

Samme dag ble en 16 år gammel gutt pågrepet og siktet for tolv tilfeller av ran eller medvirkning til ran i Oslo de siste to ukene.

Onsdag ble han varetektsfengslet i to uker.

To andre gutter er mistenkt i saken, men er under den kriminelle lavalderen. De blir fulgt opp av barnevernet.

Se video – slik kan et Vipps-ran skje:

Gjerningsmennene skal blant annet ha truet seg til å sjekke saldo i appen Vipps, og deretter fått ofrene til å ta ut penger i bank eller butikk.

VG har også tidligere i en annen sak omtalt hvordan en 12-åring ble forsøkt ranet på Oslo City.

Både dem som utsettes for ranene, og de som gjennomfører det, er i mange tilfeller unge tenåringer.

– Barn som raner barn, påpeker bystyrepolitiker Marte Scharning Lund.

RYKKET UT: Det har vært en rekke ran i Oslo de siste ukene. Her er politiet i Seilduksgata på Grünerløkka i forbindelse med meldinger om ran sist lørdag. Foto: Thomas Andreassen

Hendelsene i Oslo er del av en trend man ser i flere andre byer – der yngre begår grovere kriminalitet.

I 2023 registrerte politiet 124 ran der den mistenkte var en gutt mellom 10 og 17 år. I 75 av tilfellene var den mistenkte mellom 10 og 14 år.

– Det er veldig skremmende. Jeg tror jeg, som alle andre foreldre, er veldig redd for at barna mine blir utsatt for dette. Det er derfor det er viktig å få snudd denne trenden, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

REAGERER: Sylvi Listhaug, som selv har tre barn, synes ransutviklingen er bekymringsfull. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Vipps-ran er én ting, men vi vet jo også at mange blir frastjålet klær, solbriller og telefoner. Mange er redde for å ha på seg enkelte plagg når de skal ut i byen. Dette er helt uakseptabelt og noe politiet må få ressurser til å jobbe med, sier hun.

Hvis ungdom ser at det lønner seg med kriminalitet, vil de utvikle seg til å bli storkriminelle, mener Listhaug.

Såkalte Vipps-ranere bør nektes adgang til Vipps. Og ulovlig våpenbesittelse bør straffes hardt, mener justispolitisk talsperson, Sveinung Stensland i Høyre.

– Derfor vil vi ha mye strengere straffer for ulovlig våpenbesittelse og utrede visitasjonssoner for våpenkontroll. Vi vil også skjerpe reglene om oppholdsforbud og bruk av elektroniske kontrolltiltak for å hindre at ungdom oppholder seg i belastede områder, sier han.

JUSTISPOLITISK TALSPERSON: Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Tore Kristiansen / VG

Aps Marthe Scharning Lund mener ungdommene både ønsker og har behov for cash. Det vil hun tilby dem ved å gi dem en sommerjobb.

– Det hindrer rekruttering til gjengene hvor det er kjappe penger. Nå har vi klart å gi 4500 ungdommer i Oslo sommerjobber. Dette foreslår vi å styrke med 20 millioner kroner, så i hvert fall 2000 flere kan få sommerjobb, sier hun.

Regjeringen har nylig satt av ytterligere 1,6 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett til politiet.

– Mye av det kommer til storbyene, som har de største utfordringene. Når politiet ikke har hatt ressurser, så ryker det forebyggende arbeidet. Nå får de penger, en kraftig økning nå, og det skal være varig, påpeker Scharning Lund.

Frp fremmet i fjor forslag i Stortinget med 13 tiltak mot ungdoms- og gjengkriminaliteten, som øker sterkt i Oslo.

To av dem var å senke den kriminelle lavalderen til 14 år og innføre lukkede institusjonstilbud, noe Listhaug nå trekker frem:

– Vi er nødt til å bygge opp et lukket institusjonstilbud for de som er under kriminell lavalder og som utvikler seg i negativ retning, sier hun og fortsetter:

KLAR OPPFORDRING: Selv hadde Listhaug anmeldt hvis hun ble utsatt for et ran – og oppfordrer alle til å varsle politiet. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Vi vil også senke den kriminelle lavalderen fordi vi ser at det blir stadig yngre som går inn i kriminalitet.

– Politiet sier at dette er unge tenåringer – barn – som ofte selv har utfordringer i livet. Bør ikke disse møtes med hjelp og forebygging?

– Det skal fortsatt gjøres og de man greier å hjelpe på den måten er kjempefint. Men vi må være ærlige og si at det ikke er alle du får på rett kjøl ved å koseprate og dille og dulle. Det er en del som er nødt til å ha hardere virkemidler for å innse alvoret, svarer Listhaug.

Les også: Frp-topp etter ran av 12-åring: – Må få mer avskrekkende straff

For Arbeiderpartiet er løsningen at barn som ikke kan straffes, skal fotfølges.

– Vi ønsker å innføre et helt nytt tiltak i Norge der unge gjengangere som har begått alvorlig kriminalitet rett og slett skal fotfølges. De trenger å få fullt opp hverdagene sine med sunnere aktiviteter enn det de har gjort til nå, sier Hadia Tajik.

Tiltaket er en dansk modell. Og innebærer flere etater – og skal være et samarbeid mellom flere etater – deriblant politi, skole, barnevern og andre som jobber rundt barna.

– De skal rett og slett ikke få tid til å drive med kriminell aktivitet, mener Lund.

Men når ungene blir eldre, skal det også kraftigere lut til.

SETT KIDSA I ARBEID: Marte Scharning Lund vil tilby ungdommen sommerjobb – og mener det bidrar i å hindre rekruttering til kriminalitet. Foto: Naina Helén Jåma / VG

– De skal oppleve konsekvenser raskt gjennom en hurtigdomstol for unge lovbrytere, mener Hadia Tajik.

Også Høyre peker mot Danmark – og løsningene i København.

– Høyre ønsker å utvide politiets adgang til å pålegge mindreårige og deres foreldre å møte politiet til samtale for å forebygge lovbrudd, samt styrke samarbeid mellom politi og kommune ved å sørge for at taushetsplikten ikke står i veien for å fange opp problemungdom, sier justispolitisk talsperson Sveinung Stensland.

– Men er det egentlig gode nok fritidstiltak for disse barna ute i bydelene?

– Vi bruker ekstra midler i utsatte områder. Det må vi fortsette å gjøre, men jeg tror ikke vi kan si at det er nok. Det er derfor vi også ser på nye tiltak. Vi ser også at når forskjellene øker, øker også utenforskapet. Da vet vi at inngangen til kriminalitet kan være kortere, sier Lund.

Read Entire Article